cykelteket

Foto: Mikkel Elbech

1084

Don’t worry, bike happy - Test en cykel i Cykelteket

BEST PRACTICE Cykelteket giver borgere og folk, der arbejder i virksomheder i Helsingør Kommune, mulighed for at teste, om der findes lige netop den type cykel, som kan få dem til at træde i pedalerne i hverdagen – også når børnene skal med, når der er langt eller når det skal kombineres med en togtur.

Af Sidsel Birk Hjuler, Cykel- og mobilitetskonsulent, Helsingør Kommune
20. maj 2015

Lånecyklen
Mange kommuner tilbyder udlån af cykler, særligt elcykler, til udvalgte borgere – og med god grund. Konkrete tilbud, hvor borgere kan teste en ny transportadfærd af i deres hverdag, er oftest mere effektive end adfærdskampagner med påmindelser og løftede pegefingre.

Men hvordan sikrer man sig, at tilbyde cykler som passer til meget forskellige borgeres behov? Og at det ikke kun er en lille udvalgt skare, som får glæde af tilbuddet?

Med støtte fra Region Hovedstaden og i tæt samarbejde med cykelkulturhuset, Bicycle Innovation Lab, har Helsingør Kommune forsøgt at finde en løsning på disse udfordringer. Det er blevet til cykelbiblioteket, Cykelteket, som åbnede den 24. januar 2015.

Gennemskuelighed, valgmulighed og god vejledning
Brugerne kan låne en cykel i en uge ad gangen via et udlånssystem, som minder om et bibliotekslån. De kan vælge mellem ca. 35 forskellige cykelmodeller fordelt på typer som ladcykler, liggecykler, racercykler, foldecykler og elcykler m.fl.

Brugerne booker cyklerne via www.cykelteket.dk og kan hente dem i Cykeltekets åbningstid, der er lagt på to hverdagseftermiddage efter arbejdstid og lørdag formiddag til børnefamiliernes fordel. Her står to ’cykeltekarer’ klar til at servicere lånerne og cyklerne, så alle får god vejledning og en god oplevelse.

Don’t worry, Bike Happy – mere cykelglæde blandt brugerne
Cykelteket er et pilotprojekt og succeskriteriet er 400 udlånte cykler første år. Efter ca. 3 ½ måned har Cykelteket nu 217 registrerede brugere og 345 bookinger af cyklerne, hvor af 226 allerede har været udlånt og afleveret. Med andre ord har det vist sig, at blive en større succes end forventet.

Cykeltekets største udfordring pt. er, at efterspørgslen er langt større end udbuddet. De fleste cykler er nemlig fuldt bookede i de 2 måneder frem i tiden, som de kan bookes. Denne udfordring forsøges løst både ved at give mulighed for kortere låneperioder, sætte en maksgrænse på 3 aktive bookinger per bruger og ved at indkøbe flere cykler.

Selvom det har været svært, at få brugerne til at besvare et evalueringsspørgeskema, tegner der sig så småt et billede af effekterne af cykeludlånene. Mere end 85 % af brugerne cykler på den lånte cykel hver dag eller de fleste dage i låneperioden, og lånet synes at have en god indflydelse på deres cykelglæde.

• Ca. 60 % ville cykle mere, hvis de havde en lignende cykeltype, som den de lånte i Cykelteket.
• Ca. 20 % ville erstatte deres daglige bilpendling med cyklen eller kombinationsrejser.
• Ca. 50 % overvejer at købe samme eller lignende cykeltype, som den de havde lånt i Cykelteket.

Brugernes kommentarer om deres oplevelse af Cykelteket fremhæver især vigtigheden af den gode vejledning og det brede udvalg af cykler, som gør det muligt, at finde lige netop den cykeltype, som brugeren ønsker at investere i efterfølgende.

God borgerservice – og en god forretning
Kommunen oplever gode sundheds- og klimaeffekter mens borgeren oplever god service. Men også den lokale cykelhandel oplever en stigende interesse for andre typer cykler end standardmodellen. Flere melder om cykelsalg til folk, som først har testet cyklen i Cykelteket.

Ét Cykeltek – mange funktioner
Cykelteket er primært et cykelbibliotek, men samarbejder med mange andre initiativer. Cykelteket låner en cykelbane for de mindste ud til events og er med til at udvikle et skoletilbud med to cykelklassesæt, som kan køres ud til skolerne, så lærerne kan tage på udflugt med klassen i undervisningen. Cykelteket samarbejder bl.a. også med ”Cykling uden alder” ved at hjælpe med opbevaring og service. Derudover udløser lån af racercykler gratis prøvetimer i en lokal cykelklub.

Cykelteket er et pilotprojekt i 2015, og om det skal fortsætte i de efterfølgende år er en politisk beslutning. På nuværende tidspunkt er Cykelteket dog en større succes end forventet og samarbejdsmulighederne med både private og offentlige initiativer bliver stadigt flere. Således vil Cykelteket forhåbentlig bidrage til at skabe en bedre, mere nytænkende og farverig cykelkultur i Helsingør Kommune – også i fremtiden.

Vil du vide mere

 

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt redaktionen. Vi ser frem til at høre fra dig.