0

Stel og forgaffel er cyklens skelet

Valg af stel er din første – og største – beslutning, når du bygger en cykel. Stellets geometri, materiale og specifikationer influerer kraftigt på din cykels komfort, køreegenskaber og mulige komponenter.

Af Lasse Skou Hauschildt
07. februar 2018
Artiklen er fra medlemsmagasinet CYKLISTER
Læs pdfLæs i browser (issuu)

Føjelig eller livlig?

Stellets geometri afgør, hvor livlig cyklen er at køre på, og hvor komfortabel kørestillingen er. Se på afstanden mellem hjulene, baggaflens længde, forgaflens krumning, kronrørets vinkel, toprørets længde og hjulenes diameter. En racercykel har typisk stejle vinkler, mens citybikes og touringcykler er mere afslappede i geometrien.

Stål eller aluminium?

Et stålstel er stærkt, fleksibelt og langtidsholdbart – et godt udgangspunkt at bygge på. Gå efter et stålstel af lette og stærke chromoly-rør frem for et stel i high tensile-stål. Et klistermærke på stellet afslører ofte producenten og stål- og rørtypen.

Columbus, Reynolds og Tange er de mest kendte producenter af kvalitetsstålrør til cykler. Vælger du et aluminiumsstel får du en let og lidt hurtigere cykel, der dog lever kortere, fordi stellet bliver metaltræt med tiden.

Nyt eller brugt?

Går du efter et brugt stel, så tjek det for skævheder, buler, revner, rust og andre fejl. Og tjek at gevindet i krankboksen og gearøjet er intakt.

Læs også: Byg din egen cykel

Et brugt stel sælges tit med tilhørende komponenter, og du kan med fordel købe et stel, hvor styrfittings, forgaffel og krankboks allerede er monteret. Men tjek for slør og skil det hele ad for at give det en omgang fedt. Husk: Tjek stelnummeret, så du ikke køber en stjålen cykel.

Et nyt stel kan også være en god, men selvfølgelig dyrere løsning. Her kan du med fordel købe stel og forgaffel sammen. Tjek hvor lang garanti, der er på stellet – det vil sige en del om kvaliteten!


Stellets specifikationer

Når du vælger et stel, træffer du samtidig en række valg om fx cyklens hjulstørrelse, bremser og gear:

Hjulstørrelse: De mest almindelige hjulstørrelser er 26” og 28”. Standarden på en MTB er 26”, mens 28” er standard på racer-, city- og touringcykler. Gå efter et stel, der er bygget til en af de to hjulstørrelser – det er nemmest og billigst, når du skal skaffe hjul og dæk.

Bremser: Et stel har enten monteringshuller til kaliberbremser, beslag til skivebremser, eller studser til montering af cantilever- og V-fælgbremser. Til din første byg-selv-cykel anbefaler vi, at du vælger et stel, der er bygget til V-fælgbremser.

Gear: Baggaflens ender (dropouts) bestemmer hvilken type gear, du kan udstyre cyklen med. Afstanden mellem gaflens dropouts varierer fra ca. 120–135 mm.  

  • Vil du have udvendige gear, så gå efter et stel med en afstand på 130 eller 135 mm. Det er standardmål på henholdsvis moderne racer- og MTB/touring-gearnav. Har du forelsket dig i et ældre stålstel, er afstanden typisk 120-125 mm. Men stålstel kan forsigtigt bøjes, så afstanden bliver 130-135 mm. Forsøg aldrig det samme med et aluminiumsstel – det knækker! Husk at stellet skal have geardrops eller monteringsøjne til disse, ellers kan du ikke montere en bagskifter til udvendige gear.
  • Går du efter indvendige gear eller en cykel uden gear, så passer en afstand på 125-130 mm til de fleste gearnav. Vælg et stel med horisontale dropouts, så hjulet kan trækkes bagud for at stramme kæden.

Alt det andet: Køb et stel, som er bygget til dit formål. Bygger du en touringcykel, skal stellet fx have monteringsøjne til skærme og bagagebærer. Tjek også stellets pålodninger til kabelføring, og hvor store dæk, der er plads til mellem gaflerne.


 

Dét kan du gøre