Shutterstock

Din smartphone er det oplagte valg, når du vil i gang med cykeltracking.

14
645

5 apps og gadgets, der måler din cykling

Smartphones, gadgets og massevis af apps har gjort det nemt at indsamle data om sig selv og tracke sin færden - også for cyklister.

Af Anders Høeg Nissen

Track din cykeltur

Selvmålere er mennesker, der samler, gemmer og analyserer data om sig selv og deres hverdag. De håber, det kan hjælpe dem med at holde sig i form, sove bedre eller blive mindre stressede. Og med ny teknologi breder fænomenet sig.     

Mange cyklister er også selvmålere - eller kan blive det! Både til hyggetursfolket, pendlerne og de seriøse sportsfolk er der masser af apps og gadgets, som kan hjælpe med planlægning, tracking og motivation.

Her har vi samlet en håndfuld af de bedre apps og gadgets, hvis du har lyst til at kaste sig ud i selvmåling:

1) Dimser til hverdag

Din smartphone er det oplagte valg, når du vil i gang med cykeltracking. Med indbygget GPS, bevægelsessensor, mobilnetværk og adgang til tusindvis af motionsapps er telefonen den ultimative allround hverdags-gadget for cyklister. Uanset om der står iPhone, Android eller noget tredje på den. Og med en sikker og regntæt holder på styret, kan du følge med på mobilen, mens du cykler.

2) Dimser til entusiasten

Firmaet 4iiii leverer udstyret til sportscyklisten, der gerne vil følge med i sin præstation uden at skulle glo ned på mobilskærmen. Sportiiiis er et lille aggregat med påmonterede LED-pærer i forskellige farver. Du sætter det på cykelbrillen, så lysene sidder lige i det nederste af synsfeltet.

Med farver og blink viser Sportiiiis dig, om du ligger i den rigtige kadence eller den optimale pulszone. Sportiiiis kan kommunikere med alle ANT+-dimser, som fx pulsbælter og cykelcomputere, og kan løbende justeres via iPhone.

3) Dimser vi stadig venter på...

Foto: Max Tomasinelli. A project by the MIT Senseable City Lab senseable.mit.edu/copenhagenwheel/

Under COP15-topmødet i København fremviste kommunen det smarte cykelhjul Copenhagen Wheel som det foreløbige resultat af et samarbejde med Massachussetts Institute of Technology.

Hjulet er udstyret med et nav, der er proppet med sensorer. Det kan måle alt fra position over luftfugtighed til CO2-indholdet i luften - og hele molevitten kan løbende deles med både andre cyklister og  myndighederne.

Desværre er Copenhagen Wheel ikke kommet i butikkerne endnu...

Foto: Max Tomasinelli 

4) Cykelapp til hverdagsbrug

Endomondo er en danskudviklet motions-app, der kan bruges til at tracke alt fra gåture over hockey til pilates - og selvfølgelig også cykling.

Appen skal bare startes, når du hopper i sadlen, og så registerer mobilen rute, hastighed og varighed. Du kan også supplere med puls, hvis du har et Bluetooth-hjertebælte.

Endomondo har et stort community, hvis du gerne vil dele dine ture med andre cyklister - og måske hyggekonkurrere lidt!

5) Cykelapp til hardcore cyklister

 

Strava er til gengæld appen til hardcore konkurrencemennesker. Ideen er, at du kæmper mod andre Stravabrugere om at være hurtigst på forskellige strækninger rundt om i verden.

Appen registrerer fx, hvor hurtigt du har kørt fra frakørsel 1 til 3 ud af Hillerødmotorvejen. Og så kan andre cyklister på samme strækning se, om de kan gøre det hurtigere - uanset hvornår de vælger at køre turen. En slags virtuelt cykelløb, kan man sige.

Man skal naturligvis lige holde sig til sikre strækninger og overholde færdselsreglerne!

Dét kan du gøre

Fakta om selvmåling

 • Selvmålere samler, gemmer og analyserer data om sig selv, deres hverdag og omverden, fx for at holde sig i form, sove bedre eller blive mindre stressede. 
 • Selvmåling spreder sig voldsomt i disse år. Ikke mindst p.g.a. ny teknologi, der gør det nemmere at indsamle og håndtere data. 
 • Nogle gange handler det bare om at bruge en simpel skridttæller, som kan hjælpe en med at nå målet på de 10.000 skridt om dagen.
 • Andre gange er der fokus på mere komplekse størrelser som humør eller performance på jobbet. Og så kan trackingen involvere både smartphones, apps, internet og mikroskopiske sensorer.

