Forside
0

GUIDE: LAD DIT BARN CYKLE FRA HELT LILLE

Det tager tid at blive en sikker cyklist. Snup cyklen sammen med børnene så ofte som muligt, mens de er små.

Øvelse, øvelse og mere øvelse er, hvad der kræves for at blive en trafiksikker cyklist. Det kan være skræmmende at lade sine små poder færdes i trafikken - men gør det alligevel. Det skærper færdselssansen at være herre over eget styr - og så er det god motion. Børn, der altid bliver kørt til skole og fritidsaktiviteter, må undvære begge dele. 

Hvornår kan børn cykle til skole?

Det er en god ide at sørge for, at dit barn kan cykle, før det starter i skole. Nogle få km på cykel er meget overkommeligt, så de fleste børn kan cykle til skole allerede i børnehaveklassen. Er der langt til skole, kan man måske begynde med at cykle til bussen eller toget - en lille cykeltur er bedre end slet ingen.

Men det er vigtigt, at de mindste har en voksen med, når de cykler i trafikken.

Skolen kan eventuelt anbefale bestemte steder, børnene må cykle eller ikke må cykle. Den sikre vej er ikke altid den mest direkte. Men en lille omvej tager ikke meget tid, når man er på cykel.

Sikker på cyklen

Før barnet kommer med ud i trafikken, skal det have lært:

  • at holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
  • at bremse sikkert
  • at se til siden og tilbage uden for meget slinger
  • at give tegn

Hvornår kan børn cykle alene?

Færdselsloven siger, at børn over 6 år må cykle alene. Men man kan ikke regne med, at børn kan cykle sikkert i trafikken, før de er 10-12 år. Først da kan de bedømme andre trafikanters hastighed og hensigt og beslutte, hvad de selv skal gøre i vanskelige situationer. Mange børn kan dog begynde at cykle alene tidligere på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen.

Det er forældrenes ansvar at vurdere barnets modenhed, erfaring med trafikken og vejens sværhedsgrad.

Hvis man er i tvivl om, barnet er klar til at cykle på egen hånd, er det en god ide at lade barnet være fører, når man cykler sammen. Så får barnet øvelse i at vurdere trafikkens mange situationer - og barnet viser selv, hvornår det er parat til at færdes alene i trafikken.

Alene på cykel

Når dit barn skal til at cykle på egen hånd, skal du give det nogle klare regler med på vejen: 

  • Find den sikreste skolevej, som barnet altid skal følge
  • Lav klare aftaler med barnet om, hvor det må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.
  • Når barnet skal krydse en vej, så brug evt. det nærmeste fodgængerfelt. Det er nogle steder mere overskueligt end at cykle ude på vejen. Husk at barnet selvfølgelig skal stå af og trække over. 
Cykelleg_forside

20 CYKELLEGE - Download