Store Cykeldag - Esrum Kloster

Kl. 10:00 - 15:30

Cykeltur søndag d. 16. juni


Store Cykeldag – Esrum Kloster

Nødebo ad Fredensborgvejen, dernæst langs Esrum Sø til klostret.

Tidspunkt:

10:00 – 15:30

Mødested:

Restaurant Leonora, Frederiksborg Slot, Møntportvej , Hillerød

Arrangør:

Hillerød Afd.
Ole Breidahl
) 21 32 63 44

dcfhillerod@gmail.com

Turlængde:

Ca. 30 km

Hastighed:

Ca. 14 km/t

Medbring:

Mad, drikkevarer

Bemærk:

Turen aflyses i tilfælde af meget dårligt vejr. Følg med på afdelingens Facebook-side.

Tilmelding:

Tilmelding ikke nødvendig, men det er rart at få:-) Så tilmeld dig gerne på mailadressen

Pris:

Entré til Middelaldermarked: voksne 95 kr., børn under 18 år gratis.


Turkatalog Hillerød 2019: Klik på dette link

Mere detaljeret beskrivelse:

Store Cykeldag til Esrum Kloster og Esrum Møllegaard og Middelalderdag.

Tag med på en spændende og smuk cykeltur til Esrum Kloster og Esrum Møllegaard søndag den 16. juni 2019

Vi cykler til Nødebo og derefter langs Esrum Sø ad Søvejen og gør et lille ophold først ved Dronningens Bøge og senere ved Kongens Bøge. Begge steder er der hyggelige bålpladser. Man sikrer de gamle stutterivange ved afgræsning, helst med heste, og søger at bevare de gamle træer i foldene længst muligt.

Esrum Sø er Danmarks næststørste sø. Når der er meget vand i søen, kan et elværk på Esrum Møllegård udnytte vandkraften, og i perioden fra 1985 til 2002 blev der årligt produceret 10-60.000 KW. På Møllegården er den gamle mølle blevet restaureret.

Den 16. juni 2019 er der Middelalderdag med et væld af arrangementer: gøgl fra tre scener, forskellig musikunderholdning, kamparena, turneringsplads osv. Der er noget for både voksne og børn. Der er åbent til kl. 17. Desværre er det meste af selve klosteret lukket på grund af renovering. Men Klosterhaven med alle mulige urter er åben, og man kan udefra få et indtryk af den største af de oprindelige bygninger. På grund af middelaldermarkedet skal der denne dag betales entré på 95 kr for voksne (gratis for personer under 18 år) for at færdes i området omkring klostret.

Klosterets historie er helt unik. I 1151 indviede cistercienserne klosteret til Jomfru Maria. Munkene skulle leve i fattigdom og lydighed, og de skulle bo der hele livet. Esrum Kloster blev moder-kloster for flere klostre i Danmark og var den største jordbesidder i Nordsjælland i Middelalderen. Munkene var foregangsmænd inden for landbrug, gartneri og byggeri, og klosteret var et kulturcentrum.

Efter reformationen i 1536 overtog kronen det tidligere gejstlige gods. Man begyndte at rive klosteret og kirken ned og overførte byggematerialer til andre steder, hvor store bygninger var under opførelse, f. eks. til Sct. Olai kirke i Helsingør.

Kun en lille af den store klosterbygning stod herefter tilbage, men den blev til gengæld brugt til mange forskellige formål: først som centrum for Det Kongelige Frederiksborgske Stutteri, siden som dragongarnison, amtsstue, magasin for Nationalmuseet og endelig asylcenter for lettiske flygtninge efter 2. verdenskrig. I 1997 gennemgik klosteret en større renovering og blev åbnet for publikum med udstillinger, festivaler m.v. Klosteret er i dag ved at genvinde sin gamle status som Nordsjællands kulturcentrum.

Medbring madpakke og drikkevarer. Esrum Møllegård har dog en god og hyggelig café.