343

10 vinterture i det fri

Lidt varmt på termokanden, gang i bålet og læ fra et overdækket shelter. Kulden skal ikke afholde dig fra en tur ud i det fri. Overalt i landet er der pladser med fine faciliteter, som er helt gratis at benytte. Her er 10 bud på kølige smutture ud under åben himmel.

Af Tommy Heisz

Aarhus: Lisbjerg Skov

Denne nyanlagte shelterplads er værd at besøge for alle, der bor i Aarhus og omegn. Her er der oplevelser for hele familien. Pladsen er inspireret af romersk jernalder og er indrettet som et lille landsbysamfund forskanset bag palisadehegn med voldgrav og en statelig indgangsport. Der er offerskulpturer ved vandhullerne og masser af informationstavler, hvor I kan lære mere om jernalderen. Pladsen er forsynet med fem shelters, bålpladser og primitivt toilet.
GPS: 56 13.606 10 10.303

Varde: Søndre Plantage

Ved Nysø i Varde Søndre Plantage er en grusgrav midt i skoven lavet om til badesø, naturlegeplads og et omfattende stisystem. Klatreskulpturen ”Falden træ rejser sig” symboliserer genrejsningen af den del af skoven, der i sin tid måtte vige for grusgraven. Plantagen er i dag et rekreativt område med søer og skrænter, som bliver brugt af mountainbikere, løbere og legesyge børn. Ved nye bord- og bænkesæt kan I nyde udsigten over området.
GPS: 55.595541 8.532879

Odense: Kirkendrup Skov

En ny naturlegeplads er åbnet i Kirkendrup Skov tæt på Odense. Her kan børn klatre, gynge, gemme sig i krattet – og finde børnesange sammen med de voksne. For ved træskulpturer rundt omkring i skoven gemmer sig tekster på kendte børnesange. Pladsen har borde, bænke og et bålhus, hvor I i ly for vind og vejr kan spise jeres medbragte mad. Herudover er der bl.a. hundeskov, mountainbikerute og en lejrplads med to shelters og bålpladser.
GPS: 55.4347000 10.3218803

Rold Skov: Store Økssø

Denne primitive overnatningsplads består af små 10 shelters, der ligger ganske tæt på Mosskov Pavillonen kun 700 meter fra Store Økssø. Pladsen er et oplagt udflugtsmål for folk fra det meste af Jylland. Det er nemlig ret nemt at tage cyklerne med IC-toget, der stopper i både Arden og Skørping, begge blot 3-4 km fra pladsen. Når vejret er til det, kan du også bare nyde frokosten på en af bålpladserne nede ved selve Store Økssø. Og så kan du i øvrigt sagtens bruge en hel dag på at udforske skoven, der indtil for nylig var Danmarks største.
GPS: 56.80286 9.87581

Tisvilde Hegn: Asserbo

Tæt på Asserbo Slotsruin findes en af de bedste primitive skovpladser øst for Storebælt. I en gammel grusgrav er indrettet flere shelters, grill- og bålpladser. En perfekt base for at udforske det vidtstrakte naturområde ved Tisvilde Hegn, der bl.a. rummer den surrealistiske Troldeskov, hvor træerne vrider og snor sig som følge af sandstormes hærgen. Tisvilde Hegn grænser ud til en af de fineste sandstrande på Sjælland – et besøg værd, også uden for badesæsonen.
GPS: 56.02297 12.05637

Jægersborg Hegn: Strandmølle lejrplads

Få hundrede meter fra Skodsborg Station og lige ned til Mølleåen ligger denne primitive plads med fine faciliteter. Den sydlige del af pladsen er åben for alle. Du kan frit benytte bålpladserne, og der er gode muligheder for at samle brænde i skoven. Området er ideelt for cyklister. Herfra du man stikke ud langs Strandvejen, tage på hjorteudflugt i Dyrehaven eller på opdagelse på de gode stier langs Mølleåen.
GPS: 55.81037 12.58067

Mariager: Mosely

Ved Mosely er der lidt af hvert at udforske. Her ligger en lejrplads med fem shelters, bålpladser og en stor overdækket bålhytte. Der er brænde til bålet og tre multlokummer, så det praktiske er i orden. I området kan du være heldig at se rådyr, ræv og kronvildt. Der er også en grævlingegrav, en musvågerede, bistader, faste orienteringsposter og geocaching-skatte at finde.
GPS: 56.62406 9.99817

Vestamager: Kalvebod Fælled

Få km fra Københavns pulserende centrum findes et stykke prægtigt natur, hvor du for en stund kan glemme alt om støj og stress. I det flade og pletvist skovdækkede terræn gemmer sig hele tre primitive pladser med bålplads og shelter. I den nordlige ende af Pinseskoven findes et hyggeligt et af slagsen. Her er der bålplads, og der er tit lagt tørt brænde frem. Tag evt. cyklen med metroen til Vestamager – for du skal nok få brugt cyklen i det store naturområde.
GPS: 55.59487 12.55156

Roskilde: Boserup Skov

Der er noget særligt ved Boserup Skov, der ligger lige ned til Roskilde Fjord ikke langt fra domkirkebyen. Skoven byder på et kuperet terræn, smukke bøge og et rigt fugleliv – og vinteren kan du være heldig at opleve flokke med tusindvis af kvækerfinker. Der er gode afmærkede stier, og børnene kan gå balancegang den 300 meter lange Midgårdsorm, der slanger sig gennem skoven. På shelterpladsen ved Bregnebjerg, kan frokosten indtages med fornem udsigt over fjorden. Der er bålplads – og et multlokum i nærheden.
GPS: 55.66988 12.02334

Bornholm: Hareløkkerne i Almindingen

I Hareløkkerne i Almindingen ligger en alsidig naturlegeplads, hvor børn og voksne nemt kan få en hel dag til at gå. Her kan I lave mad over bål og benytte pladsens to shelters. Området er også velegnet til gåture i den meget varierede natur omkring Hareløkkerne. Måske også lidt uhygge. I nærheden ligger nemlig Kajahal, hvor ”De Underjordiske” efter sigende huserer. Pladsen har primitivt toilet uden vand.
GPS: 55.1260100 14.9207400

Denne artikel blev oprindeligt bragt i medlemsmagasinet CYKLISTER vinteren 2013. Læs mere om magasinet - og gå på opdagelse i arkivet - her

 

Dét kan du gøre

Læs mere