Foto: Sandra Høj

7
593

God cykelkarma - sådan spreder du den

Et smil, en positiv bemærkning og en nogenlunde civil kørestil. Mere skal der ikke til, før god karma breder sig på cykelstien. Find din indre gentleman frem – og vær med til at aflive rygtet om, at cyklister kører råddent og egoistisk.

Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet

1) Smil, det smitter 

Foto: Kathrine Vang

Ja, det er et gammelt Irmaslogan – og ja, det er banalt. Men det er også sandt og evigt aktuelt. God cykelkarma starter med et smil. Begynd i dag: Smil til mindst én cyklist på din vej – og mærk lige, hvor glad du bliver, når du får et smil igen.

 

2) Kør som en gentleman

God kørestil er vejen til god cykelkarma. Ta’ tag den med ro, giv plads og hold afstand. Og husk hvad du lærte som barn: Se dig godt for – og ræk hånden ud, så de andre ved, hvor du vil hen.

Tjek Cyklistforbundets 10 råd om hensyn på cykelstien

 

3) Sig noget pænt

”Fede sko, hvor kommer de fra?”. Rut med en kompliment på cykelstien – det er gratis og virker alle steder. Kast et par af de pæne håndtegn. Og sig tak til folk, der giver dig plads eller holder tilbage for dig. Så kommer der god karma i din retning!

 

 

4) Gør en god lille gerning

Den ultimative karma-booster er, når du har overskud til at yde "det lille ekstra": Hav øje for folk omkring dig. Vær rundhåndet med serviceinformationer, hvis der er brug for det. Et par klassikere: ”Hov, du er ved at tabe din taske” eller ”Pas på, din kjole er på vej ind i hjulet”.

(PS.Vil du gøre store gerninger, så smut en flaske cykelolie i lommen og smør folks livstrætte cykelkæder, mens de holder for rødt)

 

 

5) Cykelkarma er noget, vi deler

”Man skal starte med sig selv og se, hvad man kan gøre for at gøre verden lidt rarere. Der skal meget lidt til, før det breder sig som ringe i vandet”. Sådan siger Lars AP – den kloge mand bag bogen ”Fucking Flink” – og vi er så enige, at vi lige skærer det ud i pap:

 

 • Du er flink mod en cyklist – han bliver glad
 • Den glade cyklist smiler – og gør dig glad
 • Hvis nogen ser det – så bliver de også glade

Det er god cykelkarma!

 

Skriv en kommentar

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

7 kommentarer

 • Af Klaus Liljegren 13. marts 2013
  Det er et godt initiativ vi kan helt klart bruge noget mere god cykelstil hvor vi ta hensyn til hinanden.
 • Af Ove Hansen 3. maj 2013
  Situationen: Du er ved at overhale en forankørende cyklist, som imidlertid slår ud for selv at overhale og uden at kigge sig tilbage. Du må nødbremse. Han fuldender sin opgave og du kører op på siden af ham, smiler og siger 'Prøv lige at kigge dig tilbage når du skifter bane, jeg var lige ved at køre ind i dig'. Han svarer 'Hold din kæft, du kan da bare bruge din klokke!'

  Spørgsmålet: Hvad er god cykelkarma i den situation?
 • Af Per M. Jespersen 6. maj 2013
  Der hvor jeg cykler mine 27 km til job, ud over det åbne land, da er der ikke cykelstier eller mange andre cykliste, måske en enkelt modkørende cyklist. På- gældende får da et smil og en hilsen med hånden.
  Til gengæld ser jer mellem 30 - 40 biler og andre køretøjer, de skal faktisk ha' ros - Flertallet viser altid hensyn og kører uden om i en stor bue. På de små veje med en kørebanebredde på ca. 3 m kører de helt ud i rabatten så vi kan passere hinanden sikkert.
  Her er der heldigvis ikke 1000-vis af stressede cyklister, der kun tænker på sig selv og bare skal frem hurtigst muligt.
  Men der masser af KARMA - omkring dig, hvis du kan li' at se dyr på marken og følge hvordan træer og buske bliver grønnere dag for dag.
  Nyd din cykeltur og vær selv med til at gi' plads til andre (også bilister) så går det hele noget nemmere.
 • Af Uffe Ildvedsen 2. juli 2013
  Spred osse god karma til andre trafikanter - gi' et anerkendende vink til den højresvingende bilist, der holder tilbage, smil osse til bilister og fodgængere, hold ikke alt for fast på DIN ret ved busstoppesteder med perron osv. osv.
 • Af Inger Bartholomæussen 20. december 2013
  Vi må have gjort noget ved det enorme,roderi cykler inde i byen forårsager.Folk der bare sætter en cykel midt på fortovet.Hvorfor er man ikke mere emsige med cykler der står i vejen,der er jo sat skilte op mange steder.
 • Af Walter A 29. april 2014
  Situationen: Du er, efter at have adviseret med klokken, ved at overhale en forankørende cyklist, som imidlertid slår ud for selv at overhale og uden at kigge sig tilbage. Du må nødbremse. Vedkommende fuldender sin opgave og du kører op på siden, smiler og råber, da du ser at vedkommende har hovedtelefoner med høj musik på: 'Prøv lige at kigge dig tilbage når du skifter bane, jeg var lige ved at køre ind i dig'.
  Vedkommende ryster på hovedet og giver dig fingeren.
  Jeg tænker: Der var du heldig at jeg ikke kørte i en lastbil.

  Spørgsmålet: Hvad er god cykelkarma i den situation?
 • Af Walter A 29. april 2014
  Fart på.
  Flyt dig.
  JEG har travlt.

  Hmmm Danskernes traffikkultur årgang 1948

  http://www.youtube.com/watch?v=hLltZFtRm-k