Forskere fremlægger cykelresultater

På torsdag er der cykelforedragsdag på Københavns Universitet. Bag arrangementet står Bikeability-projektet, hvor bl.a. Cyklistforbundet er medlem.

28. november 2011

Rengøringspersonalet må finde sig i, at der i denne uge hænger lidt flere kitler end sædvanligt på knagerækkerne foran de danske laboratorier. Cykelforskerne har nemlig smidt de vandtætte plastichandsker og er taget til cykelkonference i København.

Forudsætningerne for cykling

Bikeability er navnet på et storstilet samarbejde mellem blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Cyklistforbundet og universiteterne i København, Odense og Aalborg, der skal gøre byerne mere cykelvenlige.

Helt centralt i projektet står undersøgelsen af hvilke forudsætninger, der skal være til stede for at bæredygtig transport kan slå rod.

Startskuddet lød i januar 2010, da forskningsprojektet modtog 13 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd. De penge skulle forskerne tage med sig ud og veksle til tiltrængt viden.

Hvad siger forskerne?

Det er andet år i træk, at deltagerne i det internationale forskningsprojekt mødes. Og i år står ugen blandt andet på cykelkultur og cykelsundhed, erfaringer fra Holland og undersøgelser af, hvordan det gode (og dårlige) byrum ser ud.

”Forskning og indsamling af viden er afgørende for at have en kvalificeret diskussion omkring cyklisme og byrum,” siger Cyklistforbundet forskningskonsulent, Anette Jerup Jørgensen.

Hun er trafiksociolog og står for at den løbende kommunikation mellem forskningsmiljøet og byplanlæggerne har fungeret. For i sidste ende er det byplanlæggerne, der skal omdanne forskningen til praksis ude på cykelstierne.

Mer’ viden vil ha’ mer’

Og derfor kan ugens konference og torsdagens åbne seminar, hvor forskerne fremlægger deres resultater for offentligheden, være et vigtigt led i forbedringen og forståelsen af de danske cykelforhold.

”I Cyklistforbundet har vi opprioriteret hele vidensområdet kraftigt de senere år, og derfor sidder vi naturligvis også med i en sammenhæng som Bikeability,” siger Anette Jerup Jørgensen.

Læs mere om Bikeability

Emneord: Forskning