Foto: Morten Friis

0

100.000 km på deleelcykler

For to år siden gentænkte Svanholm Storkollektiv sin transport og købte ti fælles elcykler. Indtil videre har cyklerne sparet kollektivisterne for fire biler og 6.000 liter benzin.

Af Christina Adler Jensen og Morten Bracker
24. juli 2017

"Vores transport har længe været en sten i skoen", fortæller Toke Baillie, der er ansvarlig for projekt Bæredygtig Befordring på Svanholm Storkollektiv.

For et par år siden besluttede kollektivet at hælde stenen ud af skoen. De investerede i ti elcykler, som siden har transporteret kollektivets pendlere til og fra arbejde og meget snart runder 100.000 kørte kilometer. Cyklerne har i vid udstrækning erstattet kollektivets delebiler, og for Toke Baillie markerer de et væsentligt skridt i retning af kollektivets bæredygtige vision.

"Svanholm har været økologisk siden 1978; vi har egne vindmøller, og vi har fokus på at leve bæredygtigt. Det var simpelthen tid til, at vi også fik transporten med", siger han.

Passer ind i hverdagen

Delecyklerne har ikke kun bidraget positivt til økonomien og CO2-regnskabet. De gør også en forskel for svanholmerne i hverdagen, fortæller Sanne Lautrup, der er 41 år og en af de faste cykellånere.

"Før vi fik elcykler, cyklede jeg kun nogle gange. Nu vil jeg meget nødig undvære cykelturen. Den giver en lille pause, hvor jeg kan falde til ro, inden jeg når hjem til børnene", siger hun om de 24 km frem og tilbage mellem godset og jobbet på VUC, som hun cykler til både vinter og sommer.

Også Anders Skjelmose på 45 år cykler hver dag. Han tager elcyklen med i S-toget mod København, hvor han er programmedarbejder hos Dansk Røde Kors.

"København er jo ved at gå til i biler, og hvis jeg er i bil, spilder jeg min tid i kø og med at finde en p-plads. På cyklen får jeg motion, og i S-toget kan jeg arbejde. Det fungerer godt for mig", fortæller han.

6.000 liter benzin sparet

Selv arbejder Toke Baillie i den bygningsgruppe, der vedligeholder Svanholms 20.000 m2 under tag. Han er drivkraften bag flere af Svanholms bæredygtige projekter og har en klar filosofi.

"Hvis mennesker skal ændre livsstil, så skal man tilbyde dem et bedre alternativ. Man skal gøre det let for folk at gøre det rigtige", mener han.

"De kollektivister, der pendler kortere ture hver dag, bookede før en bil en hel dag, og det blev en dyr ordning for os. Nu hvor de cykler, har vi sparet fire biler væk."

Svanholmerne har også regnet mere detaljeret på, hvad omlægningen af pendlernes transport betyder. På to år har cyklerne ifølge regnestykket sparet dem for at bruge ca. 6.000 liter benzin til bilkørsel.

"Det svarer til 20 ton sparet CO2, så det batter faktisk at træde i pedalerne, siger Toke Baillie, før han slutter cirklen: "Og så er det jo vores vindmøller, der producerer den strøm, elcyklerne bruger."


Svanholm og cyklerne

Svanholm Storkollektiv ligger i Hornsherred. Det gamle gods har siden 1978 været kollektiv og huser i dag 80 voksne og 50 børn. Kollektivet driver et stort økologisk landbrug, har fællesøkonomi, fællesmøder og et fælleskøkken, der hver dag serverer økologisk aftensmad.

Kollektivisterne har egne boliger og fordeler sig på alle aldre og faggrene. Nogle arbejder på Svanholm, andre pendler til jobs uden for kollektivet. Det koster halvanden krone pr. time at booke en af godsets ti elcykler. I weekenderne er det gratis.

 

 

Læs mere