Børnehavebørn leger sig cykelsikre i maj med cykelleg

Lige nu leger mere end 16.500 børn fra 430 børnehaver i hele landet med i Cyklistforbundets børnehavekampagne Vi kan cykle! Cykelleg er en sjov familieaktivitet, så forældre får i kampagnen også tips til at lege cykelleg med deres børn derhjemme.

Mere end 16.500 børnehavebørn cykler i disse dage med i Cyklistforbundets kampagne, Vi kan cykle!. I år har kampagnen hentet inspiration fra Tour de France, og børnene kan se frem til at teste deres cykelben i ”Cykeldjævlen” og styrke fællesskabet med ”Cykelholdet” og andre sjove cykellege. Her leger børnene sig til at kunne alt det svære og alt det vigtige på en cykel: holde balancen, tilpasse farten, læse de andres bevægelser, reagere hurtigt og huske at bremse.

For når børn skal ud i trafikken og øve sig i at cykle, skal de være så vante med cyklen, at de ikke bruger al energi på at koncentrere sig om at holde balancen.

- Børn skal kunne kigge sig over skulderen for at orientere sig og turde slippe styret med den ene hånd for at signalere, at de vil dreje, før de er klar til at blive sluppet ud i trafikken. Det lærer børnene med cykelleg, siger børneprojektleder i Cyklistforbundet, Mai-Britt Aagaard Kristensen.

Cykelleg er en god måde at starte cykeltræningen på, og det styrker også barnets udvikling på en række andre vigtige områder

Populær kampagne

Cyklistforbundet gennemfører Vi kan cykle! i samarbejde med Østifterne, og her glæder man sig over, at deltagerantallet i år endnu en gang er vokset. Direktør i Østifterne Lars Suhr Olsen siger:

- Cykelleg er en god måde at starte cykeltræningen på, og det styrker også barnets udvikling på en række andre vigtige områder. Vores håb er, at en god og tidlig start på cyklen bliver til en god vane, så børnene kan transportere sig selv sikkert på egen hånd senere hen, siger Lars Suhr Olsen.

Cykelleg er udviklet af Cyklistforbundet i samarbejde med erfarne bevægelsespædagoger, og alle tilmeldte børnehaver får med kampagnen både legekort, plakater, diplomer og sjove overførselstatoveringer.

Leg cykelleg derhjemme

Cykelleg kan også leges derhjemme. Derfor har Cyklistforbundet samlet inspiration til lege, guides og videoer til alle forældre, der ønsker at hjælpe deres barn til at blive en glad og sikker børnecyklist, på cyklistforbundet.dk/foraeldre.

Med en løbecykel kan man så småt gå i gang med cykeltræningen, fra barnet er halvandet - to år, lyder det fra Cyklistforbundet:

Kampagnen kort

  • 16.775 børnehavebørn fra 430 børnehaver deltager i Cyklistforbundets kampagne Vi kan cykle! 2022, som Cyklistforbundet gennemfører med støtte fra Østifterne 1.-31. maj 2022
  • Med kampagnen får forældre og børnehaver hjælp til at komme godt i gang med cykelleg
  • Læs mere på dk/foraeldre og vikancykle.dk
  • Se oversigt over deltagende børnehaver på dk/vikancykledeltagere

Prøv cykelleg derhjemme

  • Cykeldjævlen: Brug kridt el.lign. til at markere en lille cirkelformet cykelbane, som dit barn kan cykle rundt på. Ligesom i Tour de France er du cykeldjævlen, som pludselig springer ud på banen, så dit barn skal cykle uden om dig. Hvis du har en blomstersprøjte, kan du også sprøjte ”djævlestøv” på barnet. Dit barn kan bestemme, hvor ”vild” cykeldjævlen skal være.
  • Cykelprik: Legen går ud på, at du skal prikke dit barn på skulderen og sende barnet afsted mod en prikdestination i nærheden. Sig fx ”send prikket videre til lygtepælen”. Barnet skal nu cykle hen til lygtepælen og give den et prik, inden hun/han cykler tilbage til dig for at få en ny prikdestination. Det kan fx være grantræet, postkassen etc. I kan også skiftes til at være den, der prikker, og den der cykler.

Se flere lege, guides og videoer på Til forældre (cyklistforbundet.dk)

Læs mere

28. februar 2022

Børnehavebørn leger cykling ind

Børnehaver i hele landet kan nu tilmelde sig den gratis kampagne, Vi Kan Cykle!, der kører i maj. Her lærer børnene at cykle med ’cykellege’.

Læs mere

Clara vandt!

Blandt mange skønne billeder og historier af børnefamiliers cykeltræningsstunder, blev det 6-årige Clara, der vandt familiekonkurrencen og kan se frem til at cykle rundt på en splinternycykel.

Læs mere
Foto: Supercykelstier Region Hovedstaden

22. marts 2022

Tag ikke den danske cykelkultur for givet

Når vi cykler, gør vi noget godt for vores sundhed, for klimaet og miljøet. Heldigvis er Danmark stadig blandt verdens største cykellande. Men den stærke cykelkultur er ikke kommet af sig selv, og passer vi ikke på, forsvinder den igen.

Læs mere