Foto: Sandra Høj

667

God cykelkarma - sådan spreder du den

Et smil, en positiv bemærkning og en nogenlunde civil kørestil. Mere skal der ikke til, før god karma breder sig på cykelstien. Find din indre gentleman frem – og vær med til at aflive rygtet om, at cyklister kører råddent og egoistisk.

Af Rikke Ravn, Cyklistforbundet

1) Smil, det smitter 

Foto: Kathrine Vang

Ja, det er et gammelt Irmaslogan – og ja, det er banalt. Men det er også sandt og evigt aktuelt. God cykelkarma starter med et smil. Begynd i dag: Smil til mindst én cyklist på din vej – og mærk lige, hvor glad du bliver, når du får et smil igen.

 

2) Kør som en gentleman

God kørestil er vejen til god cykelkarma. Ta’ tag den med ro, giv plads og hold afstand. Og husk hvad du lærte som barn: Se dig godt for – og ræk hånden ud, så de andre ved, hvor du vil hen.

Tjek Cyklistforbundets 10 råd om hensyn på cykelstien

 

3) Sig noget pænt

”Fede sko, hvor kommer de fra?”. Rut med en kompliment på cykelstien – det er gratis og virker alle steder. Kast et par af de pæne håndtegn. Og sig tak til folk, der giver dig plads eller holder tilbage for dig. Så kommer der god karma i din retning!

 

 

4) Gør en god lille gerning

Den ultimative karma-booster er, når du har overskud til at yde "det lille ekstra": Hav øje for folk omkring dig. Vær rundhåndet med serviceinformationer, hvis der er brug for det. Et par klassikere: ”Hov, du er ved at tabe din taske” eller ”Pas på, din kjole er på vej ind i hjulet”.

(PS.Vil du gøre store gerninger, så smut en flaske cykelolie i lommen og smør folks livstrætte cykelkæder, mens de holder for rødt)

 

 

5) Cykelkarma er noget, vi deler

”Man skal starte med sig selv og se, hvad man kan gøre for at gøre verden lidt rarere. Der skal meget lidt til, før det breder sig som ringe i vandet”. Sådan siger Lars AP – den kloge mand bag bogen ”Fucking Flink” – og vi er så enige, at vi lige skærer det ud i pap:

 

  • Du er flink mod en cyklist – han bliver glad
  • Den glade cyklist smiler – og gør dig glad
  • Hvis nogen ser det – så bliver de også glade

Det er god cykelkarma!