Foto: Rådet for Sikker Trafik

956

Undgå højresvingsulykker

Lastbilchaufførerne har det fulde ansvar for at orientere sig, før de svinger til højre. Men som cyklist skal du være bevidst om, at du kan blive overset. Her er 5 gode råd til at undgå højresvingsulykker.

Det farligste sted, du kan være, er tæt på lastbilens forhjul, lige når den skal svinge. De fleste cyklister bliver ramt af lastbilens forhjul – ikke baghjulene.

Sådan passer du på dig selv:

  1. Sæt farten ned og orienter dig, når du nærmer dig og passerer et kryds.
  2. Vær opmærksom på lastbiler ved siden af eller bag ved dig. Det er særligt farligt at være tæt på lastbilens forhjul, når den svinger.
  3. Kør ikke frem i krydset, før du er helt sikker på, at lastbilen holder stille.
  4. Hvis du ikke er sikker på, at lastbilen holder tilbage for dig, så stop
    og vent, til den er drejet om hjørnet, før du cykler videre.
  5. Koncentrér dig om at cykle – lad mobiltelefonen blive i lommen og sørg for, at du kan høre trafikken, hvis du lytter til musik.

De fem gode råd er baseret anbefalinger fra Rådet for Sikker Trafik

Sammen bekæmper vi ulykkerne:

I Trafikstyrelsens Højresvingsgruppe mødes cyklister, transportorganisationer, myndigheder og eksperter for i fællesskab at bekæmpe højresvingsulykker med lastbiler.

Bl.a. står gruppen bag et nyt undervisningsmateriale til efteruddannelse af lastbilchauffør og en kampagne med fokus på, hvordan cyklister passer på sig selv.

Højresvingsgruppen består af alle vigtige interessenter på området - bl.a. Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik, Politiet og brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD.