Forbudt for cykler er det samme som forbudt for mennesker, lyder pointen i ny film. Foto fra filmen.

Byer skal give plads til mennesker

Cyklistforbundet engageret i ny film

Af Frits Bredal
26. oktober 2012

Byer skal bygges til mennesker og ikke til biler. Det er hovedpointen i en ny film, som har premiere i Grand Teatret i København den 1. november.

Filmen The Human Scale består af reportage og interview fra byer på fire forskellige kontinenter. Der er eksempler til inspiration og efterfølgelse, f.eks. cykelbyen København. Og der er rædselseksempler til skræk og advarsel – byer, hvor cykler og fodgængere bliver forment adgang.

Den menneskelige dimension

The Human Scale tager udgangspunkt i den danske arkitekt Jan Gehls visioner for moderne byplanlægning med mennesket i centrum. Gehl Architects er en del af Den Danske Cykelambassade/Cycling Embassy of Denmark, som har sekretariat hos Cyklistforbundet.

Baseret på bl.a. erfaringerne fra cykelbyen København har Gehl Architects rådgivet storbyer som New York, London og Melbourne om byplanlægning til gavn for mennesker på to hjul og to ben.

Filmen viser, hvordan cykelkulturen og cykelinfrastrukturen i København fungerer som inspiration for alverdens storbyer. Fodgængere og cyklister gør byerne menneskelige og attraktive at bo i.

”Arkitektur handler om liv, om fællesskab og om menneskelig udfoldelse”, fortæller kulturminister Uffe Elbæk i en pressemeddelelse i forbindelse med filmen. Over for Cyklistforbundet uddyber kulturministeren sit synspunkt:

”Cyklismen er god, fordi den er med til at skabe et socialt og demokratisk rum. Som kulturel faktor er den med til at definere vores byrum. På cykel har vi mulighed for social interaktion på en helt anden måde, end hvis vi sad i vores biler, pakket ind og isoleret i små metalbokse.”

Søndag den 4. november deltager Cyklistforbundet i et debatpanel, der skal diskutere visionerne i filmen. Arrangementet finder sted i Grand Teatret i København kl. 16.00

Filmen er instrueret af Andreas M. Dalsgaard.