af Rikke Ravn Faber

9
529

God kørestil i regnvejr

Når vejret er surt, bli’r mennesker også sure, og det gavner ingen i trafikken. Vi giver 5 tip til smil og god stil på en sjaskvåd cykeltur.

1) Smil – det smitter

 

Banalt men sandt: Regn kan alligevel ikke skumles væk, så rut med et smil til folk, som også kæmper sig gennem skyllerne. Det er bare vand!

 

2) Kør efter forholdene

Det er fristende at skynde sig hjem, når det regner. Men i vådt vejr stiger frekvensen af duggede briller, bøjede hoveder og sammenknebne øjne – plus våde bilruder med travle vinduesviskere og folk med hætter og paraplyer, der tager udsynet. 

Kort sagt: Udsyn og sigtbarhed er nedsat, så sæt farten ned og hold god afstand. Det sidste er også fint i forhold til, at våd vej og våde bremser kan give lidt ekstra bremselængde.

 

3) Undgå alt lave fontænen

 

Giv tid – er et godt tip i regnvejr. Fx når du overhaler. Vent lidt med at trække ind foran cyklisten, du har overhalet, så du ikke placerer ham lige i slipstrømmen fra dit baghjul. Dét springvand er meget lidt populært.

 

4) Se bagud før pytsving!

I regnvejr ændrer vi vaner. Vi vil helst undgå vandpytter og opsprøjt – så mange anlægger en zigzagstil på cykelstien. Fint nok. Men tjek lige om der andre bag dig, før du slår en bue uden om en pyt!

 

5) Lys op – gør dig synlig

 

I Danmark skal der lys på cyklen fra solen går ned, til den står op igen. Men faktisk også på de dage, hvor vi aldrig ser solen – hvis der er nedsat sigtbarhed. Mørke cyklister er et mareridt for mange bilister, så på med lygter og reflekser i regn og tåge, så du bliver set. 

PS: Sort regntøj gør dig svær at se i trafikken – hvis du kan, så vælg et sæt med reflekser og kontrastfarver.

 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

9 kommentarer

 • Af Martin 13. november 2013
  ...og brug ordentlige cykellygter foran og bagpå. Som bilist forbander jeg "magnet" lygterne da de sidder lavt og blinker for langsomt De er svære at se specielt med regndråber på ruder og spejle. Forlygten er bedst hvis den IKKE blinker, da det er lettere at bedømme afstanden til et fast lys.
  Som cykelist, og det er jeg oftest, har jeg selvfølgelig ordentlige lygter med "fast" lys og forlygten placeret oppe på styret. Så ved jeg at JEG bliver set.

  God "vind" derude :-)
 • Af Peer 13. november 2013
  Fint initiativ ! Men jeg synes cyklistforbundet fokuseer alt for lidt på ringeklokker ! Ringeklokker er lovpligtige ! Og er rigtig gode til at give tegn. Men rigtig mange cyklister har ingen ringeklokke. Mit gæt er, at det er fordi der ikke er bødestraf for at køre uden ringeklokke. Jeg har i sommerens løb mødt rigrtig mange racercyklister ude på cykelstierne og de siger temmelig samstemmende, at det er "dårlig stil" at køre med ringeklokke, og at manglende ringeklokke iflg. færdselsloven kun giver en advarsel... ganske tankevækkende !!!! Er det ikke en sag for cyklistforbundet ?
 • Af Morten 13. november 2013
  Fedt med "se bagud før pytsving".
  Som daglig cyklist, i København, oplever jeg konstant at mine medcyklister glemmer at se sig bagud, når de skifter retning eller "bane" på cykelstien. Det er bare så super egoistisk og farligt hver gang det sker. "Her kommer jeg, alle andre styrer vel uden om mig". Kunne cyklistforbundet ikke lave en national kampagne mod dette uvæsen?
 • Af Niels Karup 14. november 2013
  Virkelig gode råd, som jeg selv prøver at efterleve - at gøre sig synlig med hjulreflekser og kraftigt for- og baglys synes er en af de vigtigste ting jeg kan gøre for at beskytte mig
 • Af Line Hviid, Cyklistforbundet 14. november 2013
  @Peer og @Morten Tak for jeres forslag til initiativer, vi kan kaste os over. Der er mange ting, vi gerne ville gøre, men vores ressourcer er desværre begrænsede, så meget må vi melde pas på.

  Til gengæld bliver vi rigtigt glade, hvis andre løber energisk med en cykelsag, så jeg vil opfordre jer til at poste guiden her, fx på Facebook, ledsaget af jeres respektive ideer. Måske kunne I sætte en bølge i gang? :)
 • Af Lone Willumsen 15. november 2013
  Jeg synes, det er underligt, at det meste regntøj er sort, mørkeblåt eller mørkegrønt. Det er måske OK, at bukserne er mørke, men en gul jakke gør underværker eller anskaf en gul vest med reflektere.
 • Af Per Holm 18. november 2013
  Rolig nu med de klokker.

  Godt nok siger udstyrsbekendtgørelsens § 8 at cyklen skal være forsynet med en klart lydende klokke men i mangel heraf er det altså ikke værre end at de fleste cyklende godt kan finde ud af højtlydt at fremsige ordene "Ding ding" eller andet til situationen passende. Derfor vil krav om bødestraf for manglende klokke være en anelse ude i hampen.

  Og så skal jo også lige være opmærksom på at anvendelsen af den påkrævede klokke i mange tilfælde vil være ulovlig og strafbar efter færdselslovens § 32 stk. 1. Så pas på med klokkefingeren; den kan give straf af adskillige årsager :-(
 • Af Betty Steglich-Petersen 18. november 2013
  Det så hyggeligt, hvis cyklister synger mens de kører, eller råber en venlig hilsen til de forbipasserende....især når vi bor på landet, er det rart, at vi kan høre jer på lang afstand...især jer, der ikke har klokker på cyklen! Ih, hvor det hjælper på det gode humør.
  Og ja, så vil vi gerne kunne købe smart farvestrålende - vandtæt - regntøj - fyldt med reflekser!
 • Af Christina Britz / Cyklistforbundet 29. november 2013
  Hej Betty
  Farvestrålende regntøj fuld af reflekser er skam ikke en mangelvare. Tjek det store udvalg i vores forretning, Cyklistbutikken 1905 - via linket her:
  http://shop.dcf.dk/Default.aspx?cid=31

  God fornøjelse :)