81

Folkeskolen cykler! Cykling gennem leg og læring

CYKELKONFERENCE 2013 Projektet sigter efter at fremme børn og unges cyklisme til og fra skole og fritidsinteresser ved at gøre cyklisme til et fagligt tema i folkeskolen. Det er forventningen, at fremtidens voksne cyklister også skabes på denne måde.

Af Lene Wagner Hartmann, Furesø Kommune

I løbet af tre uger bruges cyklen som tema for tværfagligt arbejde i fagene historie, dansk, matematik, natur & teknik, hjemkundskab, design/sløjd og idræt. Nøgleordene i forløbet er samarbejde og innovation.

Undervisningen foregår dels som teori, dels i værksteder, og den overordnede vision er at skabe fremtidens cyklister ved at give eleverne et personligt ejerskab til cyklen.

De første to uger bliver cyklen inddraget i næsten alle fag og undervisningen gøres samtidig tværfaglig. Eleverne lærer at vedligeholde deres egne cykler. I den tredje uge er der udviklet 3 projektforløb:

  • En tur i opfinderværkstedet: I dette cykelbyg-forløb skal eleverne skal designe og bygge deres egen cykel, men de skal tænke ud af boksen: Cyklen må ikke ligne en almindelig cykel, og de skal bruge materialer fra brugte cykler, barnevogne, skateboards, ski og lignende.
  • Lav brændstof til rugbrødsmotoren: Dette forløb handler om cykel og kost, hvor eleverne skal udarbejde en sund kostplan for børn på deres egen alder. Derefter skal de selv lave mad fra kostplanen, servere den for deres kammerater og udarbejde en præsentation, hvor de forklarer deres kammerater, hvorfor det er en god idé at spise sundt.
  • Leg, fart og motion på cyklen: Her handler det om cykel og motion, hvor eleverne skal udforske bevægelsesmulighederne på cykel, udvikle et motionsprogram for børn på deres egen alder, som de skal gennemføre med deres kammerater, og de skal udarbejde en præsentation for at kunne overbevise deres kammerater om, hvorfor det er en god idé at motionere, gerne på cyklen. 

Projektet er finansieret af Vejdirektoratets Cykelpulje.

Projektets partnere er: Furesø Kommune i samarbejde med Cykelstalden.dk, Bicycle Innovation Lab, Aalborg Universitet, Institut for læring og filosofi. 

Dét kan du gøre

Læs mere om projektet:

Ideer til artikler, videnblade eller andet modtages med glæde

Ligger du inde med viden eller erfaring, som andre professionelle, der arbejder med fremme af cykeltrafik kunne have gavn af? Eller har du ideer til andre artikler og videnblade, som du gerne vil læse på Cykelviden.dk? Så kontakt Trine Stig Mikkelsen eller Anette Jerup Jørgensen. Vi ser frem til at høre fra dig.

Emneord: Børn, Unge, Cykelviden