 

 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

14 kommentarer

 • Af Erik Hansen 6. juni 2013
  Eksemplet med at måle fra afkørsel 1 til 3 på Hillerødmotorvejen er måske lidt i modstrid med udsagnet
  "Man skal naturligvis lige holde sig til sikre strækninger og overholde færdselsreglerne!" ? :-)
 • Af Ivan Kure 6. juni 2013
  Jeg har selv brugt Endomondo under vcta måneden og det er stærkt motiverende, også fordi du kan følge andres ruter og få inspiration til en lille omvej. Kør du den samme strækning hver dag bliver det hurtigt kedeligt
  d8-)

  /Ses derude på ruten
  Ivan
 • Af Jacob Gjedde 6. juni 2013
  "Din smartphone er det oplagte valg, når du vil i gang med cykeltracking."

  Hvad med en cykelcomputer til 150 Kr? Den har odomter, triptæller og hvad ved jeg.
 • Af Nina Andersen 6. juni 2013
  jeg var godt tilfreds med "Jogtracker" på min smartphone. Bruger nu "Endomondo" på min Iphone
 • Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet 6. juni 2013
  @Erik: Måske fremgår det ikke helt klart, men det er på cykelstien langs med motorvejen, man kan prøve sine evner af. En yndet strækning blandt cykelrytter :-)
 • Af Lars  6. juni 2013
  Jeg har nogle gange behov for noget så simpelt som at finde vej, men Google maps, f. eks., er ikke så god at cykle efter, når telefonen er i lommen osman ikke an se skærmen. Så fandt jeg en her http://www.appliedphasor.com/co-rider-da/ som giver instruktioner med dansk tale (og engelsk). Det fungerer ret godt
 • Af Gitte Schrøder 7. juni 2013
  Jeg bruger Endomondo til både cykling, løb og gang. Jeg er i evig konkurrence med mig selv og jeg elsker det.
 • Af Xenia 7. juni 2013
  Hvor finder jeg en holer til en iPhone, til at sætte på styret, så jeg kan bruge app'en som cykel computer? Mit styr er ikke rundt, nærmere ovalt, så det er bedst hvis det har elastikker som nogle lygter sælges med.. Jeg bor i Albertslund, så et sted på nettet eller i Københavnsområdet vil være bedst :)
 • Af Niels Jørgen Hansen 7. juni 2013
  Bruger Endomondo til cykling hver gang - giver en fin mulighed for at konkurrere med sig selv. Giver også inspiration til nye cykelruter som andre har uploadet - det er bare genialt.

  Til Xenia
  Thansen har en holder til I-phone til vist nok omkring 200 kr.

 • Af Gert Schultz 10. juni 2013
  Invisterede 32 kr i app'en Runtastic Mountain Bike til min iPhone. Super app med registering af cykelturen på kort og med angivelse af tid, hastighed og højdemeter (og med mulighed for tilslutning af puls- og kadencemålere). Og som bonus detaljerede & opdaterede kort over cykelruter - også i Danmark. For exibitionisten er der mulighed for live opdatering af cykelturen til Facebook.
 • Af Manett 2. juli 2013
  Jeg bruger også Endomondo, men oplever desværre ofter at gps ikke kan findes og derfor ikke får tracked min tur og det er drøn irriterende - andre der har det problem eller en løsning på det ?? Så ville jeg blive glad for at høre fra jer

 • Af Finn Jackie Pedersen 2. juli 2013
  Jeg har selv Endomondo på min iPhone er da glad for den, Men jeg endnu gladere for min Garmin Forerunner 310XT (selvfølgelig i et helt andet prisleje). Jeg bruger den til løb og cykling, og det smarte er, at man som tilbehør kan købe en gummiholder, der blot sættes rundt om styret og uret spændes fast på denne, ligesom når man spænder det om et håndled. Gummiholderen, som ikke er fastmonteret, kan tages af på et sekund og er derfor ideel, hvis man har flere cykler. God sommer!
 • Af Jakob Mikkelsen 11. august 2013
  Hvis du kun er interesseret i at måle hvor langt du cykler, går og løber hver dag, kan jeg varmt anbefale appen Moves - http://www.moves-app.com. Appen er helt simpel og man behøver ikke at aktivere den - og så har den ikke en masse fancy features men kun et helt simpelt interface.

  Appen har motiveret mig til at cykle mere.

  Eneste minus er, at den bruger en masse strøm fordi den ofte starter GPS'en.

  Mvh

  Jakob
 • Af Benny Karvonen 13. april 2014
  Den perfekte phoneholder til cyklen quad Lock cykel kit