Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

7
812

Valg af cykel til skolebørn

Børnecykler skal være robuste og smarte – og helst ikke alt for dyre. Få et par gode råd her, når du skal vælge cykel til ungerne.

Af Cyklistforbundet

Det betaler sig at finde den rigtige cykel 

Stort set alle børn i skolealderen har en cykel. Det hører med til at bo i Danmark. Og mange børn bruger cyklen dagligt, enten til skole eller til fritidsaktiviteter. Det stiller krav til cyklen, hvis den skal holde til de fur, en barnecykel nu engang får. En cykel, der punkterer, får skæve hjul, og hvor gearene ikke virker rigtigt, kan tage cykelglæden fra enhver.

Desværre vokser børn jo fra deres cykler næsten lige så hurtigt, som de vokser ud af skoene og jakken. Derfor vælger mange den oplagte løsning: At købe en billig cykel, fordi barnet jo alligevel kun kan bruge den kort tid. Men med i købet får man ofte en masse ærgrelser og måske dyre værkstedsregninger, eller et barn der ikke gider cykle på den rustne cykel med de raslende skærme. Køb hellere en god cykel, der kan sælges som brugt, når barnet er vokset fra den – eller køb brugt!

Størrelse

Det er vigtigt, at også den første cykel passer. Barnet skal kunne nå jorden med begge fødder, når det sidder på sadlen. For større børn kan det være tilstrækkeligt, hvis de kan nå med én fod.

Kommer barnet fra en løbecykel, er det vores erfaring, at overgangen til en cykel med pedaler er forholdsvis problemfri, da barnet allerede har en god balance.

Størrelsen på en barnecykel angives ofte med hjulstørrelsen i tommer og ikke som på voksencykler med stellets størrelse. Som tommelfingerregel kan man gå ud fra:

Alder Hjulstørrelse
3,5 -6 år 16 tommer
6-8 år 20 tommer
8-10 år 24 tommer
10-13 år 26 tommer

Udstyr

En barnecykel, der skal ud i trafikken, skal have det lovpligtige udstyr, såsom reflekser, ringeklokke og to bremser. Den første cykel skal derudover være så enkelt udstyret som muligt. Det er svært nok at lære at cykle, så hvis barnet også skal betjene ekstra udstyr som gear og cykelcomputer, tager det opmærksomheden fra kørslen og trafikken. Det er imidlertid ikke så vigtigt om cyklen har håndbremser eller fodbremser. Det er vores erfaring, at børn generelt er meget lærenemme og hurtigt vænner sig til begge bremsetyper.

Dyrt at købe billigt

John Andersen fra Absalon Cykler i Brønshøj er ikke i tvivl om, hvad der er vigtigt for de fleste barnecykelkøbende forældre: prisen.

– Forældrene forventer ofte, at en barnecykel koster væsentligt mindre end en voksencykel. Men vil man have en cykel i god kvalitet, koster den næsten det samme som en voksencykel. Der er jo det samme udstyr på.

- De børnecykler, vi sælger, koster fra ca. 2800 kr. Det er tregears cykler i god kvalitet. Vil man have fem eller syv gear, koster det 3-400 kr. mere. Her i Københavnsområdet sælges børnecykler mest med tre gear, mens det i provinsen er mere almindeligt med lidt flere gear, fordi børnene dér cykler længere, og der måske er flere bakker, siger John Andersen.

Børn er modebevidste og skal helst have det samme som klassekammeraterne, også når det gælder cykler. Det afspejler sig i udvalget af børnecykler, der umiddelbart ligner hinanden meget. De seneste år har de fleste børnecykler været udstyret med et såkaldt ”Y-stel”, der bruges af både drenge og piger. De mest populære farver er klassikere: sort, sølvfarvet, rød og blå.

– Det kan være svært for forældrene at se, hvorfor de skal give over 2000 kr. for en cykel, der ligner den, de kan købe i byggemarkedet til under 1000 kr. Men så forklarer vi dem noget om kvalitet og cyklens holdbarhed, fortæller John Andersen.

Skidt eller kanel

Hvad er det så, der adskiller kvalitetscyklen fra den billige varehuscykel? John Andersen fremhæver nogle vigtige detaljer:

På en god barnecykel er stellet i dag udformet sådan, at barnet kan passe den ca. 3 år, hvis den købes i den rigtige størrelse. Nogle af de billige cykler har ofte stejlere stelvinkler, så cyklen hurtigt bliver ”forkert” til barnet, selv om sadlen og styret kan sættes op.

Lakeringen er også et vigtigt punkt. Kvalitetscykler har slagfast lak, der kan holde til børnenes sommetider hårdhændede behandling. Det betyder, at cyklen stadig er pæn efter 2-3 år, og derfor kan sælges som brugt til en fornuftig pris.

På billige cykler er lakken ofte så dårlig, at den ”falder af, første gang cyklen kommer ud i blæsevejr”, som John Andersen malerisk beskriver det.

