Foto: Polfoto

Indstil din sadel rigtigt - så sidder du bedre og får mere ud af dit tråd. Foto: Polfoto.

930

Sådan skal din sadel indstilles

Bliver du øm af at sidde på din sadel? Før du investerer i en ny, så få det bedste ud af den, du har. Her er tommelfingerreglerne til at tjekke, om din sadel er indstillet rigtigt.

Af Rikke Ravn

1. Find den rigtige højde

Sadlen må ikke sidde så højt, at du rutsjer fra side til side og bliver øm bagi. Den må heller ikke sidde for lavt, for så skal du bruge mere kraft på at cykle, og du belaster dine knæ. Du skal finde en komfortabel position, hvor du har styr over cyklen og kan træde effektivt i pedalerne. 

Tommelfingerregel: Når du sidder i sadlen og træder pedalen i bund med forfoden, skal dit knæ være let bøjet.

2. Find den rigtige vinkel

Sadlen skal som udgangspunkt sidde vandret. Men nogle cyklister sidder bedre, hvis den hælder lidt nedad fortil. Så tipper bækkenet nemlig en smule frem, og presset på længden mindskes. 

Prøv dig frem. Hvis sadlen hælder for meget, vil du rutsje frem mod styret og belaste armene, og din vægt forskydes fra bækkenets hærdede sædeben frem mod sartere områder.

Tommelfingerregel: Frem med vaterpasset og monter din sadel vandret på sadelpinden. Den må gerne pege lidt nedad fortil - aldrig opad.

3. Den rigtige afstand til styret

Afstanden fra styr til sadel er vigtig for din kørekomfort. Du kan justere afstanden ved at skubbe sadlen fremad eller tilbage på sadelpinden. 

Afstanden afhænger også af dit stel og din frempind (den pind, der holder styret). Stelstørrelsen kan du jo ikke ændre på. Men du kan overveje en kortere eller længere frempind, hvis du ikke kan opnå den rigtige afstand ved at justere sadlen. 

Tommelfingerregel: Sæt din albue ud for spidsen af sadlen, så fingrene peger frem mod midten af styret. En oldschool tommelfingerregel siger, at der skal være ca. 1 cm fra fingerspids til styr. Men: Prøv dig frem. Den rigtige indindstilling afhænger af cykeltypen og dine ønsker til kørestillingen. 

Dét kan du gøre

  • Brug lidt tid på at justere sadlen efter de tre tommelfingerregler. 
  • Lad værktøjet blive fremme - kør nogle ture og se, om noget skal justeres.

Emneord: Udstyr