Projektet har fået Bent Erik Pedersen fra krydderifirmaet C.J. Nielsen til at skifte bilen ud med cyklen. Foto: Majbritt Møller

2066

Virksomheder springer på cyklerne i Randers

BEST PRACTISE Et cykelprojekt i bydelen Dronningborg har fået flere ansatte i virksomheder til at trampe i pedalerne.

Af Majbritt Møller, Randers Kommune
21. maj 2013

Området var i 2012 pilotområde under Randers Cykelby, og her samarbejdede Cykelbyen med ansatte i daginstitutioner, skole og virksomheder om at få flere borgere i sadlen. En evaluering lavet af Rambøll i 2013 viser, at forsøget lykkedes ikke mindst i virksomhederne, hvor 15 % flere er begyndte at cykle.

Det var tiltag som dialogmøder, kampagner, udlån af elcykler og ikke mindst et spinningsforløb, der fik virksomhederne til at cykle mere. Søren Bach fra Bygma i Randers fik vendt op og ned på sin tilværelse via cykelprojektet:

”Jeg har aldrig cyklet særligt meget og havde aldrig prøvet at spinne, da jeg sammen med mine kollegaer gik i gang på spinningcyklerne. Timerne på cyklen øgede både fællesskabet med mine kollegaer og mit fysiske velvære, og jeg investerede derfor i en racercykel, der også kunne give mig udfordringer på landevejene,” fortæller Søren Bach.

Tidligere var han en sjælden gæst på sin gamle cykel, og motion havde ikke hans store interesse. Nu cykler han til arbejde og suser landevejene tynde på sin racercykel.

Spinning knækker koden

For at motivere flere til at cykle i Dronningborg afholdt Randers Cykelby workshops med de ansatte i institutioner, skole og virksomheder for at inddrage dem i projektet. De havde forskellige ønsker om at låne elcykler, mountainbikes og spinningtimer med helsetjek.

”Det var overraskende at se, at et spinningforløb kunne sætte skub i en virksomhedskultur, så flere fik lyst til at cykle til arbejde og i fritiden. Sammenholdet og glæden ved at have det sjovt sammen var med til at knække koden og få flere op på cyklerne,” siger Birgit Berggrein, projektleder for Randers Cykelby, der også var meget tilfreds med, at alle virksomhederne deltog i kampagnen ”Vi cykler til arbejde.”

Nøglepersoner er limen i kommunikationen

Udover ovennævnte tiltag fik virksomhederne også besøg af Henrik Bojsen fra Cowi. Han var tilknyttet cykelprojektet og havde tæt kontakt med en nøgleperson i hver af de tre virksomheder, der var med i projektet:

”For at fastholde interessen og engagementet for cykelprojektet, tog jeg rundt og tog pulsen på, hvordan det gik med projektet på den enkelte virksomhed. Ikke mindst sparringen med nøglepersonerne var vigtig, for de var limen i kommunikationen mellem medarbejderne og Randers Cykelby,” forklarer Henrik Bojsen, der selv deltog aktivt i spinningforløbet sammen med medarbejderne.

De cykler stadig

Før Bent Erik Pedersen fra krydderifirmaet C.J. Nielsen A/S kom med i cykelprojektet, tog han altid bilen på arbejde. Han har desuden i en del år haft problemer med helbredet og har haft hjerteflimmer, men projektet i Dronningborg ændrede hans tilværelse markant:

”Jeg cykler på arbejde hver dag og kan slet ikke undvære den friske luft og den energi, det giver at få rørt sig. Jeg har tabt mig, og mit helbred er blevet meget bedre, så jeg vil helt sikkert fortsætte med at cykle,” fortæller Bent Erik Pedersen.

Fakta

Dronningborg var i 2012 pilotområde under Randers Cykelby. Det betød, at der var fokus på vejtekniske forbedringer, så det blev lettere og mere fremkommeligt og komfortabelt at være cyklist. Desuden blev der iværksat mange cykelaktiviteter for borgerne som eksempelvis temauge og skolefest om cykling, leg på løbecykler i daginstitutionerne, ladcykler til forældre, som daginstitutionerne kunne låne af forældrene, cykelture ud i sommerlandet, skattejagt rundt på cykel, historiske cykelture, cykling for seniorer, udlån af elcykler og mountainbikes samt spinningsforløb.

Få mere at vide om projektet

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt redaktionen. Vi ser frem til at høre fra dig.