Sådan lærer du dit barn at cykle

At kunne cykle giver dit barn oplevelser og frihed. Det er en sjov måde at bevæge sig på. Giv dine børn gode vaner fra en tidlig alder og hjælp dem til at blive glade og sikre børnecyklister.

De fleste børn synes at cykle er en sjov måde at bevæge sig på. Det giver også dit barn selvtillid og sikrer, at dit barn får rørt sig dagligt. Og så giver det både dig og dit barn frihed, når barnet er stor nok til selv at cykle rundt til fritidsaktiviteter og venner.

Fem gode råd til cykeltræningen:

 • Start cykeltræningen på en legeplads eller på stier eller lukkede veje

 • Tegn f.eks. en bane op med kridt og få barnet til at cykle lige ud, dreje, stoppe m.m

 • Kig godt på dit barn undervejs. Der er stor forskel på, hvad børn kan

 • Vær tålmodig og giv jer god tid - brug evt. en ferie på at lære dit barn at cykle sikkert

 • Øvelse gør mester.

Det skal dit barn kunne, før I bevæger jer ud i trafikken:

 • At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer

 • At bremse sikkert

 • At se til siden og tilbage uden for meget slinger

 • At give tegn

I trafikken:

 • Lad dit barn være 'fører', når I cykler sammen, så dit barn kører foran dig og bestemmer farten, og du kan holde øje med dit barn.

 • Tal med dit barn om færdselsregler og trafiksituationer.

 • Tag stilling til, hvor dit barn må færdes på cykel.

 • Sørg for, at dit barns cykel bliver ordentligt vedligeholdt

 • Husk, at den korteste rute ikke nødvendigvis er den sikreste.

Op på løbecyklen

For de 2 -4 årige kan en cykel uden pedaler være et godt sted at starte. Her lærer børn at balancere på en cykel - og fornemme, hvordan man cykler. De fleste børn elsker at køre på løbecykel - og fra løbecyklen er der ikke langt til den rigtige cykel. Børn, der har cyklet på løbecykel, kan typisk gå direkte til en rigtig cykel uden støttehjul.


Sådan gør du: 5 lette trin fra leg til vej

At træde i pedalerne for første gang skal være som en leg. Ikke fordi det er let, men fordi legen er vigtig, når børn skal lære at cykle. Følg de fem trin til en legende start!

 • Illustration: Rasmus Juul Pedersen

  1) Før barnet hopper i sadlen
  Cykel og cyklist skal passe sammen. Anskaf en cykel, som passer til barnet lige nu – og sæt sadlen så lavt, at barnet kan nå jorden med flad fod. I begyndelsen giver fødderne på jorden et trygt udgangspunkt. Nye cyklister vil miste balancen ... mange gange!

  Find et trygt sted at begynde. Fx en legeplads, en rolig parkeringsplads eller en vej uden biler. Barnet skal have mulighed for at slingre og vælte på cyklen uden bekymring for biler. Bor I nær en boldbane med blødt gummiunderlag, kan I bruge den som første cykellegeplads.

  Cykelhjelmen er et must. Men drop knæbeskyttere og albuebeskyttere, de hæmmer bare barnets bevægelser. Skrammer på knæene er okay. Det er svært at lære at cykle uden at slå sig – for når barnet vælter, lærer det yderpunkterne af balancen at kende. Stå klar med kram og trøst og måske et plaster. Så er barnet snart oppe på cyklen igen.

 • Illustration: Rasmus Juul Pedersen

  2) Støttehjul eller kosteskaft?
  Kosteskaft! Støttehjul er gode, når barnet skal lære at træde i pedalerne, men de giver barnet en falsk fornemmelse af, at det holder balancen. Løbecyklen er langt bedre forberedelse, når det gælder om at lære at holde balancen.

  Med kosteskaftet bag på cyklen kan den voksne gå ved siden af og slække grebet eller slippe helt – og tage fat igen, når barnet kommer ud af balance. Tålmodighed er nøglen – ikke mindst for den voksne.

  Præsenter cyklingen som en leg for barnet, og stop, når barnet bliver træt eller ikke gider mere. Måske skal kosteskaftet sidde på cyklen i flere måneder. Måske kun en time.

 • Illustration: Rasmus Juul Pedersen

  3) Fra kosteskaft til to hjul
  Legene kan først leges med kosteskaft – og siden uden:
  Stop-leg: Gå ved siden af barnet og tæl “1-2-3 cykl!” og “1-2-3 stop!”. Legen lærer barnet at starte og bremse.

  Synge-leg: Syng fx “Jeg er så glad for min cykel”. Efter hvert vers skal barnet stoppe op. Verset, som jo slutter, gør opgaven mere overskuelig for barnet.

  Hen-til-træet-leg: Vælg et punkt at pejle efter. Sig fx: ”Nu cykler vi hen til træet!”. Lad skiftevis barn og den voksne vælge det næste punkt. Igen handler legen om at gøre cykelturen overskuelig for barnet.

  Cirkushesten: Gør cykelturen til en fortælling. Måske er barnet en rytter på en cirkushest eller en betjent på motorcykel? En gang imellem slipper den voksne kosteskaftet. På et tidspunkt vil barnet pludselig selv holde balancen. Husk – bagefter! – at fortælle barnet, at du slap. Du vil sikkert se et stolt barneansigt foran dig! En lille bakke kan hjælpe med at få fart på, så det er lettere at holde balancen.

 • 4) Bliv sikker på to hjul
  Når barnet har lært at holde balancen, fortsætter legen. For at være cykelsikker, skal barnet kunne sætte i fart, bremse op, dreje til begge sider, orientere sig og slippe med en arm for at give tegn, så der er nok at lære.

  Kør-om-kap-leg: Den voksne løber, mens barnet cykler. Løb ikke for hurtigt, så barnet bliver presset og vælter – eller for langsomt, så barnet vender hovedet og kigger sig tilbage. Løb i samme tempo som barnet cykler. Det er tilladt at lade cyklisten vinde i sidste øjeblik!

  Pendulet: Barnet kører mellem mor og far – ligesom når en baby skal lære at gå.

  Kongens efterfølger: Barnet (på cykel) og den voksne (på gåben) er kongen på skift. Legen lærer bl.a. barnet at kigge op fra jorden og orientere sig.

 • 5) Forude venter trafikken
  Nu hvor barnet er blevet dus med cyklen, kan I så småt øve jer i at blive trafiksikre. Det er et stort skridt, så vælg rolige veje til de første ture og sørg for ikke at have travlt. Start hellere med en hyggetur på en feriedag end en hektisk morgentur til børnehave eller skole.

  Når I cykler, skal barnet cykle inderst på din højre side. Sørg for, at du kan se barnet hele tiden. Vær bevidst om at sige til i god tid, når I skal stoppe eller dreje. Og stå af og træk cyklerne, når I skal over en vej. Det tager mange år at lære at cykle sikkert i trafikken. Så træn, træn, træn, for øvelse gør mester!

Læs også

Gør cyklen vinterklar

Der er ingen grund til at sætte cyklen væk for vinteren. Gør din cykel vinterklar med fem nemme justeringer og brug vores råd til at undgå kolde hænder. Så er du godt cyklende i sne, slud og is.

Læs guiden

Til forældre

Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn godt i gang med at cykle. Vi har samlet vores bedste råd til cykeltræning, guides og cykellege.

Gå til forældrehjørnet