Tilbud til alle skoleelever: Frihed på to hjul

"Alle Børn Cykler" hedder Cyklistfor­bundets landsdækkende skolekampagne, der er åben for tilmelding nu. Men alle børn cykler desværre ikke – og det er baggrun­den for kampagnen, der gør det nemt for lærerne at bruge cyklen i undervisningen.

13-årige Kasper fra Frederikssund nyder sin frihed på cyklen. Han cykler selv 2,7 km til skole og cykler også til håndbold og guitarun­dervisning.

“Cyklen giver mig frihed til at tage hen, hvor jeg vil, og jeg bliver uafhængig af mine forældre, som nogle gange ikke er hjemme. Det er rart at vide, jeg selv kan transportere mig,” siger Kasper.

Men alt for mange børn nyder ikke den frihed, som Kasper har. Børnecyklingen i Danmark er i frit fald. Det er baggrunden for Cyklistforbundets skolekampagne, Alle Børn Cykler.

Cyklen giver mig frihed til at tage hen, hvor jeg vil, og jeg bliver uafhængig af mine forældre, som nogle gange ikke er hjemme. Det er rart at vide, jeg selv kan transportere mig.Kasper - 13 år

”Cyklen er frihed på to hjul, og vi ønsker, at alle børn oplever den frihed, som Kasper har, men desværre er der færre og færre børn, der cykler, og derfor er der stort behov for, at lærerne og skolerne sammen med forældrene hjælper med til at vende den kedelige udvikling,” siger Mai-Britt Aagaard Kristensen, der er projektleder for Alle Børn Cykler i Cyklist­forbundet.

Med kampagnen leverer Cyklistforbundet redskaberne, så lærerne på alle klassetrin nemt kan arbejde med cykling. Kampagnen indeholder en landsdækkende cykeldyst, masser af bevægelse og sjove undervisningsmaterialer med cyklen i centrum. ABC afsluttes med kåringen af årets vinderklasser og udnævnelsen af Årets Børnecyklist. Hovedpræmien er mountainbikes til alle elever i klassen fra den danske cykelproducent HF Christiansen. Det er gratis at deltage i kampagnen.

Hver tredje elev i udskolingen cykler altid til skole, men det er desværre kombineret med, at hver tredje elev aldrig cykler til skole. Den fordeling vil vi i Cyklistforbundet gerne lave om på.Mai-Britt Aagaard Kristensen, projektleder

Særligt tilbud til de store elever

Alle Børn Cykler har desuden et særligt tilbud til de store elever i udskolingen. Cyklistforbundet sætter unges cykelvaner til debat med podcast og såkaldte Bikestagrams.

"Hver tredje elev i udskolingen cykler altid til skole, men det er desværre kombineret med, at hver tredje elev aldrig cykler til skole. Den fordeling vil vi i Cyklistforbundet gerne lave om på," siger Mai-Britt Aagaard Kristensen, og fortsætter: "Derfor tilbyder vi nu en helt ny skræddersyet indsats til 7.-10. klasserne med nye materialer og konkurrencer, som lærerne frit kan vælge til og fra, som de lyster."

Kampagnen kører den 4.-17. september 2023 med støtte fra Novo Nordisk og Sundhedsstyrelsen, og det er gratis for skolerne at være med. Tilmeldingen er åben på alleboerncykler.dk

FAKTA:

  • Alle Børn Cykler er Danmarks største børnemotionskampagne, hvor typisk over 100.000 skoleelever på klassebasis dyster om at cykle flest dage til skole og fritidsaktiviteter.

  • At cykle i hverdagen gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Cyklistforbundet ønsker at inspirere skoler og forældre til at bakke op om et godt og aktivt børneliv med masser af cykling. Det er gratis for skolerne at deltage i kampagnen.

  • Kampagnen, der henvender sig til alle klassetrin, indeholder en landsdækkende cykeldyst, undervisningsmateriale til fagene og en forældreindsats. Kampagnen sluttes af med at kåre årets vindeklasser og Årets Børnecyklist.

  • Ifølge Sundhedsstyrelsen lever kun 26 procent af de 11-15-årige børn i Danmark op til anbefalingen om mindst en times fysisk aktivitet hver dag.

Læs også

Alle Børn Cykler 2023: Tilmeldingen er åben

Cyklistforbundet inviterer skoleelever i hele Danmark til masser af cykling, fællesskab og sjov læring. Skolekampagnen kører 4.- 17. september. Det er gratis at være med, og der er præmier på højkant!

Tilmeld din klasse her

Til skoler og daginstitutioner

Børn cykler, når voksne skaber mulighederne. Se vores tilbud og anbefalinger til pædagoger og lærere.

Gå til oversigten

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere