Foto:Cyklistforbundet/Jonathan Cohen (flickr)

Pas på de små diodelygter til cyklen

De populære, små diodeknaplygter er måske praktiske, men er de monteret forkert, bliver du ikke set. Og med de nye lygteregler er de højst sandsynligt slet ikke kraftige nok i lysstyrken.

Sådan skal du ikke gøre det

Alt for mange sætter deres knaplygter forkert: De må nemlig ikke hænge og dingle i stroppen eller pege ned på vejen.

Gør det sådan

Det er ikke så svært: Lygterne skal sidde fast omkring et af cyklens rør og pege vandret ud i luften, henholdsvis fremad og bagud.

Der skal være frit udsyn til lygten fra begge sider, og der må ikke sidde noget foran lygten, det kan skygge for lyset.

Ud over at du bliver set og slipper for potentielt farlige situationer, slipper du også for et kedeligt og dyrt møde med færdselspolitiets bødeblok. Dinglende lygter er nemlig ikke lovlige.

MEN: Pr. 1. november 2012 indtrådte nye lygteregler

De nye regler betyder fx, at lygter skal lyse med en vis styrke for at kunne kaldes cykellygter. Derfor vil de små diodelygter sandsynligvis ikke være lovlige, selvom de er placeret korrekt - simpelthen fordi de ikke lyser kraftigt nok.

Skriv på afdelingens side

Opret en profil - det tager 30 sekunder

• Af Simon Rackliff 20. november 2012
    How do you know if small LED lights are strong enough? There are many manufacturers, and you CAN place them correctly:

Have you bought some different ones and tested that they are visible from 300m?

An LED light these days is capable of massive light output for very small power requirements - the "Approved" light I put on the front of my son's bike is no larger than the dingle-lygtere, except for the battery size - and the Lithium cells the small lights are using for batteries are far superior to the standard AAA batteries found in the regular light.

Please back up your general condemnation with some practical evidence - or advise people about correct locations for mounting rather than baseless generalisations about the light output.

Regards,
    Simon
  • Af Allan Carstensen, Cyklistforbundet 20. november 2012
    @Simon: Of cause we don’t know that how every light on the marked performs. But when it comes to “dinglelygter” we have been monitoring them over the last 7-8 years. And we haven’t come across any test that shows sufficient light output for more than one or two hours. The real problem is that the small LED lights after the short period of reasonable light output will carry on giving a rather dim light for hours and hours. In that period the cyclist might think that they are using good and safe light while they are not. I agree that Lithium cells have a higher output pr gram than standard batteries. But the small LED lights are normally equipped with a single small size specimen.

Cyklistforbundet would like nothing better than the appearance on small, light, cheap, easy to use bicycle lights on the marked. And we think the new rules is one way of seeing that happening. We also find that the point is proven from fact that most if not all of the very small LED lights have been removed from the marked. Indicating that the manufacturers know, that the old lights will not pass a test under the new regulations. Furthermore we are seeing a number of new small LED lights with elastic type mounting. They are all equipped with two 2032 Lithium cells. We welcome these lights to the marked. That was the intention of the new legislation-better lights for the consumer.

You call for us to give advice about how to fit lights to the bike: If you look at the text just above your posting, you’ll find just that.