Bagdele er vidt forskellige - så ja, de har brug for forskellige sadler for at sidde godt.

14
903

Mål din numse - kend din sadelbredde

Sadlens bredde er i høj grad afgørende for, om du sidder godt. Find et stykke bølgepap, en tus og et målebånd frem. På 5 minutter kan du finde ud af, om din sadel har den rigtige bredde.

Af Rikke Ravn

1. Det skal du bruge:

 • et stykke bølgepap, der er lidt større end din bagdel
 • en tus
 • et målebånd eller en lineal

2. Sid ned!

Læg pappet med bølgerne opad på en plan overflade. Fx en skammel eller et lavt bord. Tøm baglommerne og sæt dig på pappet.

3. Sæt et tydeligt aftryk

Brug din vægt og vug lidt fra side til side, uden at flytte dig. Du kan skiftevis mærke sædeknoglen i højre og venstre side trykke mod pappet. Det er dem, du vil måle afstanden imellem.

4. Frem med målebåndet

Når du rejser dig er der to små runde mærker på pappet, ca 5 cm i diameter. Det er der, hvor dine sædeknogler har trykket bølgerne flade. Tegn cirklerne op med en tus og marker midten af hver cirkel. Mål afstanden fra midten af den ene cirkel til midten af den anden.

5. Læg lidt til dit mål

Før du er klar til at gå på jagt efter en sadel i den optimale bredde, skal du lægge lidt til det mål, du har taget. Hvor meget, du skal lægge til, afhænger af, hvordan du sidder på cyklen:

 • Racer: Læg ca. 1 cm til, hvis du sidder meget foroverbøjet på en racercykel
 • City: Læg 2-3 cm til, hvis du sidder let foroverbøjet på en citybike
 • Classic: Læg ca. 4 cm til, hvis du sidder ret op på en komfortabel hverdagscykel 

PS: 

Desværre er markedet for cykelsadler smalt, så der er ikke garanti for, at du kan finde en sadel i præcis din bredde. Nogle cykelhandlere bestiller sadler i alle bredder hjem fra udlandet, så det er værd at spørge. 

Dét kan du gøre

 • Smut ud til cyklen og mål den effektive siddeflade på din sadel. Passer den til det mål, du har fundet ved at bruge vores guide? 
 • Hvis sadlen ikke passer, så tag dit sadelmål med til en god cykelhandler.  
 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

14 kommentarer

 • Af kaj hansen 16. april 2013
  hvorhende på sadlen skal der måles det skriver du ikke om. jeg synes det er væsentlig.
  Mvh. Kaj Hansen.
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 16. april 2013
  @Kaj Hansen: Du har ret, det er da væsentligt. Der er ikke andet for end at hoppe i sadlen og vurdere, hvor du støtter, når du cykler. Og når du tager målet, så mål på overfladen af sadlen, ikke under den - så du måler den bredde, der faktisk kan siddes på.
 • Af Stine Slumstrup 18. april 2013
  Find en forhandler af Specialized, her har de en "numse" måler, hvor man måler afstanden mellem "sidde knoglerne" og ud fra mål har de den helt rigtige type og størrelse af saddel til dig, uanset hvilken stil du har på din cykel.

  Mvh Stine Slumstrup, Bikefitter, Palæ Cykler Hobro
 • Af Jens Kristian 18. april 2013
  Saddelbredden måles på det brede stykke bagest. Min erfaring med racersadler er at nogle krummer mere end andre, der hvor siddefladen er. Der er også forskel på om sadlen er udformet lige fra front til bag eller om den har let nedbøjning der hvor bredden aftager samt om den er bred eller smal på forreste del. Jeg kan køre på mange sadler, når bare ikke sadlen er for bred bagest - så hellere bred i fronten der giver mulighed for at variere kørestilling og måske sadlen er udformet med spalte på den smalle frontdel for at skåne de nedre dele.
 • Af Svend 19. april 2013
  Når man kører på liggecykel, har man heldigvis ikke de problemer. Aldrig mere øm i enden af at cykle!
 • Af Alice Kongstad 19. april 2013
  meget fin instruktion i måling af numsestørrelse, men hvordan måles saddelstørrelse på cyklen?
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 6. maj 2013
  @Alice: Som Jens Christian så rigtigt skriver, så måles sadelbredden på det brede stykke bagerst. Hvis du er i tvivl, så prøv at sætte dig op på cyklen og mærke efter, hvor dine sædeknogler trykker mod sadlen - det er der, den skal støtte og derfor også der, du skal måle.
 • Af Erik Dam 8. maj 2013
  Jeg forstår desværre ikke helt hvad der skal støtte hvor? Skal sadlen ikke være højere i skridtet end ved de to sædeknogler? Jeg har længe tænkt på ny saddel da jeg bliver øm ved knoglerne ved lidt længere ture.
  Min afstand mellem sædeknogler er 13 cm
  Jeg har en saddel som spidser temmelig meget til fremad.
  bagest er den 13 cm og buer meget nedad i siderne.
  Så den er altså alt for smal, specielt da jeg har fået højt styr på en city og derfor forsøger at sidde ret uden at trykke for meget på hænderne.
  10 cm fra bagkanten er den kun 7 cm bred.
 • Af Alice Gielfeldt 9. maj 2013
  I mangler en sadel-form, som jeg har kørt på i over 10 år, den er oval og der er ingenting, der skal ind mellem benene på dig, det er som at sidde på en lille oval skammel, den findes i flere forskellige mærker, som er tysk eller hollandsk og der findes ikke bare en af slagsen, jeg har prøvet i hvertfald 3 forskellige, men alle i en oval form. Hvorfor har I ikke den sadeltype med ?
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 13. maj 2013
  @ Alice Gielfeldt: Tak for input om den lille runde sadeltype. Vi omtaler jo egentlig ikke specifikke sadeltyper i denne artikel - fokus er på, hvor sadlen skal give støtte. Uden at være ekspert, vil jeg gætte på, at den runde sadel skal støtte samme sted som de aflange sadler, nemlig under sædeknoglerne. Det er dem, der fra naturens side er designet til at bære vores vægt, når vi sider.
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 13. maj 2013
  @Erik: Du har rigtigt fat i det. Hvis din sadel har samme bredde som afstanden mellem dine sædeknogler, så er den for smal. Se punkt 5 i artiklen - alt efter din cykeltype skal du lægge nogle centimeter til. Det er også korrekt, at spidsen af sadlen ikke skal være højere end bagenden af sadlen - det er vigtigt, at vægten bæres af sædeknoglerne, ikke af skamben og mellemkød.
 • Af Anne-Mette , Hverdagscykilist 17. september 2014
  Hvad er der forkert ved min sadel indstilling eller sadel når jeg har ondt i halebenet
 • Af Anne-Mette , Hverdagscykilist 17. september 2014
  Hvad er der forkert ved min sadel indstilling eller sadel når jeg har ondt i halebenet
 • Hej Anne-Mette, der kan være flere ting, men det kan være at den simpelthen sidder for højt. Eller måske er den for hård i forhold til din kørestilling. Jeg synes, at du skal få hjælp af en professionel - hvis du bor her i København så er Cyklistforbundets mekaniker rigtig dygtig til at indstille cykler. Det er i Rømersgade 5 i kælderen - lige ved Nørreport station/Torvehallerne. Ellers spørg din lokale cykelmekaniker. God fornøjelse :)/Christina