Illustration: Vejdirektoratet

236

Nye cykelbokse skal bekæmpe højresvingsulykker

13 kommuner har fået støtte fra Statens cykelbokspulje og går nu i gang med at etablere særlige cykelbokse i kryds over hele landet.

Af Jan Thane
19. januar 2016

I alt bliver der nu malet 57 cykelbokse som led i et storskalaforsøg, der skal øge sikkerheden for cyklister i kryds, og de første er allerede klar på Frederiksberg.

En cykelboks er venteareal for cykler, som er placeret foran bilernes stoplinje i højresvingsbanen i kryds. Boksene giver cyklister mulighed for at holde foran ventende biler og lastbiler, når der er rødt, og det gør de cyklende mere synlige og giver et forspring, når der bliver grønt og trafikken skal afvikles.

"Cykelboksene har den store fordel, at de både gør det hurtigere og sikrere at komme frem på cykel. Jeg tror derfor hurtigt, de danske cyklister vil vænne sig til at placere sig i boksene, når de får muligheden", udtaler direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Bokse skal forebygge højresvingsulykker

Cykelboksene kendes bl.a. fra Holland og findes også allerede enkelte steder i Danmark. Men nu bliver det også udbredt i Danmark, og effekten af de mange cykelbokse bliver evalueret, så man kan blive klogere på, hvordan trafikanterne tager imod tiltaget og hvilken effekt det har på trafiksikkerheden.

"Jeg er overbevist om at dette tiltag er et effektivt middel til at undgå de forfærdelige højresvingsulykker. Både biler og lastbiler får meget bedre mulighed for at se cyklisterne, når de holder foran, og cyklisterne får mulighed for at komme ”fri” af den øvrige trafik, inden der bliver grønt. Men vi har brug for mere præcis viden om effekten – og det får vi nu, hvilket er meget positivt", afslutter Klaus Bondam.

I første omgang bliver der etableret 57 cykelbokse, men der er flere på vej. Vejdirektoratet har åbnet for anden runde af puljeansøgninger, så kommunerne kan søge om midler til etablering af cykelbokse frem til den 31. januar 2016.

Tiltaget blev anbefalet i den fælles strategi mod højresvingsulykker fra Rigspolitiet, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet.

Hvordan skal man bruge en cykelboks?

Se, hvordan man skal køre i en cykelboks, når der er rødt og grønt lys

 

Disse kommuner har fået tildelt midler fra puljen til cykelbokse

Frederiksberg
Hjørring
Horsens
Kolding
København
Odense
Randers
Skanderborg
Svendborg
Tårnby
Vejle
Aalborg
Aarhus