Foto: Peter Andersen

0

Barnestolens dilemma

En god cykelstol til dit barn får hverdagslogistikken til at hænge sammen. Men skal den sidde foran eller bagpå? Vi hjælper med overvejelserne.

Af Lasse Skou Hauschildt
01. juni 2018

Cykelstol bagpå: Langtidsholdbart og komfortabelt

Vælger du en cykelstol bagpå, vælger du først og fremmest en langtidsholdbar løsning og en komfortabel siddeposition til dit barn. De fleste stole på det danske marked, der monteres bagpå, er godkendt til op til 22 kg, hvilket betyder, at barnet kan bruge stolen op til ca. 6-årsalderen. De har også både armlæn og høj rygstøtte, hvilket giver barnet mulighed for at læne sig tilbage og hvile sig under turen – det er især vigtigt, hvis dit barn har tendens til at falde i søvn på farten. En barnestol bagpå vil typisk også have bedre plads til barnets ben, uden at de kommer i karambolage med hjulet, da der på alle stole er afskærmning til baghjulet.

Ulemper
Den helt store ulempe ved en stol bagpå skal dog også med i betragtning, nemlig barnets udsyn og kontakten mellem forælder og barn. Barnet vil stirre ind i forælderens ryg, og både den fælles oplevelse og samtalen med barnet er meget begrænset. Med bagagebæreren optaget af en stol er du også nødt til at finde en alternativ plads til en taske eller indkøb. Rygsæk er et no-go, da den vil mase barnet, så en kurv eller et frontlad er et godt alternativ. Sidder stolen bagpå, vil du desuden være begrænset i at træde stående, når der er behov, da cyklen vil slingre, og du risikerer at miste kontrollen.

Vælg den rigtige model
Vælger du en cykelstol bagpå, så sørg for at vælge en model, der kan justeres tilstrækkeligt i både sele og fodstøtter. Hvis dit barn har for lange ben til stolen allerede i 4-årsalderen, er det ligegyldigt, at stolen tager
op til 22 kg.Cykelstol foran: Nærkontakt og fælles udsyn

Cykelstolen foran er det oplagte valg, hvis du har et mindre barn og lægger stor vægt på nærkontakt, samtale og fælles udsyn med barnet. Den fælles cykeloplevelse har stor værdi, og det er en rigtig god måde for barnet at lære færdselsregler og læse trafikken. De mest udbredte typer monteres direkte påcyklens frempind, således at stolen drejer med rundt, når styret drejes. Derfor kan denne type stol typisk kun klare op til 15 kg – ca. 3-årsalderen – da styret ikke kan bære mere vægt.


Ulemper

Barnet sidder relativt højt, og med hjelm på kan det for nogle forældre blive en udfordring at kigge op over barnet. Ofte vil denne type stol også komme lidt i vejen for rytterens knæ, så der skal skræves en smule. Det kan være trættende over længere distancer. Desuden vil barnet være mere udsat for vind og vejr, men det kan afbødes med en vindskærm. I modsætning til en stol bagpå vil en frontmonteret stol ikke være et problem, når du rejser dig i trådet. Til gengæld kræver den fuld opmærksomhed omkring brug af styret, fordi hele barnets vægt hviler på dette. Især når der skal gives tegn og svinges, men det er – som så meget andet i livet – et spørgsmål om øvelse og gentagelse.Læs mere

Det siger loven om børn på cyklen

  • Du må transportere op til to børn på en almindelig tohjulet cykel – børnene skal blot være under 8 år eller maksimum 22 kg.
  • Cyklen skal være udstyret med to uafhængige bremser, og føreren af cyklen skal være fyldt 15 år.
  • Der skal være indrettet siddepladser til børnene, og børnene skal være spændt forsvarligt fast.
  • Cykelstolen skal være udstyret med fodhvilere og remme til at spænde barnet fast.