Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

19
763

Køb den rigtige hjelm

Det er vigtigt at vælge den rigtige hjelm, ellers kommer den ikke på.

Vælg den, der sidder godt - og som du synes er pæn 

Der er mange forskellige hjelme på markedet i Danmark og de fleste giver god beskyttelse.

Vælg en, der sidder godt på hovedet og som du synes er nogenlunde pæn. Det øger chancen for, at du får den brugt.

De findes i næsten alle former og farver, cykelhjelmene. Lige fra de helt diskrete over rumvæsen-looket til de festligste børnehjelme i pangfarver. Det betyder ikke det store for sikkerheden, for her klarer hjelmene sig gennemgående godt, så derfor er det vigtigste at vælge en, som du vil få brugt.

Hjelmens udseende betyder meget for, om den faktisk kommer i brug, så vælg så vidt muligt én du kan lide.

Det er dog mindst lige så vigtigt at tage højde for pasformen – og her er der faktisk stor forskel modellerne imellem, så det kan betale sig at prøve nogle stykker.

Komforten er vigtig

En hjelm, der sidder dårligt, ryger sandsynligvis hurtigt ind bag i skabet. Derfor er det en dårlig idé at købe en hjelm uden at prøve den først. Det er også meget forskelligt, hvor nemme hjelmene er at indstille i nakken og på spænderne. Det er bestemt værd at undersøge – ikke mindst, når det gælder børnehjelmene.

Tjek også, hvor mange og hvor store ventilationshuller der er i hjelmen. Kompakte hjelme kan blive meget varme at have på – og varme hjelme ryger hurtigt langt om i nakken, så panden er blottet – og i værste fald ryger de måske helt i glemmebogen.

Skaterhjelme kan også bruges som cykelhjelme, og mange synes, de ser seje ud, men vær opmærksom på, at de ikke kan justeres på samme måde som cykelhjelmene. Derfor er de kun et godt valg, hvis dit hoved tilfældigvis passer perfekt til hjelmen.

Store prisforskelle

Der er stor forskel på priserne, når det gælder cykelhjelme. De varierer fra et par hundrede til flere tusind kroner, og de dyreste er ikke nødvendigvis de bedste. Fælles for dem er dog, at de skal kasseres, hvis de har været udsat for et hårdt stød. Der er nemlig ingen garanti for, at de også holder anden gang uheldet er ude.

Er hjelmen godkendt?

En godkendt cykelhjelm er en garanti for, at sikkerheden er i top. En cykelhjelm skal være CE-mærket. Hvis der sammen med CE-mærket er vist godkendelsesnummeret EN 1078, er man sikker på, at hjelmen opfylder den europæiske standard for cykelhjelme.

 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

19 kommentarer

 • Af Nathan Kommar 5. maj 2012
  Jeg kunne ikke få øje på oplysning i relation til vejret.
  Er der taget højde for beskyttelse mod regn ved hjelmenes mange ventilationsåbninger?
  Hvordan er det med cykelhjelm i frostvejr?
 • Af Allan Carstensen, Cyklistforbundet 8. maj 2012
  Att Nathan
  Hjelmen er lidt som en hue, den beskytter mod regn og kulde, men ikke 100 %. På samme måde kan den være lidt varm om sommeren. Hvis det virkelig styrter ned, kan du købe et regnovertræk, og hvis det er rigtig koldt, kan du kombinere hjelmen med en særlig hjelmhue, der giver ekstra varme, men er så flad, at den kan være under hjelmen. Begge løsninger er temmelig usmarte, men de hjælper.
 • Af Anne Nielsen 1. juni 2012
  Jeg er væltet og stødte hjelmen hårdt i jorden. Fraset at det det "indre bånd" som man kan spænde med et lille hjul i nakken er revet fra i den ene side og meget diskrete trykmærker på udsiden af hjelmen, hvor jeg ramte, er der ikke synlige tegn til skade. Der er altså ingen revner. Anbefaler man at hjelmen skiftes?

  Mvh Anne
 • Af allan carstensen cyklistforbundet 4. juni 2012
  Att Anne
  Enhver hjelm der har været med i et styrt bør udskiftes. Hvis den er revnet er det temmelig tydeligt. Desværre kan de stødabsorberende egenskaber også forringes ved komprimering . I det tilfælde kan det desværre være meget vanskeligt at erkende i hvor høj grad matrialet er deformeret og om hjelmen igen vil fungere som ønsket. Derfor anbefales det som sagt altid at udskifte en hjelm der har været med i et styrt.

  Mange cykelhandlere, hjelmproducenter og internetsider anbefaler også at man skifter hjelmen ud hvert andet år, det er der tilgengæld slet ingen grund til. Ingen undersøgelser vise at hjelmenes stødabsorberende egenskaber fortager sig over tid.
 • Af Anders 27. juni 2012
  Min datter har hørt i skolen, at cykelhjelme der er blevet stødt (faldet på gulvet) bør udskiftes. Jeg tænker, at et 'hårdt stød', som omtalt i artiklen, må være mere end et fald fra f.eks. 1 meters højde. Kan I give et svar på det?

