Foto:Kristine Funch

Cykelglade og cykelsikre børn med Cykellegebaner. Foto: Kristine Funch

Cykellegebaner

Cykellegebaner er en ny type byrum, hvor man kan have det sjovt, opleve cykelglæde og lege basale cykelfærdigheder ind. Med projektet styrker Cyklistforbundet den danske børnecykelkultur i en række udvalgte kommuner. Projektet er støttet af Nordea-fonden.

At blive sikker på en cykel kommer ikke af sig selv. Det skal trænes, og det kan man på en cykellegebane.

Med støtte fra Nordea-fonden kunne kommuner i 2015 søge Cyklistforbundet om rådgivning og tilskud til at anlægge en unik og permanent cykellegebane. Ni kommuner fik 500.000 kr. i tilskud og finansierer selv minimum halvdelen af banens pris.

De nye baner skal bidrage til det gode liv i byen ved at skabe en ny form for aktivitets- og mødesteder i Danmark og styrke den danske cykelkultur ved at fremme cykelleg som en god start på et aktivt cykelliv.

Til børn og andre nybegyndere på cykel

De enkelte cykellegebaner er udviklet i et samarbejde mellem Cyklistforbundet, den enkelte kommune, landskabsarkitekt Helle Nebelong og bevægelsespædagog Grete Møller Andersen.

Banerne er bygget op, så man via leg og udfordringer træner basale cykelfærdigheder som at holde balancen, starte/bremse eller tage en hånd af styret. Først når de færdigheder sidder på rygraden, er man klar til at bevæge sig ud i trafikken og øve sig.

Cykellegebanerne kan bruges af børn, der er ved at lære deres cykel at kende, og børn, der allerede cykler godt. Men også voksne med behov for cykeltræning fx folk fra lande uden en cykelkultur eller ældre, der ikke har cyklet længe, vil kunne bruge banerne.

Se en nærmere præsentation af baner og projekt på www.cykellegebaner.dk.

Her bygges der cykellegebaner

• Aabenraa - indviet august 2016
  • Aalborg - indviet maj 2017
  • Odsherred - indviet juni 2017
  • Varde - indviet juni 2017
  • Guldborgsund - indviet juni 2017
  • Silkeborg - indviet sommer 2018
  • Nyborg - indvies 2018
  • Kolding - indvies 2019
  • Høje Taastrup - indvies 2019

Idekatalog til resten af landets kommuner
Erfaringerne med at udvikle cykellegebanerne er samlet i et digitalt idekatalog. Kataloget skal inspirere og støtte flere kommuner i at anlægge deres egen cykellegebane.