Foto: Stillbillede fra vinderfilmen, der udløste hovedpræmien og en uges filmlejrskole for 9.x fra Katrinebjergskolen i Aarhus

104

Cyklen overvinder alt

Filmlejrskoleophold og produktion af en film. Det var hovedpræmien i ’Cyclelicious’, Alle Børn Cyklers filmkonkurrence i 2012. 9.x blev den glade vinderklasse, skabte filmen ’Antons chance’ og fik en stor oplevelse med hjem.

Af Jung Heidi Moeslund
12. oktober 2012

Lav en film, der kan få flere unge til at cykle. Sådan lød opgaven til vinderklassen i Alle Børn Cyklers filmkonkurrence ’Cyclelicious’ i 2012. De 23 elever i vinderklassen 9.x fra Katrinebjergskolen i Aarhus skulle udvikle deres egen idé over filmens tema: Cykelglæde. Hvad er cykelglæde? Og hvordan kan man vise den?
 
"Eleverne førte lange og meget relevante diskussioner og gik så i gang med at skrive første udkast til filmen", fortæller klasselærer Kirsten Brandstrup.

Der blev arbejdet intenst med manuskriptet, og hele projektet blev mere virkeligt efter en dag med produceren fra Filmlejrskolen. En uge i det tidlige forår 2013 tog de unge aarhusianere så til Filmbyen i Avedøre i København for at producere deres film.

Cykelglæde, ansvar og godt humør

Den færdige film har titlen ’Antons chance’ og handler om teenageren Anton, der må duellere mod skolens sejeste fyr for at vinde den søde Emmas hjerte. Kampen udspiller sig i et cykelvæddeløb, og dysten ender med den godhjertede og reelle Antons kærlighedssejr.

Klassen har stået for hele produktionen fra idé til færdig film. Alle har været involveret i projektet i alle dets faser, for en filmproduktion kræver et helt hold af personer både foran og bag kameraet. Forberedelserne var mange, inden de faktiske filmoptagelser kunne gå i gang – og bagefter ventede klipning og redigering, inden filmen blev forvandlet til en rigtig film. For klassen har hele filmproduktionen været en øjenåbner og et møde med en helt ny verden, og projektet har stillet store krav til deres samarbejde.

"De havde ikke troet, at det krævede så mange ressourcer både på det sociale og det professionelle plan at producere en film. Samarbejde var simpelthen en nødvendighed, men alle tog ansvar med godt humør", siger Kirsten Brandstrup. Og for klassens lærer var det en fornøjelse at se eleverne i en ny sammenhæng og se dem vokse i processens udfordringer.

En særlig oplevelse

Klassen har taget oplevelsen og opholdet på Filmlejrskolen med sig videre. De har fået indblik i en ny verden, oplevet arbejdsdisciplin, stor koncentration, sammenhold og følt ansvar for det fælles projekt.

"Filmlejrskolen og alle forberedelserne står både oplevelsesmæssigt og fagligt som noget helt specielt for os alle. Det var en fantastisk oplevelse", afslutter klasselæreren.

9.x, der selv er glade cyklister og ikke et øjeblik betænkte sig, da spørgsmålet om deltagelse i Alle Børn Cykler blev stillet i 2012, håber nu, at deres film vil få flere unge op på cyklerne, så cyklen – som i filmen –overvinder alt, også teenageres stigende fravalg af cyklen som transportmiddel. 

 


Emneord: Børn, Kampagner