236

”Rødt lys gælder ikke for cyklister”

Livet skal være lettere for cyklisterne, fortæller Gratisavisen Urban.

11. oktober 2011

"Rødt lys gælder ikke for cyklister," lyder forsidehistorien på gratisavisen Urban i dag. Historien har afsæt i Københavns Kommunes nye cykelstrategi, hvor der lægges op til, at cyklister skal kunne svinge til højre for rødt og køre mod ensretningen i de fleste gader.

Københavns teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal har både over for Urban og DR's P4 understreget, at sikkerheden fortsat har førsteprioritet:

"Desuden skal politiet godkende løsningerne, så vi er helt trygge ved det," siger hun til Urban.

Regler indrettet efter virkeligheden

I København er der flere cykler end indbyggere. 55 procent af de mennesker, der bor og arbejder i Københavns Kommune cykler til arbejde. København har verdens travleste cykelstier.

Et af de steder, hvor mange cyklister i øjeblikket svinger ulovligt til højre for rødt er ved Dronning Louises Bro, hvor der på de travleste dage passerer 40.000 cyklister om dagen:

"Det virker helt naturligt, at man i en by som København, som i så høj grad er en cykelby, laver nogle justeringer for at trafikken skal glide bedre. Og hvis højresving for rødt lovliggøres er der jo stadig fuld orienteringspligt," siger Cyklistforbundets kommunikationschef Frits Bredal til Urban.

Succesfuldt forsøg i Århus

I Århus har kommunen den seneste måned haft et succesfuldt forsøg med højresving for rødt i et kryds midt i byen. Et særligt skilt markerer over for cyklisterne, at de gerne må svinge til højre ved rødt lys.