Derudover er udstyret generelt af dårligere kvalitet på de billige cykler. Det kan f.eks. betyde, at dækkene hurtigt bliver slidt, at hjulene ekser og at gear, bremser osv. ofte skal justeres eller går i stykker. Og når man så kommer til cykelhandleren for at få cyklen repareret, kan det let komme til at koste lige så meget, som man har givet for hele cyklen.

– Folk går nærmest i chok, når jeg fortæller dem, at de skal af med 300 kr. for at få et par ordentlige dæk til deres barns 800-kroners cykel. Men kvalitet koster. Og de Nokiandæk, der f.eks. sidder på vores børnecykler her, kan køre i flere år.

Sidst, men ikke mindst, betaler man også for service, når man køber cyklen hos cykelhandleren.

– Klargøring af cyklen og gratis efterspænding efter et par måneder er jo ikke gratis – det er en del af cyklens pris, siger John Andersen, og fortæller, at han har oplevet forældre, der har købt en usamlet cykel i byggemarkedet, og så forventer, at cykelhandleren ”liiige” kan hjælpe med at samle den.

– Men det kan vi jo ikke leve af, pointerer han.

En rentabel investering

Det kan godt ende med at blive en god forretning at ofre lidt ekstra på en barnecykel, der kan holde længe. Når det første barn har brugt den 2-3 år, kan den gå i arv til mindre søskende eller sælges som brugt til en anden familie. John Andersen mener, at især Winthercykler, der er kendt af enhver som ”mærket” inden for børnecykler, har en god salgsværdi som brugte. En sådan cykel kan man få 1500-1900 kr. for, når den har kørt 2-3 år. Med en købspris på 2800 kr. vil det reelt kun have kostet ca. 1000 kr. at have barnet godt kørende i flere år.

Indkøbstips

 • Lad barnet prøve cyklen før køb
 • Køb en cykel, der passer barnet
 • Vælg en cykel med enkelt udstyr
 • Sørg for at det lovpligtige udstyr er i orden
 • Køb ikke for billigt - det kan blive dyrt i længden
 • Husk også at købe en cykelhjelm
 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

7 kommentarer

 • Af Stig 1. februar 2013
  I anbefaler indvedige gear og maks. 3-5 gear til børn. Men hvorfor sælger i så Kokua børnecykler med udvendige gear, uden fodbremser og med 7 gear.

  I anbefaler desuden at børnecykler ikke skal være for tunge. Men i sælger Puky børnecykler som ikke er lette.
 • Af Kristian Thomsen, Cyklistforbundets butik 6. februar 2013
  Kære Stig

  Det med børnecykler er en kompleks problemstilling.

  Anbefalingerne går mest på den første cykel lige efter løbecyklen. 3-5år Hvor fodbremse og få gear kan være mere overskueligt.

  Kukua 20" er nr. 2 cykel med pedaler fra kukua og derfor til lidt større børn 5-7 år.

  Kukua cyklen og puky cyklen er to meget forskellige cykler som henvender sig til to forskellige behov.

  Kukua 20" og kukua generelt er en af de få børnecykler som kan tilbyde en simple cykel med lav vægt og høj kvalitet.
  Hvis du skal lave en børne cykel med lav vægt giver det god mening at benytte sig af udvendige gear som vejer mindre og har et væsentligt mindre energitab end et indvendigt gearnav. Med de kriterier som kukua har opstillet for deres cykler er de udvendige gear der er rigtigst.

  Med hensyn til puky så laver de cyklerne ud fra andre kriterier. Der er mere fokus på bekvemmelighed som skærme, bagagebæger, indvendige gear, dynamo nav, osv. Og det er lig med en tung cykel.

  Hilsen Kristian
 • Af Anjal 3. juli 2013
  Hej, har i et godt forslag til lys på en børnecykel (børn i 2. og 3. klasse) jeg synes de magnetiske fra cykelhandleren er gode, har dem selv på min cykel, men er de tilstrækkelige på en børnecykel eller skal det være en anden slags? Hvad mener I? mvh Anja
 • Af Mikkel Hass 24. august 2013
  I gamle dage havde vi i forbundet et mundheld, der hed: "Når man køber en billig cykel, får man en billig cykel" Det gælder også (måske især) børnecykler.
 • Af Marian Allon 15. november 2013
  Hvad vil være den typiske størrelse på en cykel til en pige på 41/2? Hun er ca 100-105 cm høj
 • Af Anja 24. november 2013
  Jeg er faldet over en cykel til min datter på 6 år. Den har desværre ingen fodbremse, så mit spørgsmål går på, om man kan lave fodbremse og til hvilken pris?
 • Af John 5. december 2013
  Jeg er en gammel mand, højde 167 cm, der kører på en gammel, og nu desværre snart kaput, 24 tommer pigecykel. Cyklen er ideel: Foden kan nå jorden ved stop og jeg skal ikke svinge benet over sadlen.