Foto: Lasse Skou Hauschildt

Vask vinteren af

Vinterens salt, grus og slud er hård kost for din cykel. Men på 20 minutter kan du få den til at køre som en drøm. Mirakelkuren hedder vask og smøring! Her guider Cyklistforbundets cykelmekaniker dig gennem forårsrengøringen.

Af Rikke Ravn Faber

1. Det skal du bruge

En affedter (olieopløsende rengøringsmiddel), en tyndtflydende oliespray, en tynd og en fed drypolie, svampe, bomuldsklude, cykelbørster, en flad skruetrækker, sæbevand og rent vand til at skylle med.  

Sulfo kan erstatte affedteren. Børsterne kan være en gammel opvaskebørste og en tandbørste – til store og små dele. Og hvis du kun investerer i en slags olie, så køb en god, fed olie. 

2. Opløs olien på kæden

Start med at spraye affedter på kæden, kassetten og cyklens andre olierede dele. Midlet skal opløse olien og løsne snavs, så lad det stå og virke lidt. Sulfo kan godt klare opgaven, men affedteren gør det beskidte arbejde hurtigt og effektivt. Vælg en citrusbaseret type – de kradse, kemiske typer skader miljøet og risikerer at opløse cykellakken.   

3. Vask cyklen

Mens olien opløses, skal hele cyklen vaskes grundigt. Brug en blød svamp og godt med sæbevand og arbejd dig systematisk ned over stellet. Start fra oven, så snavset ikke løber ned over de rene dele. En gammel bomuldsklud er god, hvor svampen ikke kan komme ind – træk fx kluden gennem krank og pedaler. Vær omhyggelig med at få al olie af bremsefladerne på hjulene. Olie og bremser er ikke en god kombination.

4. Fjern det opløste fedt og snavs

Nu kan du fjerne den opløste olie og det løsnede snavs fra kæde osv. Brug en svamp, der må blive meget beskidt. Hold svampen mod kæden og kør kæden rundt. Gentag med kassetten. Brug en børste til at komme ind mellem tandhjulene og ind i krogene på krankens bevægelige dele. Hold en flad skruetrækker mod bagskifterens små pulleyhjul, kør kæden rundt og skrab småsten og olie af.

5. Rens bremseklodserne

Træk en bomuldsklud ind mellem forhjul og bremseklodser – så du får fjernet småsten, salt og gammelt gummi og aluminium, der får din cykel til at bremse dårligere. Gentag på baghjulet.  

6. Skyl efter og tør cyklen

Nu har du været hele cyklen igennem med vand og sæbe. Løb cyklen over med en klud og tag, hvad sæben har opløst. Skyl med rent vand og gå efter med en svamp, så al sæbe kommer ud af smådelene. Tør cyklen. 

7. Smør og kør

Cyklen er ren! Nu skal du bare smøre delene igen. De bevægelige dele skal smøres med en tynd sprayolie. Den affedtede kæde skal beskyttes med en tyk olie, der hæfter godt. Dryp olie på kæden, kør kæden et par omgange rundt – og tør overskydende olie af med en klud.

Har cyklen læderdele, skal de have fedt. Og prikken over i’et er at pudse stel, styr og pedalarm med lidt tynd olie på en klud. Olien trænger ind i overfladens krakeleringer, får det sidste snavs ud og danner en beskyttende overflade.