Cykelfremme i Nuuk

CYKELKONFERENCE 2014 I Nuuk i Grønland skal bycykler være første skridt til at fremme cykeltrafikken i byen. Det er en del af en cykel- og ganghandlingsplan, der udstikker retningen for de kommende års indsats for mere aktiv transport.

Af Malene Kofod Nielsen, COWI
Lav cykelandel
Cykeltrafikken i Nuuk i Grønland udgør kun 2-4% af den samlede trafik i byen. Størstedelen kører i bil, men mange af borgerne i Nuuk går også gerne over lange distancer, hvorfor aktiv transport ikke er uvant.

Plan for gang og cykeltrafik
Kommuneqarfik Sermersooq vil forbedre forholdene for både gående og cyklister og har vedtaget en Gang- og cykelhandlingsplan. Visionerne er ambitiøse og der er peget på fokuspunkter med tilhørende konkrete handlinger med alt fra nye cykel- og gangstier, stibroer, kampagner og information og mere cykelparkering.

Hvad har Paris, Oslo, NY og Nuuk til fælles?
Et af de første indsatsområder, der er sat i gang er udvikling af et koncept for bycykler i Nuuk. Uden sammenligning i øvrigt er byer som New York, Oslo og Paris gået samme vej. Også her udgør cykeltrafikken kun en lille andel af den samlede trafik og også her skal bycykler være med til at skabe den berømte kritiske masse af cyklister og give brugerne smag på at cykle.

Bycykler som løftestang
COWI har hjulpet Kommuneqarfik Sermersooq med at udvikle et koncept i samarbejde med de lokale cykelhandlere, beskæftigelsesafsnit m.fl. Konceptet for bycykler i Nuuk skal udover at være et tilbud til byens turister også fungere som løftestang for cykeltrafikken i byen generelt ved at der opnås en kritisk masse af cykler og cykelstativer i bybilledet. Systemet skal ydermere fungere som et beskæftigelsestilbud til de mange unge, der har svært ved at finde job i byen.

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt Trine Stig Mikkelsen eller Anette Jerup Jørgensen. Vi ser frem til at høre fra dig.