Hjælp dit barn til at blive en glad og sikker cyklist

Vi har samlet guides, gode råd til cykeltræning, cykellege og inspirerende historier fra cyklende familier, så du og dit barn kan komme godt i gang med at cykle sammen.

At kunne cykle giver dit barn oplevelser og frihed. Det er en sjov måde at bevæge sig på, og det styrker dit barns motorik, muskler og indlæringsevne.

Heldigvis er der meget, som du kan gøre for at hjælpe dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist - hvad enten I skal i gang med løbecykel eller kosteskaft eller allerede nu cykler ude i trafikken.

Rigtig god fornøjelse.

Så tidligt kan du lære dit barn at cykle

Med en løbecykel kan du gå i gang, når dit barn er halvandet - to år. I filmen møder du to familier og får deres tips og tricks til at komme godt og tidligt i gang med cykleriet. Nedenfor har vi samlet tre gode svar på de spørgsmål, vi ofte får fra forældre.

Hvornår kan børn cykle alene?

Færdselsloven siger, at børn over 6 år må cykle alene. Men mange børn skal være 10-12 år, før de kan bedømme andre trafikanters hastighed og hensigt, beslutte, hvad de selv skal gøre i vanskelige situationer og dermed cykle sikkert i trafik.

Mange børn kan dog begynde at cykle alene tidligere på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen.

Det er dit ansvar som forældre at vurdere barnets modenhed, erfaring med trafikken og vejens sværhedsgrad.

Er du i tvivl, om dit barn er klar til at cykle på egen hånd, kan du lade barnet være fører, når I cykler sammen. Så får barnet øvelse i at vurdere trafikkens mange situationer - og barnet viser selv, hvornår det er parat til at færdes alene i trafikken.

Hvornår kan børn cykle til skole?

Lær dit barn at cykle, før det starter i skole. Nogle få km på cykel er overkommeligt, så de fleste børn kan cykle til skole allerede i børnehaveklassen. Er der langt til skole, kan I måske begynde med at cykle til bussen eller toget - en lille cykeltur er bedre end slet ingen.

Sørg for, at de mindste har en voksen med, når de cykler i trafikken. Og husk, at den sikre vej ikke altid er den mest direkte. Heldigvis tager en lille omvej ikke lang tid, når man er på cykel.

Guide: Lær dit barn at cykle sikkert til skole

Hvordan laver man gode cykelaftaler med sit barn?

Når dit barn skal til at cykle på egen hånd, skal du give nogle klare regler med på vejen:

 • Find den sikreste skolevej og sig til dit barn, at det altid skal cykle den vej

 • Lav klare aftaler med dit barn om, hvor barnet må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.

 • Når barnet skal krydse en vej, så aftal, at barnet bruger det nærmeste fodgængerfelt. Det er nogle steder mere overskueligt end at cykle ude på vejen

 • Aftal med dit barn, at barnet altid står af og trække over veje.

Jeg var fem-seks år, da jeg lærte at cykle. Hedvig var to. Det siger noget om, hvor tidligt man kan gå i gang, siger Kristian, far til Hedvig

Cykelguides til dig og dit barn

Der skal øvelse, øvelse og mere øvelse til at blive en glad og trafiksikker børnecyklist. Snup cyklen sammen med børnene så ofte som muligt, mens de er små. Det er den allerbedste start.

Derfor har Cyklistforbundet lavet en række guides til, hvordan I kommer godt i gang med cykeltræningen og holder cykelglæden ved lige i hele familien.

Gør dit barn cykelsikker med cykelleg

Man skal være cykelsikker, for at man kan blive trafiksikker. Et barn, der er optaget af at holde balancen og holde fødderne på pedalerne, er ikke klar til at blive sluppet ud i trafikken og øve sig.

Men kan dit barn fange sæbebobler og lege Kongens efterfølger på cyklen, så har dit barn overskud til at huske på færdselsreglerne og orientere sig mod alt det, der sker i trafikken. Og så er dit barn godt på vej til at blive en trafiksikker cyklist.

Brug cykelleg til at give dit barn de basale cykelfærdigheder og cykelsikkerhed til at tage de første øvecykelture i trafikken.

Se hvordan I kommer i gang med fire lette lege her.

Det lærer dit barn med cykelleg

 • Holde balancen ved forskellige manøvre

 • Bremse sikkert

 • Se til siden og bagud uden at slingre

 • Løfte hånden fra styret og give tegn

Læs mere om Cyklistforbundets koncept Cykelleg

CYKELTJEK: Er dit barns cykel lovlig og køreklar?

En god cykel skal både være lovlig og god at køre på. Vores seje cykelmekaniker, Magnus Lindhart, guider jer i videoen godt igennem reglerne for lovpligtigt udstyr - og giver gode råd til hvordan man tjekker sin cykel, så man får maksimal køreglæde.

Print vores cykeltjekskema, og så har I snart fået styr på cyklerne.

PODCAST: Er livet bare bedre på en børnecykel?

 • Hvordan lærer du dit barn at cykle? Hvor tidligt kan du gå i gang? Det taler vi om i JERNHESTEN #3 - Cyklistforbundets podcast om at cykle sig til en sundere og bedre verden. Du kan også møde en af Danmarks sjoveste: Skuespiller og forfatter Ditte Hansen, der har skilt sig af med sin bil og cykler sig til nye ideer. Lyt med på cyklistforbundet.dk/podcast eller der, hvor du plejer at lytte til podcast

KLAR PARAT CYKELTUR: Afsted på tur med hele familien

 • En smuttur ned i byen, til jeres favorit grønne plet med en madkurv på bagagebæreren eller på nye eventyr i skoven? Der er masser af skønne oplevelser inden for cykelrækkevide.

  Vi hjælper jer godt på vej med gode råd til at komme godt afsted, opskrift på den gode turkage, skattejagt og cykelpausequiz til undervejs og meget mere. God fornøjelse.

  Hent familieguiden Klar, parat, cykeltur!

Læs også

Sådan lærer du dit barn at cykle

Hjælp dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist og giv barnet gode vaner med til resten af livet.

Læs guiden

Gør cyklen klar med dit barn

Der skal ikke meget til at holde en børnecykel godt kørende. Vi giver fire råd til hvordan, som du og dit barn let kan gå i gang med.

Læs guiden

Sæt hjelmen rigtigt

Børn og voksnes cykelhjelm skal sidde rigtigt for at virke. Vi viser dig hvordan.

Læs guiden

Håndtegn på cykel

Giv tegn, når du drejer eller standser. Det er god stil, at vise hvad du gør- og det hjælper med få trafikken til at glide nemmere og mere sikkert.

Læs guiden

Se også

Få nyhedsbrevet

Hold dig opdateret på cykelområdet med vores månedlige nyhedsbrev.

Lov og regler

Kender du færdselsloven for cyklister? Kender du lovkravene for din cykel? Se det her.

Frivillighåndbogen

Bliv aktiv i cykelsagen. Gør en forskel i din kommune. Med vores håndbog kommer du godt i gang.