Hermine Salskov fra Odense er en af de i alt 75.000 cyklister i årets kampagne. Foto: Mikkel Østergaard

242

"Vi cykler til arbejde" er i gang

75.000 deltagere fra hele landet er netop sprunget i cykelsadlen i Danmarks største motionskampagne.

Af Christina Britz Nicolaisen
01. maj 2013

Smagsprøve på livet som cyklist

Starten er gået til Danmarks største motionskampagne. 75.000 kollegaer fra hele landet har meldt sig til årets kampagne. De fordeler sig på 7000 cykelhold fra arbejdspladser i hele landet.

Nogle deltagere er allerede rutinerede cyklister, men evalueringer fra tidligere år viser, at cirka 10.000 deltagere er helt nye cyklister, som for første gang prøver kræfter med at cykle til arbejde. Og erfaringen viser, at mange af mange af dem også i år vil blive siddende i cykelsadlen længe efter kampagnen slutter – de nye cyklister vil simpelthen få smag for den friske luft, den gode energi og de stærke cykelben som viser sig i løbet af en måned som cykelpendler.

Cykelturen er en daglig gevinst

Cykling er sundt og en daglig cykeltur vil hurtigt kunne måles både på vægt og BMI. Men de fleste cyklister mener faktisk, at den største gevinst ved at cykle til arbejde er den ekstra energi som cykelturen giver – både i løbet af arbejdsdagen og efter fyraften. Det kan kampagnedeltager Hermine Salskov nikke genkendende til:

"Jeg nyder friheden på cyklen – fx at overhale bilerne, der holder i kø. Det er lettere og hurtigere at cykle, og jeg føler mig meget mere klar til arbejdsdagen efter cykelturen. At møde ind på arbejde i frisk luft og med røde kinder er den bedste start på dagen", fortæller den 31-årige laboratoriemedarbejder fra Odense, der hver dag cykler 10 km til sit arbejde på Odense Universitetshospital.

Turen til arbejde giver motion

Den daglige cykeltur har dog også gjort underværker for den fysiske form:

"Mine cykelture til arbejde er simpelthen den smarteste måde at få motion ind i min hverdag. Da jeg begyndte at cykle til arbejde havde jeg næsten lige født, og jeg var i meget dårlig form, men min stædighed fik mig i gang. For et år siden tog det mig 35 minutter at cykle til arbejde, og jeg var meget øm bagefter. Nu cykler jeg turen på den halve tid", fortæller Hermine Salskov

Kom med på holdet

”Vi cykler til arbejde” er dog ikke kun sundt for krop og psyke – kampagnen er også med til at styrke fællesskabet på arbejdspladsen og forholdet til kollegerne. Deltagerne hygger sig og har det sjovt sammen, mens de får deres daglige motion. Og fællesskabet er en vigtig motivationsfaktor, fortæller kampagnedeltager Thomas Albeck fra København:

”Højdepunktet på min daglige cykeltur er faktisk alle de små konkurrencer jeg kører med og mod mine kolleger. Vi måler fx vores hastighed på en bestemt bakke eller strækning, og det er rigtig sjovt, når man møder ind på jobbet og sammenligner resultater. Især hvis jeg har vundet over mine kolleger”, griner den 30-årige pædagog.

Tilmelding og regler

Den officielle tilmeldingsfrist er slut for i år, men du kan stadig melde flere deltagere til dit hold i løbet af kampagnen på vcta.dk

For hver dag en holdkammerat cykler til arbejde optjener holdet et lod - også hvis cykelturen er kombineret med bus eller tog. Jo flere dage man cykler til arbejde, jo større chance har holdet for at vinde i lodtrækningen om en lang række flotte præmier. Vinderne trækkes når kampagnen slutter, og blandt præmierne er fx nye cykler til hele holdet.

Se alle præmierne her