863

5 råd: Køb den rigtige elcykel

Udvalget af elcykler på markedet er eksploderet de seneste år. Modellerne bliver bedre og lettere – men hvordan vælger du én, der passer til dig? Her er en quickguide til, hvad du skal se efter.

Af Torben Finn Laursen og Cyklistforbundet

1. Prøv cyklen – grundigt 

Som altid, når du køber cykel, bør du tage en god, lang prøvetur først. Prøv forskellige modeller med forskellige motor- og batteriplaceringer. 

Papir er taknemmeligt, så du skal udfordre cyklens lovede egenskaber lidt:

Kom op max-hastigheden, hvor motoren slår fra – hvis cyklen nu føles alt for tung at træde, skal du vælge en anden.

Vær også sikker på, at cyklen er til at køre på, når batteriet løber tør for strøm, eller når du slukker for elektronikken. 

2. Kend dine behov

Vid, hvad du vil bruge elcyklen til – og hvad du forventer af den. Så kan du lettere tale med forhandleren om mulighederne. 

Skal du køre meget langt? Skal cyklen lastes tungt? Skal der børn med på cyklen? Har du brug for lav indstigning? Skal du kunne løfte cyklen?

Tal med flere forhandlere. Vælg erfarne forhandlere, der har flere typer elcykler at vælge mellem.  

3. Motor og batteri 

Motoren: Motorens effekt afgør, hvor meget hjælp elcyklen yder. Effekten måles i Watt (W). Højest tilladte motoreffekt er ifølge loven 250W, og det er ikke for meget, hvis det går op ad bakke i modvind. Så vælg en cykel med en 250W motor og en batterispænding på 36V (Volt).

Batteriet: Vælg et batteri af typen litium-ion (Li-ion) eller litium-polymer (LiPo). Det kan oplades hurtigt og tåler småopladninger.

Batterikapaciteten er afgørende for, hvor langt du kan køre på en opladning. Men mange andre faktorer spiller ind, fx terrænet og din egen indsats. Fabriksangivelserne for rækkevidde er ofte meget optimistiske, regn med det halve som udgangspunkt.

Batterikapaciteten angives i amperetimer (Ah) eller Watt-timer (Wh). Man kan omregne fra amperetimer til Watt-timer ved at gange med spændingen. For eksempel 36V * 10 Ah = 360 Wh.

Alle batterier taber kapacitet med tiden, og det gælder også elcyklens. Så køb hellere et lidt større batteri. Og vær opmærksom på, at batteriet skal behandles varsomt  Det tåler ikke frost, må ikke køres helt tomt og må ikke oplades for længe.

4. Bremser og ekstraudstyr 

Ekstra bremser er et godt tilvalg, da cyklen er tung og derfor lidt mere krævende at standse.

Lys er obligatorisk på de fleste elcykler. Affjedring kan være en fordel for komforten, når du kører langt og hurtigt. Hvis batteriet optager pladsen på bagagebæreren, har du måske brug for kurve eller cykeltasker. 

5. Spørg til service

En elcykel er en større investering. Så spørgsmål, før du køber – også til service og reparation. Det er langt fra givet at din cykelhandler er ekspert i elcykler.

 

Dét kan du gøre

Det siger loven om elcykler

  • Der må kun være en motor på cyklen
  • Den må ikke afgive mere effekt end 250 watt
  • Motoren må kun hjælpe, når der trædes i pedalerne
  • Motoren må kun assistere op til et maksimum på 25 km/t
  • Mht. bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler