Foto: Mikkel Østergaard

392

Guide: Klokken er fem minutter i cykelglæde

Advarsel! Denne guide er udelukkende for cykelsjusker. Tjekkede cyklister med velsmurte kæder og hårdtpumpede dæk kan roligt klikke videre. Det vil cykelsjuskerne måske også have lyst til. Men gør det ikke! Dette kan være første skridt på vejen til et lykkeligere cykelliv.

Af Lotte Malene Ruby
27. marts 2014

1. Pump dækket

Cykelpumpen er og bliver cyklistens bedste allierede på vejen til bedre kørekomfort, og den skal helst i funktion mindst én gang om ugen. Det betaler sig! Velpumpede dæk er den ene ting, der betyder mest for, om du nærmest flyver hen ad vejen… eller ikke kommer ud af stedet.
Mange cyklister pumper ikke deres dæk hårdt nok af angst for at sprænge slangen, andre pumper navnlig brede dæk for hårdt. Er du i tvivl, kan du med gavn investere i en pumpe med trykmåler (manometer). Sådan en kan købes for 2-300 kr. og har rigtig mange pump i sig. På alle dæk står der angivet, hvor meget luft, du kan pumpe i dem. 5 bar er meget almindelig, men tjek før du pumper!

2. Smør kæden

Din kæde skal have olie – og det skal den så ofte, at den ikke når at ruste. Det tager kun få minutter, og en flaske cykelolie koster en flad 50er. Næst efter det med at pumpe dæk, er det det bedste en cyklist kan gøre for sig selv og sin cykelkomfort.
Start gerne med at tørre det værste snavs af med en klud og et fast greb om kæden. Et par gummihandsker redder dig fra sorte fingre. Derefter drypper du en et par dråber olie på kæden og drejer pedalerne et par gange rundt, til olien har fordelt sig.

3. Stram skruen

Nu er vi på vej ud i feinschmeckeriet, men når det handler om kørekomfort og cykelglæde, så spiller cyklens lyd også en væsentlig rolle. En cykel, der skramler og hviner, er bare ikke halvt så lækker at køre på, som en, hvor gearenes sagte tikken eller lyden af velpumpede dæk mod affalten, er den eneste støj.
Så hvis din cykel er begyndt at larme, så brug et øjeblik på at lokalisere støjkilden. Måske støder din skærm mod hjulet – eller måske sidder bagagebæreren løs? Et utrænet øre kan ikke altid spore, hvor lydene stammer fra. Men det kan din cykelsmed. Han er også din ven i nøden, hvis du bare ved med dig selv, at du aldrig bliver ham eller hende med pumpen og oliekanden.

Hjælp til cykelsjusken: