1302

Ny cykelplanner for København / Cykelsuperstierne

CYKELKONFERENCEN 2013 København Kommune og Cykelsuperstierne udvikler en cykelplanner til web og smartphone. Løsning er baseret på OpenStreetMap og open source så andre kommune eller virksomhed gratis kan benytte de udviklede komponenter. Løsningen tilbyder bl.a. GPS baseret turn-by-turn navigation og ruter for ladcykler. Der eksperimenteres også med bl.a. en fartguide, der gør det let at ramme det grønne lys ved næste kryds.

Af Emil Tin, Trafikdesign, Københavns Kommune

Hurtigere fra A til B

Københavns Kommune og Cykelsuperstierne / Region Hovedstaden samarbejder om at udvikle en cykelruteplanner til web, iPhone og Android.

Løsningen hjælper cyklister med finde den bedste rute fra A til B, og tilbyder bl.a. turn-by-turn navigation på smartphone. Løsningen ved hvor man må cykle med ensretning hvilke parker man må cykle i, etc.

Nye cykelservices

Målet er en løsning der er skræddersyet til de københavnske/danske cyklister.  Fx vil løsningen tilbyde ruter for ladcykler.

Vi eksperimentere også med at en fartguide, hvor cyklisten via mobilen kan se om man skal køre lidt hurtigere for at nå med over det grønne lys, eller lidt langsommere for at undgå at vente for rødt. Funktionen er baseret på GPS fra mobilen og realtidsdata fra trafiksignalerne. Indledende test viser en reduktion af rejsetiden.

Open source

Projektet er baseret på open source, så privatpersoner, virksomheder og andre kommuner gratis kan anvende løsningerne eller lave deres egne varianter.

Andre kommuner kan fx relativt let opsætte deres egen webside med cykelruteplanlægning for deres kommune, eller kan vælge bygge videre på app’en til smartphone hvis de savner specielle funktioner.

Åbne data

Der anvendes åbne kortdata fra OpenStreetMap, der dækker hele landet, er gratis at anvende og opdateres løbende.  Københavns Kommune har bidraget ved at opdatere cykeldata for København området. Brug af OpenStreetMap giver mulighed for at nye cykelbroer og cykelforbindelser er på kortet dagen efter at de åbner.

Nyt kortdesign

Der bliver designet et nyt kort baseret på data fra OpenStreetMap, specielt målrettet cyklister. Designet vil fremhæve cykelinfrastrukturen og fx vise ensretning for cykler frem for biler, nedtone motorveje og fremhæve Cykelsuperstier. Designet er open source og kan frit anvendes eller modificeres. 

Fakta

  • Cykelruteplanlægning og navigation til web, iPhone og Android.
  • Samarbejde mellem Københavns Kommune og Cykelsuperstierne / Region Hovedstaden.
  • Forventes lanceret sommer/efterår 2013.
  • Baseret på open source, koden kan gratis anvendes og/eller modificeres af andre.
  • Baseret på åbne kortdata fra OpenStreetMap.

Dét kan du gøre

Læse mere om:

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt Trine Stig Mikkelsen eller Anette Jerup Jørgensen. Vi ser frem til at høre fra dig.