  med venlig hilsen
  Anders
 • Af allan carstensen cyklistforbundet  2. juli 2012
  Hej Anders,
  Din datter ret, der er en risiko for at en hjelm der falder på gulvet får forringet sine stødabsorberende egenskaber. Men i den virkelige verden er det selvfølgelig urealistisk (eller hjelm producenternes drøm) at man udskifter hjelmen hver gang den har været en tur i gulvet. Jeg vil anbefale følgende forholds regler.
  a) Udskift hjelmen hvis man er styrtet med den, og hjelmen ramte jorden.
  b) Kig hjelmen efter en gang i mellem, hvis der er synlige revner, eller hvis den lyder revnet når man banker på den, lige som når man banker på en dør. Så bør den skiftes ud.
 • Af Hans 24. august 2012
  Med hensyn til alderen på hjelmen mener jeg, at man ved køb af en ny hjelm bør være opmæroksom på produktionsåret, som er påklistret hjelmens indven dige side og udvælge sig en hjelm, som ikke er flere år gammel. Mig bekendt må autodæk, som er mere end 5 år gammel ikke sælges pga. af gummiets nedbrydbning. Der må være en grund til. at producenterne af cykelhjelme er pligtig at oplgive fremstillingsåret. Men dette er du måske ikke enig i. Mvh. Hans.
 • Af Mette 22. december 2012
  Når man nu skal købe hjelm til en toårig, som ikke kan fortælle om hjelmen sidder hodt og er konfortabel - hvad skal man så være opmærksom på?
 • Af Line Hviid, Digital redaktør, Cyklistforbundet 3. januar 2013
  @Mette Vi ved desværre ikke så meget om 2-åriges hjelm-komfort, men vi gætter på, at hvis de vedholdende skriger og skråler, når de får hjelmen på - og måske ligefrem hiver i den - så kan det jo meget vel være, at den generer :)
 • Af JRGAND 18. juli 2013
  Kan man være sikker på en hjelm er sikker bare fordi den er CE EN 1078 mærket? Feks http://www.harald-nyborg.dk/p3655/cykelhjelm-52-57-cm-sort? Eller dem man kan købe i Brugsen?
 • Af JRGAND 18. juli 2013
  Kan man være sikker på en hjelm er sikker bare fordi den er CE EN 1078 mærket? Feks http://www.harald-nyborg.dk/p3655/cykelhjelm-52-57-cm-sort? Eller dem man kan købe i Brugsen?
 • Af Christina Britz / Cyklistforbundet 19. juli 2013
  @JRGAND
  Som udgangspunkt kan du godt stole på CE EN 1078-mærket. Men du skal også være opmærksom på hvordan hjelmen passer - det er mindst ligeså vigtigt at den sidder perfekt og at remmene tilpasses korrekt til netop dit hoved. Hvis du ikke selv er 100 % sikker på hvordan din hjelm skal sidde, anbefaler vi dig at købe den et sted hvor du kan få hjælp.
 • Af panda 10. april 2014
  Jeg er ikke blevet klogere. Hvor meget må en hjelm kunne bevæge sig op/ned og mod højre/venstre eller rotere over hovedet før det er for dårlig pasform? Hvis den slet ikke skal kunne bevæge sig kan jeg ikke få blod til alle dele af hovedet med den hjelm jeg nu, er det så fordi den er forkert eller mig der ikke kan finde ud af at indstille den?
 • Af Poul Fischer 11. april 2014
  Hvad gør man, når man har et stort hoved - 67 cm i omkreds (målt af min cykelhandler). Jeg har kun fundet cykelhjelme til op til 65 c.
 • Af Cyklistbutikken1905 11. april 2014
  Hej Panda,
  Hjelmen skal naturligvis ikke sidde så stramt at det er ubehageligt, men heller ikke så løst at et lille bump på vejen får den til at glide ned i panden eller nakken. Der skal være lidt luft under hagen, igen det må ikke være ubehageligt. Det samme gør du på den indstillings mulighed der er i nakken. Der er meget forskel på pasformen på hjemlen så prøv nogle forskellige.
 • Af Cyklistbutikken1905 11. april 2014
  Hej Poul Fischer,

  Jeg undersøger lige om der er noget på markedet.

  Mvh

  AO
 • Af Poul Fischer 16. april 2014
  Hvad gør man når man har for "stort" hoved til at passe en cykelhjelm. Jeg har hos min cykelhandler fået målt mit hoved til en omkreds på 67 cm, og den største cykelhjelm er angiveligt 65 cm. Jeg har søgt på nettet med samme resultat.
  Kan nogen anvise mig om der er noget at gøre. Jeg cykler en hel del og ville gerne have den sikkerhed, som en cykelhjelm kan give.
 • Af Testguro, Hverdagscyklist 28. juni 2014
  Det er en rigtig fin guide, I har fået lavet her på hjemmesiden. Jeg har tilmed linket til den fra min guide egen om cykelhjelme: http://testguro.dk/test-af-cykelhjelme/

  Tak for et godt website, hvor man altid kan finde svar på sine spørgsmål.

 • Kære Poul
  Markedet for store hjelme er desværre ret lille (som du selv har erfaret). Det er dog lykkedes at finde et par hjelme i størrelse 66 cm, måske de kan fungere for dig:

  Bontrager Quantum
  Kan fx skaffes her (kopier linket og sæt ind i browseren)

  http://www.netcyklen.dk/shop/bontrager-quantum-1449p.html?gclid=CO3M3cjXpMICFUSzcgodtY0AyQ

  Og fra Prowell
  F-38R Lightning eller F-22 Raptor
  http://www.prowellhelmets.com/2012/f38r.html

  Håber det lykkes :) /Christina