Foto: Polfoto

Indstil din sadel rigtigt - så sidder du bedre og får mere ud af dit tråd. Foto: Polfoto.

9
820

Sådan skal din sadel indstilles

Bliver du øm af at sidde på din sadel? Før du investerer i en ny, så få det bedste ud af den, du har. Her er tommelfingerreglerne til at tjekke, om din sadel er indstillet rigtigt.

Af Rikke Ravn

1. Find den rigtige højde

Sadlen må ikke sidde så højt, at du rutsjer fra side til side og bliver øm bagi. Den må heller ikke sidde for lavt, for så skal du bruge mere kraft på at cykle, og du belaster dine knæ. Du skal finde en komfortabel position, hvor du har styr over cyklen og kan træde effektivt i pedalerne. 

Tommelfingerregel: Når du sidder i sadlen og træder pedalen i bund med forfoden, skal dit knæ være let bøjet.

2. Find den rigtige vinkel

Sadlen skal som udgangspunkt sidde vandret. Men nogle cyklister sidder bedre, hvis den hælder lidt nedad fortil. Så tipper bækkenet nemlig en smule frem, og presset på længden mindskes. 

Prøv dig frem. Hvis sadlen hælder for meget, vil du rutsje frem mod styret og belaste armene, og din vægt forskydes fra bækkenets hærdede sædeben frem mod sartere områder.

Tommelfingerregel: Frem med vaterpasset og monter din sadel vandret på sadelpinden. Den må gerne pege lidt nedad fortil - aldrig opad.

3. Den rigtige afstand til styret

Afstanden fra styr til sadel er vigtig for din kørekomfort. Du kan justere afstanden ved at skubbe sadlen fremad eller tilbage på sadelpinden. 

Afstanden afhænger også af dit stel og din frempind (den pind, der holder styret). Stelstørrelsen kan du jo ikke ændre på. Men du kan overveje en kortere eller længere frempind, hvis du ikke kan opnå den rigtige afstand ved at justere sadlen. 

Tommelfingerregel: Sæt din albue ud for spidsen af sadlen, så fingrene peger frem mod midten af styret. En oldschool tommelfingerregel siger, at der skal være ca. 1 cm fra fingerspids til styr. Men: Prøv dig frem. Den rigtige indindstilling afhænger af cykeltypen og dine ønsker til kørestillingen. 

Dét kan du gøre

 • Brug lidt tid på at justere sadlen efter de tre tommelfingerregler. 
 • Lad værktøjet blive fremme - kør nogle ture og se, om noget skal justeres.
 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

9 kommentarer

 • Af Hans-Jørgen 11. maj 2013
  Det kunne være dejlig hvis artiklerne var lavet print-parate med et klik
 • Af Line Hviid, Cyklistforbundet 15. maj 2013
  @Hans-Jørgen Det er på vej :)
 • Af Kenneth 25. juli 2013
  Rart at der er et sted med tips & tricks hvor man ikke behøver at bekymre sig om man bliver snydt.
  VH
  Kenneth
 • Af Dennis 20. september 2013
  Den der med 1 cm, er det til forkant af styret eller bagkant ?
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 23. september 2013
  @Dennis: Det er til bagkanten af styret - men husk, at det kun er en tommelfingerregel for at se, om proportionerne er nogenlunde i orden. det er, som vi skriver, ret individuelt, hvad vi kører på, og hvad vi sidder godt på.
 • Af Claus Thomsen 17. marts 2014
  Hej jeg vil først takke mange gange for de gode tips har lige talt med en cykelhandler
  og der fik jeg de samme tips ,det bliver rart at komme til at cykle igen uden at det gør
  ondt i skridtet knæ og ryg måske min potens vender tilbage det vil sku være rart
 • Af Simon 13. maj 2014
  Til jer der cykler på landevejscykel, så kan jeg anbefale at læse denne artikel. Den handler bl.a. om valg af sadel som er mere vigtig end man lige skulle gå og tro. http://cykelskolen.dk/bikefit-optimal-indstilling-af-cykel/
 • Af Susanne Andersen, hverdagscyklist 10. september 2014
  Jeg har gigt og kan derfor ikke bøje mit venstre knæ så meget som jeg har kunnet. Jeg vil fortsat gerne cykle men har brug for at kunne skubbe min saddel længere tilbage i forhold til kranken. Dette giver mig en mere behagelig kørestilling. På min motionscykel (Kettler) kan jeg regulere sadlen i længderetningen, men jeg har aldrig set det på en almindelig cykel. Jeg har set nogle sadler, der kunne køres et par cm tilbage, men det er desværre ikke nok. Kan man få en form for sadelpind, der giver mulighed for at køre sadlen længere tilbage? Jeg er klar over, at jeg formentlig vil behøve en ændring af styret for ikke at få for stor afstand til dette.
 • Jeg har pga. gigt i knæet brug for at få min sadel længere tilbage end normalt, så jeg ikke skal bøje knæet så meget. Findes der en sadelpind eller et andet beslag, der kan få sadlen f.eks. 5 cm længere tilbage? Jeg har sat den så langt tilbage som den kan og det hjælper ikke at sætte sadlen højere op, da jeg så mister kontrollen over cyklen.