Med "Hvide kors"-aktionen i 1979 blev hver trafikdræbt cyklist mindet med et hvidt kors på kørebanen. Foto: Niels Jensen

Sikkerhed for cyklister

110 ÅRS JUBILÆUM: Cyklistforbundet har arbejdet i cyklistens tjeneste siden 1905. Her får du historien om kampen for bedre trafiksikkerhed - før og nu.

Af Christina Britz Nicolaisen og Jakob Schiøtt Stenbæk Madsen

Baggrund

I 1970’erne kulminerede antallet af trafikulykker i Danmark. 1213 blev dræbt og 27.587 kom til skade i det sørgelige rekordår 1971. Cyklisterne var særligt udsatte - blandt andet fordi mange cykelstier var blevet sløjfet under bilboomet i 50’erne og 60’erne.

I protest mod de mange ulykker arrangerede Cyklistforbundet en række aktioner, blandt andet ”Hvide Kors” i i 1979 i Københavns farligste trafikkryds, hvor hver trafikdræbt cyklist blev markeret med et hvidt kors malet på kørebanen.

Sejren

Cyklistforbundet protesterede i årevis mod den elendige cykelsikkerhed, og formanden røg i totterne på Rådet for Større Færdselssikkerhed, der opfattede cyklister som en uddøende race.

Men i 1966 blev stridsøksen begravet, og cyklisternes krav om mere sikkerhed blev endelig taget alvorligt – forbundet blev inviteret ind som medlem af Rådet for Større Færdselssikkerhed, og kom senere også med i Færdselssikkerhedskommissionen.

Cyklistforbundets stædige protester gav cyklisterne en tiltrængt stemme i sikkerhedsdebatten, og var med til at vende den sørgelige udvikling i ulykkesstatikkerne - med 2012 som foreløbigt rekordår med et historisk lavt antal trafikdræbte.

Fremtiden

Cyklisters sikkerhed er stadig en af Cyklistforbundets allervigtigste mærkesager. Forbundet arbejder blandt andet for zoner med lavere hastighed i byerne, bekæmpelse af højresvingsulykker og bedre indsamling og brug af skadestuedata.

Desuden arbejder Cyklistforbundet både nationalt og lokalt for at sikre en fortsat udbygning og forbedring af cykelinfrastrukturen, eftersom gode og sikre cykelforhold er den bedste måde at forebygge, at ulykker overhovedet sker.

Dét kan du gøre

• Støt Cyklistforbundets videre kamp for bedre cykelforhold - meld dig ind her