De intelligente trafiksystemer sørger blandt andet for grøn bølge på cykelturen.

132

Intelligent trafik

Københavns Kommune er ved at teste en række intelligente trafiksystemer, der får hovedstadens trafikanter hurtigere gennem byen.

Af Christina Britz Nicolaisen
19. december 2014

Drømmen om ren luft, mindre trængsel og grønt lys på hele cykelturen er nu rykket et skridt nærmere for hovedstadens cyklister.

Københavns Kommune har gennem de seneste par år testet otte forskellige Intelligente Trafik Systemer (ITS), som er en kreativ cocktail af små kameraer, luftforureningsmålere, dynamiske skilte, apps og wifi. Systemerne arbejder sammen om at gøre turen gennem København så gnidningsløs som muligt for den enkelte trafikant.

Hurtigere gennem byen

Med ITS kan kommunen nemlig bedre og hurtigere styre byens trafikanter gennem trafikpropper, tåge og regn - og uden om den værste forurening. Og resultaterne er lovende. I forsøgszonerne kommer cyklister og bilister blandt andet 20 % hurtigere gennem byen, mens buspassagerer får en 30 % kortere rejsetid.

Flere af de nye trafiksystemer er specifikt målrettet cyklister. Heriblandt lyssignaler, der via mobiltelefoner aflæser cyklisternes hastighed og placering, og sørger for dynamiske grønne bølger. Gadelamper, der automatisk skruer op for lyset når cyklisten nærmer sig. Og fleksible byrum, der forvandler bilernes parkeringspladser til cykelparkering i dagtimerne, når arealerne alligevel står tomme. Den bedste nyhed er dog, at ITS ikke er det rene science fiction, for kommunen søsætter de første systemer allerede i 2015.