Foto:Cyklistforbundet/Jonathan Cohen (flickr)

Pas på de små diodelygter til cyklen

De populære, små diodeknaplygter er måske praktiske, men er de monteret forkert, bliver du ikke set. Og med de nye lygteregler er de højst sandsynligt slet ikke kraftige nok i lysstyrken.

Sådan skal du ikke gøre det

Alt for mange sætter deres knaplygter forkert: De må nemlig ikke hænge og dingle i stroppen eller pege ned på vejen.

Gør det sådan

Det er ikke så svært: Lygterne skal sidde fast omkring et af cyklens rør og pege vandret ud i luften, henholdsvis fremad og bagud.

Der skal være frit udsyn til lygten fra begge sider, og der må ikke sidde noget foran lygten, det kan skygge for lyset.

Ud over at du bliver set og slipper for potentielt farlige situationer, slipper du også for et kedeligt og dyrt møde med færdselspolitiets bødeblok. Dinglende lygter er nemlig ikke lovlige.

MEN: Pr. 1. november 2012 indtrådte nye lygteregler

De nye regler betyder fx, at lygter skal lyse med en vis styrke for at kunne kaldes cykellygter. Derfor vil de små diodelygter sandsynligvis ikke være lovlige, selvom de er placeret korrekt - simpelthen fordi de ikke lyser kraftigt nok.