Hvor vejvrede er vi?

Et nyt samarbejde mellem Cyklistforbundet, FDM og Politiken skal undersøge trafikadfærden i hovedstadsområdet

27. september 2011

Cyklister, der kører over for rødt med hovedet solidt plantet under armen.

Irritable bilister, der tvinger sig vej gennem menneskemylderet med hornet i bund.

Lyder det bekendt?

Ser du rødt, når de andre kører over for gult?

Det har Cyklistforbundet sat sig for at undersøge.

I samarbejde med FDM og dagbladet Politiken har Cyklistforbundet spurgt 3000 medlemmer i Region Hovedstaden om deres erfaringer og oplevelser med tilspidsede trafiksituationer.

Undersøgelsen foregår som en elektronisk rundspørge, der bliver sendt til i alt 6000 medlemmer af Danske Forenede Motorejere (FDM) og Cyklistforbundet.

Dialog mellem bilister og cyklister

Selvom de to interesseorganisationer har mange fælles interesser, bliver de traditionelt set som hinandens direkte modpoler, ligesom deres medlemmer ofte ser hinanden som modstandere i morgentrafikken.

”Men mange af os er jo både cyklister og bilister. Derfor synes vi, det kunne være interessant at se, om det er situationen eller transportmidlet, der gør os irriterede,” siger Cyklistforbundets projektchef, Trine Juncher Jørgensen.

Kvalificere debatten

Undersøgelsen er den største medlemsundersøgelse af sin art nogensinde, og kan ifølge projektchefen give debatten om trafikadfærd en tiltrængt vitaminindsprøjtning af viden.

”Vi håber undersøgelsen kan være med til at kvalificere den offentlige debat om vejvrede – og måske give nogle bud på, hvad der skal til for at formindske irritationen i trafikken,” siger Trine Juncher Jørgensen.

Undersøgelsens resultater offentliggøres her på siden i løbet af efteråret, i FDMs medier og i dagbladet Politiken.