Skattejagt på cykel

Foto: Hørsholm Kommune

949

Skattejagt på cykel

BEST PRACTICE Er det svært at lokke børnene med på cykeltur? Hørsholm Kommune har etableret en geoskattejagt med 29 skatte gemt rundt omkring i skov, by og ved strand.

Af Johanne Leth Nielsen, Center for Teknik, Hørsholm Kommune
25. juni 2015

Som et led i styrkelsen af Hørsholm Cykelby har Hørsholm Kommune med støtte fra Cykelpuljen 2011 etableret en geoskattejagt. Skattejagten skal få flere ud at cykle for sjov og vise både kendte og nye seværdigheder frem. Skattejagten består af en skat, en cache, for hvert bogstav i alfabetet, 29 i alt. Skattene er gemt over hele kommunen på sjove steder, smukke steder og helt specielle steder, som mange måske endnu ikke kender. De færreste vil kunne finde mange skatte på én dag, og de behøver ikke at blive fundet i alfabetisk rækkefølge, så der er destinationer nok til mange ture.

Nogle skatte er lette at finde, andre er svære og overraskende, og nogle kræver endda, at man klatrer i træer eller løser opgaver. Fælles for dem er, at man på stedet kan læse lidt om kultur, natur eller historie, og at man kan skrive sit navn i en logbog. Mange skatte indeholder også små bytteting; man tager én lille ting og efterlader en anden lille ting, for eksempel legoklodser, glansbilleder eller nøgleringe. Flere af skattene er kun tilgængelige til fods eller på cykel, da de er placeret i skove, parker og lignende.

Hvad kræver det af brugeren?
Man skal have en håndholdt GPS eller en smartphone for at kunne tage på geocaching. Såkaldte multicaches, som betyder, at man skal finde én eller flere ledetråde, før man kan finde slutskatten, kan kun findes med den avancerede app til 69 kr. Ellers kan man nøjes med en gratis intro app.

Hørsholm Kommune har som det seneste tiltag indkøbt et klassesæt med 14 håndholdte GPS’er. Herved kan jagten bruges som et gratis tilbud til skoleklasser, foreninger og lignende grupper og de gør det lettere at komme i gang.

Geocaching for skoleklasser
Geocaching giver frisk luft og motion og har samtidig flere læringselementer i sig. Eleverne skal forholde sig til navigation og kort, de skal læse om lokalområdet, og de skal flere steder løse for eksempel matematikopgaver. Det opfylder altså flere formål og kan være med til at sikre 45 minutters daglig motion.

Virker det?
www.geocaching.com kan man følge med i, om skattene bliver fundet - og dét gør de, sommer og vinter. Skattene er siden efterårsferien 2014 gennemsnitligt blevet logget som fundne 41 gange hver og samlet 1151 gange. Projektet har altså genereret over 1000 ture ud i det fri, og dét er Hørsholm Kommune meget tilfreds med. Næsten alle skatte bliver fundet hver måned hele året. 14 skattejægere har fundet alle 29 skatte.

Skattene har gennemsnitligt modtaget 7 favoritpoint hver. Brugerne får lov til at uddele ét favoritpoint til en særlig god skat, hver gang de har fundet 10 skatte. Det er også et resultat, som Hørsholm Kommune er stolt af. En bruger har fx skrevet:

”Flot bevaret mølleanlæg, som jeg ikke havde set før. Tak for en fin serie, og for at bringe os rundt i Hørsholms afkroge.  1 favoritpoint for udførelse”.

Jagten er både for familier, seniorer, skoleelever, erfarne og nybegyndere, og det er langt fra alle skattejægere, der bor i Hørsholm. Jagten tiltrækker folk fra et større opland - også udlandet - og er på denne måde også med til at vise kommunen frem på en sjov og anderledes måde.

Hvordan blev jagten til?
Hørsholm Kommune allierede sig med et par meget erfarne geocachere som rådgivere. De har fundet skatte i mange lande, og har ladet sig inspirere af de mest opfindsomme skatte, de har fundet. Rådgiverne stod for alle faser i projektet. Hørsholm Kommune bidrog med information om lokalområdet, planlægning af åbningsevent og markedsføring af tilbuddet.

Gode råd
Det er Hørsholm Kommunes vurdering, at de erfarne geocachere kommer helt af sig selv fra et ret stort opland. Derfor kan det betale sig at gøre noget ud af markedsføringen over for nybegynderne - de nye lokale geocachere, der kan være lidt svære at fange. Hørsholm Cykelby er markedsført gennem åbningseventet, en folder, pressemeddelelser op til ferier, hjemmeside og direkte information til en gruppe af interesserede lærere samt forældre til skolebørn. Et nærmere studie af brugergruppen er endnu ikke foretaget.

Hørsholm Kommune anbefaler også at involvere skolerne, og måske gymnasier, forholdsvis tidligt i processen. Det kræver tid at få geoskattejagten ind i skoleprogrammet og at få lærerne klædt på til det.

 

Vil du vide mere

 

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt redaktionen. Vi ser frem til at høre fra dig.