Mountainbike

Både til sport og daglig transport.

Beskrivelse

Mountainbike-cyklen var oprindeligt tiltænkt terrænkørsel, men er i løbet af de sidste ca. 20 år også blevet en populær hverdags- og turcykel. Groft sagt kan man skelne mellem mountainbike-cyklen til hverdagsbrug og til sport, hvor den afgørende forskel er kvaliteten af cyklens dele. Herudover kan der være stor forskel på cyklens geometri afhængig af, hvilken gren af mountainbike-sporten cyklen er tilpasset. Grænsen er selvfølgelig flydende - og det kan godt lade sig gøre at finde en mountainbike, som både kan bruges til træning i skoven og til daglig transport.

Cyklens kendetegn er det kraftige lave stel, brede dæk, det lige styr og (oftest) udvendige gear - en opbygning som gør cyklen meget stærk. Mountainbiken findes både med stift stel og affjedrende forgaffel (hardtail) og i en fuldt affjedrende udgave (full-suspension), som også har affjedrende baghjul. Affjedringen gør det nemmere at styre cyklen på ujævnt underlag, fordi cyklen har bedre kontakt med vejen. Mountainbike-sporten byder på flere forskellige discipliner, som hver især kræver en særlig cykel - fx cross country, trial og downhill. Hvis du er interesseret i at køre mountainbike i skoven, er det en god idé at kontakte en lokal klub for yderligere at få råd og vejledning om køb af cykel.  

Anvendelse  

Både til sport og daglig transport. Cyklen kan ligeledes være velegnet til cykelferien, hvis man monterer dæk uden knopper og bagagebærer til cykeltaskerne - det kan dog i nogle tilfælde være problematisk at montere bagagebærer på affjedrende forgafler. Den affjedrende forgaffel kan i nogle tilfælde 'låses'eller udskiftes med en stiv gaffel - det sikrer bedre energi overførelse til fremdrift, og kan være en fordel hvis cykelferien foregår på almindelige asfaltveje.  

Positive sider

  • Solid
  • Reagerer hurtigt (pga. lille stel)
  • Godt vejgreb
  • Kan med få modifikationer være velegnet som turcykel

Negative sider

  • Udvendige gear kræver vedligeholdelse
  • Ofte tungere end andre cykeltyper
  • Brede dæk giver større rullemodstand end tyndere dæk