Hvilken cykel skal du vælge?

Der findes efterhånden rigtig mange forskellige typer cykler til stort set ethvert behov. Overvejer du at købe en ny cykel, men er i tvivl om hvilken slags, der egentlig er den helt rigtige, så kan du læse med her.

Det vigtigste er først og fremmest at tænke lidt over, hvad du ønsker at bruge cyklen til, og hvorvidt du vil købe en enkelt cykel, der skal dække hele dit kørselsbehov, eller om du vil investere i flere forskellige cykler. Det siger Magnus Lindhart, der er cykelmekaniker og indehaver af Lindhart Cykler, der har til huse i Cyklistforbundets tidligere værksted på Rømersgade i København.

- Fx mountainbiken til skoven, racercyklen til de flade landeveje og så videre. Vil du derimod have en cykel til både at køre på arbejde, cykle længere ture i weekenden og også kunne stikke hen over lidt mere rough terræn, ja så er der også nogle gode all-roundere, du kan overveje.

Magnus Lindhart giver dig i denne guide en opdatering på de mest gængse cykeltyper.


Den gammeldags – bedstemor med slaw i!

Her taler vi om sådan en rigtig dame- eller herrecykel uden de store dikkedarer. Typisk for denne type cykel er, at den for de flestes vedkommende vil være den mest behagelige cykel at sidde på, fordi du har en opret siddeposition og bredere saddel. Samtidig har man også et bedre overblik i trafikken, fordi man sidder lidt højere. Der er mange, der bruger denne type cykel inde i byerne, hvor man alligevel er begrænset af lyskryds og tæt trafik hele tiden. Hvis man bruger den til indkøb og den slags, er det også en cykeltype, der er nem at have en bagagebærer eller en kurv på, og så har de ofte også integrerede lygter, fx dynamo. Alt i alt en praktisk og komfortabel cykel til de kortere ture.


Citybike og hybridcykel – rap i byen

En hybridcykel, eller en citybike, er som den gammeldags cykel også velegnet til bykørsel og til de praktiske ture, men er dog lidt mere sporty. Den egner sig især til fx at cykle til arbejde, hvis man kun har nogle få kilometer eller til købmanden og den slags. Den er til gengæld ikke det bedste valg til de længere ture eller cykelferier. Med andre ord, det er en hverdagscykel, der er mere rap og foroverbøjet i kørestillingen, end den gammeldags. Køber man en med indvendige gear, skal den heller ikke vedligeholdes og serviceres så ofte. Kommer man op og skal køre lidt længere stræk, vil det derimod være værd at overveje udvendige gear.


Gravelbike – nyheden, der kan det hele

Gravelbikes er en nyere cykeltype, som er blevet meget populær, og det af gode grunde. Den er nemlig nok den mest bredt anvendelige af de mange cykeltyper. Den kan på afstand minde om en racercykel, men den er oftest lidt grovere i stellet og har også bredere og mere profilerede dæk. På den måde er det en slags hybrid mellem en racer og en mountainbike. Den kan som navnet antyder benyttes på grusstier og mere ujævnt terræn, hvor en almindelig racercykel ellers er begrænset til landevejen. Der er folk, der kører mountainbikespor på dem, og andre der kører landevejscykling, og gravelcyklen vil gøre sig godt til det hele. Der er derfor også mange, der betragter den som cyklens svar på schweizerkniven.


Singlespeed – keep it simple!

Dette er en lidt speciel cykeltype i dag, men jo egentlig meget oprindelig i sin simple form. Cyklen har kun ét gear, deraf navnet ”singlespeed”. Ofte er den også meget enkel i sit design og har minimalt udstyr - ofte har en singlespeed fx hverken skærme eller bagagebærer - og derfor er den også typisk billigere at købe. Til gengæld har man så kun det ene gear at gøre godt med uanset afstand og terræn. Cyklen er derfor mest velegnet som bycykel, på flade strækninger og korte afstande. Har man det behov, er singlespeed-cyklen er en fin måde at få en billig cykel, der er nem at vedligeholde.


Mountainbike – ikke kun til bakker

En mountainbike er bygget til bakker og groft terræn, især hvis man køber en med affjedring på forgaflen. De mange gear og den lave gearing gør den egnet til de stejle stigninger, samtidig med at de brede og profilerede dæk giver den et godt greb på blødt underlag. Mountainbiken er dog meget mere en all-rounder, end mange tror, og kan dække mange cykelbehov. Hvis man vælger en mountainbike, der har plads til skærme og bagagebærer, så kan den faktisk også bruges som tourcykel. Den vil dog være lidt tungere på grund af affjedringen og de bredere dæk. Der er mange, der tager på længere ture på mountainbikes, og kan man eventuelt finde en, der ikke har affjedret forgaffel, vil den også fungere rigtig fint som hverdags- og pendlercykel. De udvendige gear betyder til gengæld, at den kræver noget mere vedligeholdelse. Er du ikke så vild med dette og vil bare have en cykel, der bringer dig fra A til B, så skal du hellere vælge en anden type cykel - fx en citybike eller singlespeed.


Tourcykel – vi skal på cykelferie!

Det, der kendetegner en tourcykel, er typisk, at den har et rigtig godt og holdbart stel og en behagelig siddeposition. Den har også rigtig mange gear, og så har den god mulighed for bagage. Hvis man er typen, der gerne vil på cykelferie en gang imellem, er det oplagte derfor en tourcykel af en eller anden slags, og de kan se ud på mange forskellige måder alt efter hvor robust eller let en cykel, man vil have. Overordnet set kan man sige, at alle cykler, der er lavet til at køre lange ture på, også vil gøre sig rigtig godt som hverdagscykler, fordi de jo er lavet til at være holdbare og til at være rare at køre på. Så de fleste cykler, som er bygget til at tage på tur, vil også fungere fint til hverdag.


Ladcyklen – et barn og tre indkøbsposer

Ladcyklen adskiller sig en del fra alle de øvrige cykeltyper ved, at den jo er dedikeret til at transportere enten personer eller gods. Ladcykler vil være rigtig gode til især korte og praktiske ture, men de kan jo i princippet det hele. Ladcykler kan også bruges til at tage på ture eller ferier på, og især den tohjulede kører lidt lettere i den henseende.

En ladcykel kan også være en praktisk pendlercykel for især børnefamilier, da den kan transportere både børn, bagage, indkøb og den slags. Især tohjulede ladcykler kan være gavnlige for folk, der måske skal aflevere børn i den ene ende af byen og så cykle videre bagefter og så igen handle ind på hjemvejen. Her kan den opfylde alle de opgaver, uden at det er en langsom cykel. Køber man den som elcykel, får man også kompenseret for den øgede vægt og dermed de ekstra kræfter, ladcyklen ellers kræver at køre.


Guiden er oprindelig bragt i magasinet CYKLISTER, maj 2021. Alle cykler og foto (undtagen ladcykel) er fra bikester.dk. Medlemmer af Cyklistforbundet får rabat på køb hos bikester.dk. Se under medlemsfordele

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Vælg mellem et almindeligt medlemskab, et digitalt medlemskab for unge, et hustandsmedlemskab, et seniormedlemskab, et gavemedlemskab og et firmamedlemskab.

Meld dig ind

Byg din egen cykel

Vil du have din drømmecykel - byg den selv med Cyklistforbundets guide til cykelbyggeri for begyndere.

Læs guiden