Børnehavebørn leger cykling ind

Børnehaver i hele landet kan nu tilmelde sig den gratis kampagne, Vi Kan Cykle!, der kører i maj. Her lærer børnene at cykle med ’cykellege’.

'Færre og færre børn i Danmark cykler, så lad os lære dem det allerede i børnehaven, så de forhåbentlig bliver ved.' Det er filosofien bag Cyklistforbundets børnehavekampagne, Vi kan cykle!

Omdrejningspunktet i kampagnen er de særlige guides til cykelleg, som børnehaverne får adgang til efter tilmelding. Cykelleg er velkendte børnelege som ’Stopdans’, ’Kongens efterfølger’ og ’Fange sæbebobler’ flyttet over på cykel.

”Når børnene lærer at cykle allerede i børnehaven, bliver de klar til at cykle i skole og cykle hen til venner og sport. Og når de leger cykling ind med Cyklistforbundets cykellege, bliver de hurtigere sikre på cyklen og lærer fx også de forskellige skilte og signaler at kende. Samtidig er cykellegene designet, så børnehaverne kan bruge dem til at arbejde med læreplanstemaerne og fx styrke børnenes selvværd og fællesskab”, siger Mai-Britt Aagaard Kristensen, der er projektleder i Cyklistforbundet.

Vi synes, det er rigtig godt for børnene at lære tidligt at cykle, fordi det giver dem nogle muligheder, når de skal til at starte i skole og måske selv kan cykle i skole. Stine Damsgaard Mortensen

I Børnehuset Julsøhaven i Silkeborg cykler børnene, og de bruger netop Cyklistforbundets cykellege til at blive dygtigere.

Pædagog, Stine Damsgaard Mortensen, hylder den danske cykelkultur og den frihed, det giver børnene, at de kan cykle.

"Vi synes, det er rigtig godt for børnene at lære tidligt at cykle, fordi det giver dem nogle muligheder, når de skal til at starte i skole og måske selv kan cykle i skole. Og, jeg synes også, at vi bor i et land, hvor cykelkulturen er bærende, så på den måde er det også godt, at de lærer fra starten af, at cyklen giver nogle muligheder. Så kan de selv på sigt cykle over til deres venner til en legeaftale og ikke være afhængige af deres mor og far."

Kampagnen kører 1.-31. maj 2022. Det er gratis at lege med, og tilmeldingen er åben for alle børnehaver. Vi kan cykle! er støttet af Østifterne.

Læs også

Sådan lærer du dit barn at cykle

Hjælp dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist og giv barnet gode vaner med til resten af livet.

Læs guiden

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere