Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

11
935

10 råd til dig, der vil cykle langt

Vil du i gang med at cykle langt til arbejde? Glimrende ide – her får du 10 råd, der øger sandsynligheden for succes. Vi hjælper dig bl.a. med at snyde vanedyret, sætte realistiske mål og bruge energien rigtigt … der er også noget om kage!

Af Allan Carstensen og Rikke Ravn, Cyklistforbundet
25. februar 2013

1) Snyd vanedyret: Vid, hvad du cykler for

Du skal i gang med at gøre noget andet, end du plejer. Om lidt vil dit indre vanedyr protestere, så vær klar med glansbilledmappen: Vid, hvad du cykler for! Vælg frit mellem frisk luft, lys, god samvittighed, gode ben, mere energi, mindre livvidde, bedre kondi, færre sygedage, højt humør, god kulør, mental ro osv.


2) Giv dig selv en præmie

Lav en aftale med dig selv om, hvor meget du skal cykle i den kommende uge: Fem dage? Tre dage? Alle tørvejrsdage? Vær realistisk. Og tjek af med familien, at dine planer hænger sammen med deres planer. Lov dig selv en præmie, når du holder dine mål. De lækre solbriller, kage med tyk glasur – du vælger.


3) Få dig en god cykel

Du behøver ikke en dyr racer. Men når du cykler langt på daglig basis, er det en god ide at besøge  cykelhandleren og beskrive dine behov. Den rigtige cykel øger køreglæden markant, så en lang prøvetur er et must. Lån cyklen en halv time eller mere, før du investerer flere tusind kroner i et fast forhold med den.


4) Træd effektivt i pedalerne

Træd med forfoden, det giver den bedste udnyttelse af energien. Overlad den store klinge til Bjarne og de andre og træd hellere flere gange rundt i et let gear: Det skåner knæene, og det trætter mindre. Du får mere overskud til at klare modvind og bakker.


5) Plej din cykel – lidt er også godt

Cyklen kører lettere og punkterer sjældnere, hvis du har hårdt pumpede dæk. Gør også dig selv den tjeneste at smøre kæden fx hver tredje uge. Så ruller det hele bedre, og køreglæden vokser.


6) Køb en cykelcomputer

Det er svært motiverende at se sine kørte km tikke ind på den lille skærm!


7) Vær på forkant med vejret

Tjek vejret, før du tager af sted. DMI’s tjeneste "Byvejr" viser, hvornår det vil regne i dit område. Måske kan du cykle af sted lidt tidligere eller senere for at undgå en byge?


8) Klæd dig smart på

Du kommer sikkert til at svede lidt. Er du til lycra, bad og omklædning, så slå dig løs med et fuldt sæt cykeltøj, der holder dig varm og tør. Er rytterlooket ikke dig, så klæd dig på i flere tynde lag, så du kan tage et lag af, når du har fået varmen. Tip: Et par polstrede cykelunderbukser giver usynlig komfort på turen! 


9) Få alt med på cyklen

Hvor skal du have skiftetøj, laptop og indkøb? Glem tunge rygsække og livsfarlige plastikposer på styret. Cykeltasker til bagagebæreren fås til ethvert behov. Fra kontormappen over indkøbsnettet til klassiske turtasker, der rummer stort set alt.


10) Få de andre med

Svært at komme af sted alene? Aftal at følges med naboen. Eller tjek markedet for cykelapps – der findes flere apps, hvor du kan finde følgeskab og dele træningsresultater med andre. Det er også en god ide at være med i "Vi cykler til arbejde". For selv om du og dine kollegaer cykler hver for sig, så hepper de på dig og regner med, at du cykler point hjem til holdet. Og det er svært motiverende.

PS:
Har du længere til arbejde, end du orker at cykle, er elcyklen måske en mulighed. Eller du kan investere i en foldecykel, som du kan bruge til og fra toget.

Rigtig god tur!

Dét kan du gøre

 • Print guiden ud og hæng den op på køleskabet
 • Brug lidt tid på at sætte nogle klare mål for din cykling - og pral med dem, så du forpligter dig
 • Nyd det - det er en fornøjelse at cykle :-)

 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

11 kommentarer

 • Af Der mangler et bedre udbud... 17. april 2012
  ...på HPV-fronten, altså overdækkede liggecykler, der kan tilbagelægge store afstande på kort tid.

