Børns cykelvaner afhænger af forældres uddannelse og løn

Ny undersøgelse bekræfter tilbagegangen i børns cykling, og viser, at forældrenes uddannelse, indkomst og adfærd har stor betydning for, hvor meget børn cykler. Vicedirektør i Cyklistforbundet, Jane Kofod, kalder det forstemmende, at der også i forhold til cykling er ulighed i sundhed.

Blandt forældre med lang, videregående uddannelse cykler cirka hver 3. barn, 33 procent, sjældent eller aldrig til skole. Blandt forældre med en kortere erhvervsuddannelse er det flere - knap halvdelen eller 49 procent - der sjældent eller aldrig cykler til skole. Det er 16 procentpoint flere, der ikke cykler.

Den samme tendens gælder, når man ser på indkomsten. Hvis forældrene tjener under 300.000 kroner, er det næsten to tredjedele af børnene (63 %), der sjældent eller aldrig cykler til skole. Tjener forældrene over 800.000 kroner er det kun godt en tredjedel eller 36 procent af børnene, som sjældent eller aldrig cykler til skole. Undersøgelsen viser også, at hvis forældrene cykler, er der langt større chance for, at børnene cykler.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Cyklistforbundet og Alle Børn Cykler Alliancen, der er et samarbejde mellem Cyklistforbundet, Novo Nordisk, Jyske Bank og en række samarbejdspartnere herunder kommuner og regioner for at få flere børn til at cykle. Undersøgelsen følger op på Cyklistforbundets 2014-undersøgelse Børns Cykelvaner.

Hovedresultater fra undersøgelsen Børns Cykelvaner

  • Siden 2014 er der både sket et fald i fald i antallet af børn, der cykler til skole, og fire ud af ti forældre svarer, at deres børn slet ikke har cyklet den seneste måned

  • Blandt forældre med lang, videregående uddannelse cykler cirka hver 3. barn (33 procent) sjældent eller aldrig til skole.

  • Blandt forældre med en kortere erhvervsuddannelse er det flere - knap halvdelen eller 49 procent - der sjældent eller aldrig cykler til skole. Det er 16 procentpoint flere, der ikke cykler

  • Den samme tendens gælder, når man ser på indkomsten. Hvis forældrene tjener under 300.000 kroner, er det næsten to tredjedele af børnene (63 %), der sjældent eller aldrig cykler til skole.

  • Tjener forældrene over 800.000 kroner, er det kun godt en tredjedel eller 36 procent af børnene, som sjældent eller aldrig cykler til skole.

  • Hvis forældrene cykler, er der langt større chance for, at børnene cykler.

Se flere resultater

Ulighed i sundhed

I undersøgelsen har over 1000 forældre svaret på spørgsmål om deres barns cykelvaner, og den viser i lighed med andre undersøgelser, at det går den forkerte vej med børns cykling.

Siden 2014 er der både sket et fald i fald i antallet af børn, der cykler til skole, og fire ud af ti forældre svarer, at deres børn slet ikke har cyklet den seneste måned.

Vicedirektør i Cyklistforbundet, Jane Kofod, kalder det forstemmende, at det ikke bare går tilbage med børns cykling, men at der også i forhold til cykling er ulighed i sundhed.

”Det styrker børns sundhed og trivsel, når de cykler til skole og fritidsaktiviteter i stedet for at blive kørt. Undersøgelsen bekræfter os i, at der er stort behov for en ekstra indsats for at få flere børn op på cyklen. Undersøgelsen viser også, at forældrenes uddannelse, indkomst og adfærd har kæmpe betydning for, om barnet cykler,” siger Jane Kofod og fortsætter:

”Det er vigtig viden, som vi kan bruge til at målrette arbejdet med børnecykelfremme. Samtidig må vi ikke glemme behovet for flere sikre skoleveje, så forældrene er trygge ved at sende deres børn afsted på cykel til skole. Vores skolekampagne, Alle Børn Cykler, som mange tusinde elever er med i efteråret, hjælper noget. Men der er også behov for, at staten og kommunerne har fokus på at få flere børn til at cykle,” siger Jane Kofod.

Læs mere om undersøgelsen

Aktuelt

Lige nu

Hvad sker der på cykelområdet - hvad har Cyklistforbundet gang i? Få det aktuelle overblik lige her og lige nu.

Gå til seneste artikler

Alle Børn Cykler Alliancen

Vi har som land brug for, at børn får cyklen ind i deres liv fra tidlig alder. Alle Børn Cykler Alliancen vil vende udviklingen med stadig færre børnecyklister. Nye faldende tal for børns cykling viser alvoren bag initiativet.

Læs mere

Støt cykelsagen

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere