Gør cykeltræningen sjov med cykelleg

Har du og dit barn lyst til at krydre cykeltræningen med andet end de traditionelle ture op og ned ad vejen, hvor du holder fast i kosteskaftet? Brug cykelleg til at give dit barn de basale cykelfærdigheder og cykelsikkerhed til at tage de første øvecykelture i trafikken.

Cykelleg er kendte børnelege som 'Stopdans' og 'Kongens efterfølger' flyttet over på en cykel. Cykelleg gør cykeltræningen med dit barn både sjov og effektiv og kan bruges til børn fra 2-årsalderen.

Vi har samlet fire lette lege, der er lige til at gå til. Du kan også hente forælderfolderen om cykelleg og find flere tips og tricks til, hvordan I kommer godt i gang med at lege jer cykelsikre - og hvornår og hvordan I kan begynde at øve jer i trafikken.

Fire enkle cykellege til dig og dit barn

De kræver kun et barn, en cykel, et område uden trafik samt masser af legeglæde og tålmodighed.

Kongens efterfølger

Du går eller cykler foran dit barn, og sammen øver I fx at cykle i zigzag, tage den ene hånd af styret eller bare at cykle meget langsomt – det er nemlig ikke så let!

Bremsesporskonkurrence

Du går eller cykler foran dit barn, og sammen øver I fx at cykle i zigzag, tage den ene hånd af styret eller bare at cykle meget langsomt – det er nemlig ikke så let

Cykelprik

Prik dit barn på skulderen, og send barnet afsted mod en prikdestination i nærheden. Du kan fx sige ”send prikket videre til lygtepælen og cykl tilbage til mig”. Find på flere sjove prikdestinationer, fx grantræet, postkassen eller måske endda en anden person, som er med i legen. I kan også skiftes til at være den.

Cykeldjævlen

Brug kridt til at markere en lille cirkelformet cykelbane, som dit barn kan cykle rundt på. Ligesom i Tour de France er du cykeldjævlen, som pludselig springer ud på banen, så dit barn skal cykle uden om dig. Brug eventuelt en blomstersprøjte til at sprøjte “djævlestøv” på barnet. Dit barn bestemmer, hvor ”vild” cykeldjævlen skal være. I kan også gøre banen sværere ved at stille forhindringer op.

Det lærer dit barn med cykelleg

• At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
• At bremse sikkert
• At se til siden og bagud uden for meget slinger
• At løfte hånden fra styret og give tegn

Før vejen kommer legen. Med cykelleg hjælper du dit barn til at blive cykelsikker, og det er nok den vigtigste forudsætning for at blive en sej og trafiksikker børnecyklistprojektleder i Cyklistforbundet, Mai-Britt Aagaard Kristensen

Til forældre

Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn godt i gang med at cykle. Vi har samlet vores bedste råd til cykeltræning, guides og cykellege.

Gå til forældrehjørnet

Sådan lærer du dit barn at cykle

Hjælp dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist og giv barnet gode vaner med til resten af livet.

Gå til lær dit barn at cykle-guiden

Vælg en cykel, der passer til dit barn

Skal barnet kunne vokse med cyklen? Hvad skal der være af udstyr? Hvor robust skal den være? Der kan være mange spørgsmål - vi hjælper dig med svarene.

Gå til guiden