  Jeg var hooket på at købe een sidste år, men skulle give 45.000 kr for en brugt Go-one, som jeg synes var det bedste bud i markedet.

  /Frank, Gentofte
 • Af jørgen badsberg 17. april 2012
  Elcyklen får en kommentar under PS !
  Jeg bruger elcyklen til og fra arbejde. Cyklistforbundet bør se cyklen mere som et transportmiddel og mindre som et motionsmiddel. Hvis vi skal have de komfortable bilister over på cyklen, så skal der mere komfort og mindre sved til cyklisten. Kineserne har for længst fundet elcyklen frem. I de største byer er næsten halvdelen af cyklerne med elmotor.
 • Af Elin Rand Nielsen 17. april 2012
  Elsker min cykel. Så er 10,5 km til arbejde en leg. Det bedste legetøj jeg har givet mig selv - dengang jeg ventede på en ny hofte og ikke kunne gå.
 • Af Elin 17. april 2012
  Hov - der skulle jo stå el-cykel. Stavekontrol - altså!
 • Af Thorfinn 25. april 2012
  nyd det ... fuglesang om morgenen og et frisk pust

  det er bedre end ildelugtende fitnesscentre og overgearede spinninginstruktører.

  pendler Frederiksberg-Rudersdal
 • Af Thomas Elbek 25. april 2012
  Sørger for at have mit job indenfor cykelafstand 2-5 km. hver vej, og helst med gode muligheder for afstikkere gennem smuk natur omkring Mølleåen ud og hjem.

  Og med så kort afstand kan jeg nemt overtales til afstikkere og udstikkere ud og hjem fra jobbet.

  Længere ture i fritiden er altid i selskab med en Garmin Oregon 450 GPS på cykelstyret, farer aldrig vild og kommer altid hjem igen.
 • Af Susi Sangkoyo 25. april 2012
  cykler hver dag 14,7 km hver vej fra Herlev til Kgs. Nytorv. uanset vejret. Frisk luft, få sygedage, god motion. Skønt at se/ følge med i naturens gang. især i området omkring Utterslev Mose
 • Af L.Smith 16. juli 2012
  Har også før cyklet fra Herlev til Amager hver dag og synes godt om, at køre gennem Utterslev Mose. Bor nu på Amager og der findes så mange gode stier, hvor man ikke skal i clinch med biler og trafiklys. Jeg flytter aldrig herfra! Hver eneste dag er der en ny cykeltur. Jeg hader at gå og er efterhånden også tændt af på Kbhs. Centrum og at kæmpe mod biler og lastbiler. Vestamager, Store Magleby, Amager Strand. Det er bare så dejligt, uanset vejret.
 • Af Ib Høeg Nissen 27. juli 2012
  Jeg syntes at fabrikanterne af cykelstativer skulle undersøge markedet for cykelstyr,for som det er nu er der kun plads til en cykel i hveranden holder,grundet styrenes bredde ,det er ofte lidt af en kamp at få placeret sin cykel.
  med venlig hilsen Ib
 • Af jane 3. juli 2013
  heysa. skal til at cykle fra amager til dtu i lyngby ( 17 km) hver vej. nogen der har nogle gode råd til hvilken cykel man skal købe? der skal meget gerne kunne sættes barnesæde på da det er mig der aflevere i vuggestuen. ?? håber i har nogle gode råd-
  tak
  jane
 • Af Kristian fra cyklistforbundets butik 8. juli 2013
  @Jane:

  Til den distance vil jeg anbefale en cykel med udvendige gear, de modeller jeg nævner her under er eksempler på cykler der har de egenskaber som jeg synes en god pendlercykel skal have.
  Plads i rammen til store dæk og skærme, barnesaddel og lås osv.
  En blanding mellem sportsvogn og stationcar.
  http://shop.dcf.dk/Default.aspx?cid=208&ino=3311
  fås hos os
  http://www.genesisbikes.co.uk/bikes/cross/croix-de-fer/cdf
  kan fås hos benben cykler på nordrefrihavnsgade

  http://www.cube.eu/uploads/pics/449000sl-cross-pro-black-blue_mini.jpg
  fås mange steder

  mvh Kristian fra butikken