Gode råd, når du køber brugt cykel

Genbrug er godt. Af miljø- og klimamæssige årsager er det optimalt, at ting bliver brugt, til de er udslidte - også når det gælder cykler. Men inden du køber, skal du tjekke cyklen, og du skal undersøge, om den er stjålet. Og tænk også over, hvor meget du selv ved om at reparere cykler.

Køb helst simple cykler, hvis du køber brugt og ikke ved det store om cykler. Cykler med mere end tre gear, affjedring og andet specialudstyr er svære at tjekke og dyrere at få repareret. Er du en ægte cykelnørd med olie på fingrene, er det en anden sag.

Lovlig og ikke stjålet

Tjek at cyklen ikke er stjålet. Stelnummeret på en cykel er typisk placeret under kranken (der, hvor pedalarmene er monteret). Slå stelnummeret op i politiets register. Du skal have stelnummer for at blive forsikret. Det er bedst, hvis du kan få cyklens købskvittering af sælger.

Tjek også, om cyklen har det lovpligtige udstyr – fx reflekser og ringeklokke. Det er dog nemt selv at montere, så lad det ikke afholde dig fra at købe cyklen. Men vær opmærksom på, at der kommer en ekstra udgift.

Cyklen må gerne være lidt rusten. Du skal kun bekymre dig om rusten, hvis den har spredt sig i mange store pletter på stellet, og hvis den har fået lakken på cyklen til at boble op, så du nærmest kan tage rustflagerne af.

Krank og hjul

Noget af det første, du skal sikre dig, når du køber en brugt cykel, er, om krankboksen fungerer. Den er nemlig helt essentiel for, at cyklen virker. Inde i krankboksen er et kugleleje, som sørger for, at hjulet kører rundt, når man træder i pedalerne.

Du tjekker, om krankboksen er i orden, ved at tage fat om pedalerne og afprøve, om de rokker fra side til side. De skal kun kunne køre rundt – men hvis de også rokker sideværts, er krankboksen i stykker, og du skal nok ikke købe cyklen.

Lidt den samme øvelse kan du gøre med hjulene, hvor du kan tjekke lejerne. Det tjekker du ved at tage fat om hjulet og vrikke det fra side til side. Det må gerne give sig en smule, men kan du mærke, at det frit kan rokkes frem og tilbage inden for et vist spænd, skal du finde en anden cykel. Er lejerne slidt, kan det blive dyrt, for måske skal selve lejerne skiftes eller også skal du have et helt nyt hjul. Tjek også, at hjulene ikke er eksede og har manglende eller knækkede eger.

Gear og bremser

Virker gearene? Hvis de bare skal have nye kabler, er det en lille udgift. Det samme gælder bremserne. Det er ikke den store udgift, hvis det bare er et nyt kabel og bremseklodser.

Styret

Du skal tjekke, om styret fungerer, som det skal. Der må ikke være såkaldt slør i styringen. Du kan tjekke, om der er slør i styret, ved at tage fat om håndtagene og rykke styret frem og tilbage. Hvis det klikker, er kuglelejerne slidt, og så skal de skiftes. Det koster cirka 500 kroner.

Rust

Cyklen må gerne være lidt rusten. Du skal kun bekymre dig om rusten, hvis den har spredt sig i mange store pletter på stellet, og hvis den har fået lakken på cyklen til at boble op, så du nærmest kan tage rustflagerne af. Når cyklen ruster på den måde, er det et tegn på, at den er ved at cykle på sidste vers. At cyklens stel snart er så rusten, at det knækker sammen. Kig forneden på cyklen, der ruster den først.

Kæde

Tjek kæden. Hvis det er en cykel med indvendige gear, er det billigt med en ny kæde. På en cykel med udvendige gear risikerer du, at de bagerste tandhjul også skal skiftes. Det kan koste op mod 1000 kroner. (Der findes også cykler med remtræk).

Dæk

Husk, at ’sparke til dæk’. Du tjekker dækkenes tilstand ved at se efter for sprækker – kan du se helt ned i vævningen under gummiet, er dækket færdigt. Mønstret på hjulene sladrer også om dækkenes tilstand. Hvis dækkene er kørt helt glatte skal de skiftes. Det kan nemt koste over 500 kroner.


Guiden er fra Cyklistforbundets medlemsmagasin CYKLISTER, sommeren 2023.

Læs også

Hvilken cykel skal du vælge?

Der findes mange forskellige typer cykler til ethvert behov. Læs med her, hvis du overvejer du at købe en ny cykel, men er i tvivl om hvilken slags, der er den helt rigtige for dig.

Læs guiden

Sæt hjelmen rigtigt

Børn og voksnes cykelhjelm skal sidde rigtigt for at virke. Vi viser dig hvordan.

Læs guiden

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Vælg mellem et almindeligt medlemskab, et digitalt medlemskab for unge, et hustandsmedlemskab, et seniormedlemskab, et gavemedlemskab og et firmamedlemskab.

Meld dig ind