Sådan køber du cykelhjelm til dit barn

Hvordan finder jeg den rigtige størrelse - skal hjelmen være sikkerhedsgodkendt - hvor tit skal jeg købe ny hjelm? Find svarerne på det og mere i Cyklistforbundets guide.

Materialer og udstyr

  • Tjek, at inderskallen (skummaterialet) er støbt ind i den yderste plastikskal (inmould). Det er mere slidstærkt og holdbart, end hvis den er limet fast. Du kan som regel tjekke det ved at se, om inderskallen kan løftes lidt fri af yderskallen. Hvis den kan det, er den ikke støbt ind.

  • Tjek, at der er et justeringssystem i nakken af hjelmen. Det skal være helst være i form af enten et hjul eller en skyder. Puder er mere besværlige at få til at sidde rigtigt.

  • Tjek, at justeringssystemet fra nakken sidder fast i fronten af hjelmen. Hvis det er lavet af velcro, skal du tjekke, om det løsner sig for let. Hvis det ikke sidder ordentligt fast rundt om hovedet, bliver det irriterende og kan med tiden gå ud over sikkerheden.

  • Tjek, at remsystemet til at lukke hjelmen under hagen har tre justeringsspænder: Et under hvert øre og et under hagen. Hvis dit barn oplever, at hjelmen strammer, skal du ikke løsne lukkespændet. Du skal flytte og / eller justere ørespænderne

Find den rigtige størrelse

  • Du skal måle dit barns hovedomkreds. Du skal måle hovedet lige over ørerne og hen over panden ca. 2 cm fra øjenbrynene. Pas på ikke at måle for langt ned i nakken, for så får du en for stor hjelm. Inde i alle hjelme står et hjelmmål – fx str. 52-60 cm. Nu kan du finde en hjelm med et interval, der passer dit barn

  • Tag dit barn med i butikken: Børns hovedform varierer meget. Derfor er det altid en god idé at have dit barn med, når du køber cykelhjelm.

Hvor tit skal jeg købe ny hjelm?

Du skal regelmæssigt tjekke, om børns hjelme stadig passer i størrelsen. Et barn vokser typisk ud af hjelmen to-tre gange, fra barnet er 3 til 10 år.

Du skal også skifte hjelmen, hvis den har været involveret i et styrt eller udsat for et voldsomt slag – for eksempel hvis den er blevet tabt og faldet hårdt ned.

Skal cykelhjelmen være godkendt?

Cykelhjelme, der sælges i Danmark, skal være CE EN 1078-godkendte. Det er den standard, som man godkender hjelme efter i Europa. Så det behøver du typisk ikke bekymre dig om.

Er de dyreste cykelhjelme de bedste?

Nej, det kan man ikke sige. Du kan som udgangspunkt regne med, at børnehjelme, som sælges i Danmark, er sikre.

Vil du have ekstra sikkerhed, kan du kigge efter hjelme med MIPS-beskyttelse. Det er en ekstra indsats, som bedre fordeler trykket på hovedet, hvis man falder. Dermed reduceres risikoen for fx hjernerystelse endnu mere.

Alt om cykling

Gør cyklen klar med dit barn

Der skal ikke meget til at holde en børnecykel godt kørende. Vi giver fire råd til hvordan, som du og dit barn let kan gå i gang med.

Læs guiden

Alt om cykling

Lær dit barn at cykle til skole

Den daglige cykeltur er kilde til oplevelser, frihed og sundhed. Få vores fem råd til at lære dit barn at cykle sikkert til skole.

Læs guiden

Alt om cykling

Til forældre

Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn godt i gang med at cykle. Vi har samlet vores bedste råd til cykeltræning, guides og cykellege.

Gå til forældrehjørnet