Jo tidligere dit barn lærer at cykle, jo nemmere og sikrere bliver det at sende dem på cykel i skole. Foto: Mikkel Østergaard

5 gode råd til skolestart - på cykel

Når dit barn starter i skole, er det oplagt at sende poden af sted på cykel. Men hvordan gør man dét på en forsvarlig måde? Vi giver 5 gode råd.

1) Start tidligt

Sørg for at cykle med dit barn – før de begynder i 1. klasse. Lær dem tidligt, hvordan de skal orientere og opføre sig i trafikken. Jo mere tid du bruger på at cykle med dit barn i trafikken, jo før bliver junior i stand til at beherske jernhesten alene.

2) Find de sikre skoleveje

Find den sikreste skolevej, som dit barn altid skal følge. Du kan evt. koordinere med andre forældre fra klassen, så børnene ikke får forskellige bud på den sikreste vej. Vælg den sikreste vej – ikke den hurtigste.

Lav klare aftaler med dit barn om, hvor han/hun må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.

Mangler der sikre skoleveje i din kommune? Få tips til, hvad du kan gøre, i den røde boks herunder.

3) Øv jer sammen - og hyg jer

Kør den valgte rute igennem med børnene – før skolestart. Flere gange. Sørg også for at cykle med dit barn i hvert fald det første skoleår. Børnene vil gerne cykle.

Gør cykelturen til skole til en hyggestund med dit barn. At cykle er også en måde at finde sin balance og overvinde små forhindringer som regn og blæst.

4) Vær en god rollemodel

Som forælder har du afgørende betydning for dit barns cykelvaner. Hvis du selv cykler til arbejde, og hvis du selv engagerer dig i dit barns skolecykling, vil det have stor betydning. Gode cykelvaner, der holder livet igennem, grundlægges tidligt.

Lær også barnet at bruge cykelhjelm.

5) Lad dig ikke friste af bilen

Lad være med at køre dit barn i bil - heller ikke de morgener, hvor barnet plager. Hvis de andre forældre kører deres børn i bil, så tal med skolen om problemet.

Dét kan du gøre

Mangler der sikre skoleveje i din kommune?

• Kontakt den lokale afdeling af Cyklistforbundet for at få hjælp
  • Tag det op på skolen
  • Skriv et læserbrev til din lokale avis
  • Henvend dig til kommunen
  • Henvend dig til en lokalpolitiker, du har tillid til

Hvornår er mit barn cykelklar?

Ifølge færdselsloven må børn over 6 år cykle alene, men du kan som udgangspunkt ikke regne med, at dine børn kan begå sig sikkert på egen hånd i trafikken, før de er 10-12 år. Mindre børn kan begynde at cykle alene på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen.

Når du skal vurdere, om dine børn kan cykle alene, må du vurdere skolevejen, og hvor meget trafik, der er.

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

1 kommentarer

• Min søn fylder snart 6 og er begyndt og gerne vil cykle i skole. Er meget nervøs over og sende ham afsted. Når han cykler klarer han det flot, men hold da op jeg er nervøs over og sende ham ud på vejene alene. Er det bare en forældre ting eller er der andre der har det på samme måde